Opskrift på den bedste frikassé med kylling og friske grøntsager.Fra 30 minutter til 2 timer, - alt efter om du bruger bryst eller een hel kylling.
Ret Frokost, Hovedret
Køkken Dansk, Gourministeriet
Nøgleord Mormor mad
Samlet tid 30 minutterminutter
Servings 4Personer
Author Dianna
Ingredienser
Kyllingen
1hel kylling - eller 3-4 kyllingebryster
10
hele peberkorn
Vand og 2 bouillonterninger - helst kylling
Evt. lidt blandet grønt til kogning, - f.eks. gulerod, bunden af de grønne asparges, løg og lignende
Salt
Saucen
50g
smør
3spsk
hvedemel
6-7dlbouillon, - fra den kogte kylling
1dlfløde- kan erstattes af sødmælk
Salt og friskkværnet peber
Evt. en smule friskpresset citronsaft
Grøntsager
4gulerødder, skrællet og skåret i skiver
1bdtfriske grønne asparges skåret i mundrette bidder
200gærter, friske eller optøede
Salt og peber
Persille, ærteskud eller lignende til toppen
Til servering
Nye kogte kartofler
Evt. persille eller frisk dild
Sådan gør du
Skyl og rens kyllingen fri for urenheder, og læg den i en stor gryde.
Dæk kyllingen med vand, og tilsæt peberkorn, salt, bouillonterninger og evt. lidt blandede grøntsager.Brug rester af grøntsager eller hvad du har liggende, - de skal blot være med til at give mere smag til bouillonen.*Bruger du kyllingebryst til opskriften, kan du nøjes med at koge disse i lidt bouillon, - de skal have ca. 10 minutter, alt efter størrelse. Her vil jeg anbefale at lave en ny portion bouillon til saucen.
Bring kyllingen i kog, og skum vandet af.
Skru ned for blusset, og lad kyllingen simre under låg, ved svag/middel varme i ca. 45 min., afhængig af størrelsen.Fjern urenheder fra bouillonen undervejs.
Tag kyllingen op, sigt bouillonen fri for eventuelle grøntsager, og hæld bouillonen tilbage i gryden. Kog den ind ved høj varme, - og pluk kyllingen når den er kølet let af, og skær den i mundrette bidder.Er tiden til det, må kyllingen meget gerne køle let af i kogevandet i 20-30 minutter.
Grøntsager og sauce
Kog gulerødderne i bouillonen i ca. 4-5 minutter, - alt efter størrelse på stykkerne. De skal være møre, men stadig have bid.Fisk grøntsagerne op, lad dem dræne i en sigte, og sluk for bouillonen.Mål af så du har ca. 7 dl bouillon.
Smelt smørret i en gryde, og pisk melet ud heri. Lad det bruse op og varm det godt igennem i et par minutter, - pisk det grundigt imens.
Tilsæt bouillonen lidt ad gangen, og pisk den ind i saucen.
Hæld fløden ved, og lad saucen koge op, - fortsat under omrøring.Lad derefter saucen simre i 10 minutter, eller til den er kogt ind, og har en lækker cremet, men ikke for tyk, konsistens. Rør undervejs.
Tilsæt gulerødderne, de friske snittede asparges, ærter og kylling, og vend det godt sammen.*Jeg koger ikke asparges stykkerne først, da jeg bedst kan lide dem med lidt bid i. Derfor lader jeg dem kun tilberede i saucen mens denne varmes igennem. Du kan sagtens koge dem sammen med gulerødderne først, hvis du foretrækker dem mere møre.
Varm retten hurtigt igennem, og smag saucen til med salt, peber og evt. friskpresset citronsaft.
Server din kyllingefrikassé med nye kogte kartofler og lidt grønt på toppen.