Kyllinge frikassé med grønne asparges, gulerødder og ærter.
Herhjemme elsker vi en god frikassé med kylling, – eller hønsefrikassé. Det smager så godt, mildt og dejligt, – og kylling frikassé minder mig om forår, sol og lune sommeraftener.
Dermed ikke sagt den kun hører forår og sommer til, – frikassé er fantastisk året rundt, uden undtagelse.
Jeg har lavet kylling frikassé mange gange, og denne opskrift er simpelthen så lækker, – hvis jeg selv skal sige der.
Blød og cremet sauce, let sprøde grøntsager og saftig kylling. Jeg serverer den med små kogte kartofler og lidt frisk grønt på toppen.
Jeg laver den oftest med en helt kogt kylling samt fonden fra denne, – men skal det gå hurtigt kan man sagtens koge nogle kyllingebryster, og bruge boullionterninger til sin bouillon i stedetfor.
Frikassé med kylling, asparges og gulerødder
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
Kyllingen
- 1 hel kylling - eller 3-4 kyllingebryster
- 10
hele peberkorn
- Vand og 2 bouillonterninger - helst kylling
- Evt. lidt blandet grønt til kogning, - f.eks. gulerod, bunden af de grønne asparges, løg og lignende
- Salt
Saucen
- 50 g
smør
- 3 spsk
hvedemel
- 6-7 dl bouillon, - fra den kogte kylling
- 1 dl fløde - kan erstattes af sødmælk
- Salt og friskkværnet peber
- Evt. en smule friskpresset citronsaft
Grøntsager
- 4 gulerødder, skrællet og skåret i skiver
- 1 bdt friske grønne asparges skåret i mundrette bidder
- 200 g ærter, friske eller optøede
-
Salt og peber
- Persille, ærteskud eller lignende til toppen
Til servering
- Nye kogte kartofler
- Evt. persille eller frisk dild
Sådan gør du
- Skyl og rens kyllingen fri for urenheder, og læg den i en stor gryde.
- Dæk kyllingen med vand, og tilsæt peberkorn, salt, bouillonterninger og evt. lidt blandede grøntsager.Brug rester af grøntsager eller hvad du har liggende, - de skal blot være med til at give mere smag til bouillonen.*Bruger du kyllingebryst til opskriften, kan du nøjes med at koge disse i lidt bouillon, - de skal have ca. 10 minutter, alt efter størrelse. Her vil jeg anbefale at lave en ny portion bouillon til saucen.
- Bring kyllingen i kog, og skum vandet af.
- Skru ned for blusset, og lad kyllingen simre under låg, ved svag/middel varme i ca. 45 min., afhængig af størrelsen.Fjern urenheder fra bouillonen undervejs.
- Tag kyllingen op, sigt bouillonen fri for eventuelle grøntsager, og hæld bouillonen tilbage i gryden. Kog den ind ved høj varme, - og pluk kyllingen når den er kølet let af, og skær den i mundrette bidder.Er tiden til det, må kyllingen meget gerne køle let af i kogevandet i 20-30 minutter.
Grøntsager og sauce
- Kog gulerødderne i bouillonen i ca. 4-5 minutter, - alt efter størrelse på stykkerne. De skal være møre, men stadig have bid.Fisk grøntsagerne op, lad dem dræne i en sigte, og sluk for bouillonen.Mål af så du har ca. 7 dl bouillon.
- Smelt smørret i en gryde, og pisk melet ud heri. Lad det bruse op og varm det godt igennem i et par minutter, - pisk det grundigt imens.
- Tilsæt bouillonen lidt ad gangen, og pisk den ind i saucen.
- Hæld fløden ved, og lad saucen koge op, - fortsat under omrøring.Lad derefter saucen simre i 10 minutter, eller til den er kogt ind, og har en lækker cremet, men ikke for tyk, konsistens. Rør undervejs.
- Tilsæt gulerødderne, de friske snittede asparges, ærter og kylling, og vend det godt sammen.*Jeg koger ikke asparges stykkerne først, da jeg bedst kan lide dem med lidt bid i. Derfor lader jeg dem kun tilberede i saucen mens denne varmes igennem. Du kan sagtens koge dem sammen med gulerødderne først, hvis du foretrækker dem mere møre.
- Varm retten hurtigt igennem, og smag saucen til med salt, peber og evt. friskpresset citronsaft.
- Server din kyllingefrikassé med nye kogte kartofler og lidt grønt på toppen.
Lige et hurtigt spørgsmål; hvad er en stor kylling i din verden? Jeg bruger kyllinger fra Hopballe Mølle og der er minimum 2000 g og oftest 2400g, jeg tænker her på kogetiden og tak for alle dine lækre opskrifter og måden du deler på ❤️
Hej Eva
Tusind tak for din besked:)
Jah okay, den er noget større end dem jeg plejer at bruge 😉 Den størrelse tænker jeg skal have + 1 time, nok nærmere 1 time og 20 min vil jeg tro. Prøv evt. med et termometer i kyllingen efter 1 time og se hvad den siger:) Har lige opdateret teksten, da det jo er en rigtig god pointe:)
Rigtig dejlig dag:)
Kh Dianna
Det blev en super lækker ret med meget smag. Bestemt ikke sidste gang jeg følger din opskrift.
Det med at koge aspargesbundene sammen med kyllingen var et nyt fif for mig. Gav en lækker smag og dejlig duft i køkkenet. Tak
Hej Ulla
Det er jeg simpelthen så glad for at høre, – tusind tak for de søde ord:)
Kh Dianna
Lækkert
Tusind tak for den dejlige anmeldelse 🙂
Dbh Dianna
Kan man bare jævne suppen lidt i stedet for at bage sovs op?
Hej Hanne
dett tænker jeg absolut du kan gøre – det skal nok blive lækkert 🙂
Kh Dianna
Super lækker opskrift Dianna, med en skøn smag det er nu 3die gang indenfor kort tid, jeg laver den til familien – meget populær på middsgsbordet
Helt vidunderlig opskrift – tak:-)
I dag er første gang jeg nogensinde har lavet frikassé og jeg valgte din opskrift for den så lækrest ud. Den levede fuldt op til mine forventninger! Tak for en super opskrift 😀
Hej Rikke
Det gør mig simpelthen så glad at høre, tusind tusind tak for de søde ord❤️
Kh Dianna
Hvor ser jeg kalorier
Hej Jeanne
Jeg har desværre ikke beregnet næringsindhold på mine opskrifter 🙂
Kh Dianna