Sommergryde - Braiseret nakkefilet med sommergrønt og flødesauce

Sommergryde – Braiseret nakkefilet med sommergrønt og flødesauce

Sommergryde - Braiseret nakkefilet med sommergrønt og flødesauce
Opskrift på den lækreste braiserede nakkefilet serveret med sommergrønt.
Sommergryde - Braiseret nakkefilet med sommergrønt og flødesauce

Den lækreste sommergryde med smør mør og saftig nakkefilet der har braiseret til den falder fra hinanden, – serveret med en let flødesauce og masser af sommergrønt.
Denne her sommergryde er tænk lidt som en frikassé, – saucen er cremet men let, og fyldt med smag, – og hele retten emmer bare af dansk sommer.
Den er ufattelig nem at lave, og en perfekt gæste ret, der passer sig selv det meste af tiden.
Selvom den hedder sommergryde, ja – så passer den altså til alle årstider. Men mange holder sig fra simreretter henover sommeren, og det er en skam, – for denne her, det er ren sommerstemning på en tallerken.

Sommergryde - Braiseret nakkefilet med sommergrønt og flødesauce

Sommergryde – Braiseret nakkefilet med sommergrønt og flødesauce

Opskrift på den lækreste braiserede nakkefilet serveret med sommergrønt.
Bedøm opskriften – Jeg håber den smagte dejligt?

Klik & bedøm på stjernerne nedenfor

4.82 fra 32 stemmer
Udskriv Pin Bedøm opskriften 🙂
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk
Samlet tid: 5 timer
Ændre antal6 personer

Video af opskriften

Ingredienser

Braiseret nakkefilet

  • 1 nakkefilet på ca. 1,4 kg
  • 40 g smør
  • 2 spsk hvedemel
  • 1 liter grøntsags bouillon
  • 1 1/2 dl hvidvin – kan undlades
  • Blandet grønt, – et par gulerødder, forårsløg toppe, bunden af asparges og lignende
  • Salt og peber

Saucen

  • 8 dl fond fra stegen
  • 2 1/2 dl piskefløde
  • Salt og peber
  • evt. majsstivelse

Tilbehør

  • 800 g små kartofler
  • 4 gulerødder
  • 1 bdt friske grønne asparges
  • 300 g ærter fra frost

Sådan gør du

Braiseret nakkefilet

  • Smelt smørret i en stor gryde, krydr nakkefileten med salt og peber, og brun den godt af på alle sider. Tag stegen op og læg den til side.
  • Tilsæt et par gode håndfulde blandede grøntsager skåret i store skiver, – de skal give smag til bouillonen. Brug også gerne persille stilke, løvstilke eller lignende.
  • Drys melet over, og tilsæt derefter hvidvin og bouillon.
  • Læg stegen tilbage i gryden, læg låg på, og lad stegen simre ved svag varme i ca. 4 timer. Vend den en enkelt gang undervejs, –  – stegen skal kun være dækket af væde til ca. midten af stegen.
  • Tag stegen op og læg den til side, – dæk den til med folie.
  • Sigt fonden gennem en finmasket sigte, – og hæld den tilbage i gryden.
    Lad den koge kog igennem i ca. 10 minutter så den reducerer en smule.
  • Tilsæt fløden og kog nu saucen godt op, – rør jævnligt.
  • Smag saucen til med salt og peber, og tilsæt evt. en smule majsstivelse hvis saucen ønskes tykkere.

Tilbehør

  • Skræl gulerødderne, knæk de grønne asparges hvor de naturligt knækker og skær begge dele i mundrette bidder.
  • Rens kartoflerne fri for urenheder. Jeg foretrækker at lade skrællen blive på, – og spiser dem også gerne med skræl. Du kan også pille dem efter kogning eller skrælle dem inden, – det er op til dig.
  • Bring kartoflerne i kog i en gryde med rigeligt godt saltet kold vand evt. tilsat peberkorn og løvstikke, persille eller lignende, – og lad dem koge ved middelvarme i ca. 5 min. under låg.
    *Er gulerødderne tykke skal de koge med, – ellers skal de blot trække i vandet bagefter.
    Ved at tilberede dine kartofler på denne måde får du en lækker fast kartoffel der ikke koger ud. Tiden kommer naturligvis an på størrelsen af kartoflerne, – så mærke efter med en kødnål når de har trukket i 10 min. Skulle de stadig være meget hårde kan du blot tænde blusset et par minutter igen, – man lærer hurtigt at vurdere kogetiden når man har gjort det nogle gange. Mangler de kun en smule tilberedning lader du dem trække videre i vandet under låg.
  • Sluk for blusset og tilsæt gulerødderne, og lad kartofler og gulerødder trække færdigt i vandet, under låg, i ca 15 min.
  • Tilsæt de grønne asparges i de sidste 3 minutters tid, – de skal have masser af bid.
  • Overhæld samtidig ærterne med kogende vand og en smule salt, og lad dem stå til de er lune og optøede.

Servering

  • Server stegen med de tilberedte grøntsager og saucen, – hvordan du gør er helt op til dig.
    Du kan lægge stegen tilbage i gryden, eller i et fad, hælde saucen ved og lægge grøntsagerne ned i saucen.
    Eller du kan servere stegen på et fad, og hælde grøntsager og sauce i hver sin skål.
Sommergryde - Braiseret nakkefilet med sommergrønt og flødesauce
Sommergryde – Braiseret nakkefilet med sommergrønt og flødesauce
Sommergryde - Braiseret nakkefilet med sommergrønt og flødesauce
Sommergryde – Braiseret nakkefilet med sommergrønt og flødesauce

Kommentarer

  1. Gert Jensen

    Hvor ville det være dejligt at kunne udskrive opskrifterne. Trykker man på ” udskriv” sker ikke en s…

    • Hej Gert

      Hvis du prøver at udskrive fra mobil (iPhone) kan du gøre følgende:
      Tryk på udskriv, og derefter på den lille firkant i bunden med en pil der peger opad. Derfra kan du scrolle ned på udskrive, og gøre det den vej igennem.
      Gør du det fra hjemmesiden kan du trykke på udskriv, og derefter “fil” i toppen af skærmen, og udskrive den vej igennem.

      Jeg får nogen til at kigge på, hvorfor funktionen ikke virker korrekt 🙂

      Dbh Dianna

  2. 5 stars
    Jeg har lige lavet denne ret som gæstemad med stor succes. Kartoflerne serverede jeg ved siden af , men kom så 2 bundter asparges i sovsen. Det var virkelig lækkert .

    • Hej Anne

      Hvor er det dejligt at høre altså, – tusind tak fordi du skriver det 🙂
      Rigtig dejlig dag 🙂

      Kh Dianna

  3. Kan man lave stegen dagen før? Hvis man nu ikke har 4 timer den dag man får gæster

    • Hej Julie

      Det kan du sagtens gøre 🙂 Når den så skal serveres kan du varme den langsomt op i saucen, – måske der skal tilsættes mere væde, men det kan du selv justere 🙂

      Kh Dianna

  4. Louise Elkær Nielsen

    5 stars
    Så lækker ret og mine unger elskede det.

  5. Amalie Trudslev

    5 stars
    Mega lækker ret. Skøn smag i sovsen. Tak for en god opskrift 🙂

  6. Lone Lund

    Hej. Kan den simre i længere tid? Og hvad skal graderne så være?

    • Hej Lone

      Jeg har ikke selv prøvet at lade den simre mere end 4 timer:)
      Men hvis du lader den stå ved helt svag varme (1-2 på komfuret), så tænker jeg sagtens den kan stå længere:)
      Gerne med låget på klem:)

      Og hold naturligvis øje med at den ikke mangler væske undervejs:)

      Kh Dianna

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Bedøm opskriften - jeg håber den smagte godt :)