
Dette smørrebrød med smørstegt rødspættefilet, rejer og hjemmelavet urtemayonnaise er en rigtig dansk klassiker – og en af de mest elskede smørrebrødsvarianter.
Den sprødstegte rødspætte kombineret med saftige rejer, en cremet urtemayo og friskbagt rugbrød er simpelthen en himmelsk mundfuld.
Urtemayonnaisen laves nemt ved at blende olie med en stor håndfuld friske urter, hvilket giver en flot grøn farve og en intens smag. Der er nok til flere serveringer, og den smager også fantastisk på en æggemad eller til laks. Opbevar den på køl, her holder den fint i 3-4 dage.
Anret de sprøde rødspættefileter på rugbrød, top med rejer, urtemayo og masser af friske urter – og nyd et stykke smørrebrød, der både er klassisk og fuld af smag.
Tips til perfekt smørrebrød med rødspættefilet
Vælg dine yndlingsurter til urtemayoen – prøv f.eks. dild, persille, purløg, kørvel, estragon eller ramsløg. Husk at skylle og tørre dem grundigt.
Smørsteg rødspættefileterne – det giver den bedste smag.
Server med masser af friske urter – det tilfører både smag, friskhed og et flot udtryk.
Brug rejer af høj kvalitet – det gør en kæmpe forskel i smag og konsistens.
Tilføj evt. lidt sprød salat i bunden – det giver en ekstra friskhed til smørrebrødet.

Smørrebrød med smørstegt rødspættefilet, rejer og urtemayo
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
Urtemayo
- 2 dl smagsneutral olie
- 1 stor håndfuld urter, f.eks. purløg, persille, estragon, løvstikke eller lignende
- 30 g æggeblommer
- 1-2 spsk citronsaft
- 1 tsk dijon
- Salt
Fisken
- 2 store rødspættefileter
- 1 dl fuldkorns hvedemel
- Paprika, salt og friskkværnet peber
- 50 g smør
Derudover
- 2 skiver frisk rugbrød
- 100 g rejer
- 2-3 grønne asparges
- Friske urter
Instructions
Urtemayo
- Skyl urterne grundigt, og tør dem godt.
- Hæld olien i en blender sammen med urterne, og blend det ved høj hastighed, til olien er helt grøn.Lad den gerne blende i 4-5 minutter. Herved vil olien få lidt temperatur, og dermed trække mere smag og farve ud af urterne.
- Hæld æggeblommer, citronsaft og dijon i en minihakker eller mindre blender, og blend det hurtigt sammen. Tilsæt derefter olien lidt ad gangen, og fortsæt med at blende, til alt olien er brugt og din mayonnaise er tyknet.
- Smag mayonnaisen til med salt og opbevar den på køl til den skal servers.Put den evt. på et sprøjtepose.
Fisken
- Rens rødspættefileterne for urenheder, og halver dem evt. hvis de er meget store. Dup med tørre med køkkenrulle.
- Bland mel med paprika, salt og friskkværnet peber og vend rødspætterne heri.
- Smelt smørret på en pande ved middel varme, og steg rødspættefileterne til de er gyldne på begge sider.
- Overhæld samtidig de grønne asparges med kogende vand, lad dem evt. trække lidt og skær dem i tynde strimler.
Servering
- Læg rødspættefileterne på rugbrødet og læg rejerne på toppen. Top med flere klatter urtemayonnaise og grønneasparges og drys med masser af friske urter og friskkværnet peber inden servering.
