Spanakopita - Opskrift på græsk spinattærte med filodej

Spanakopita – Græsk spinattærte med filodej

Spanakopita - Opskrift på græsk spinattærte med filodej
Spanakopita - Græsk spinattærte med filodej
Opskrift på den lækreste spanakopita, - en græsk filodejs tærte med spinat og feta.
Samlet tid: 1 time 30 minutter
5 fra 11 stemmer

Den lækreste sprøde filodejstærte med spinat og feta, – sendt direkte fra de græske himmelstrøg.
Spanakopita, – græsk spinattærte lavet med filodej, – sprød, mild og ultra lækker.
Den er super nem at lave, og så smager den bare helt fantastisk.
Smagen er mild og med lækkert cremet fyldt, svøbt i 7 lag sprød filodej.
Spanakopita kan serveres som hovedmåltid med en god salat til, eller den kan serveres som tilbehør til grillen, på tapasbordet eller andet.
Jeg vil anbefale at bruge frisk filodej, simpelthen fordi stykkerne er den rette størrelse. Bruges de små pakker filodej fra frost skal tærten bygges op på en anden måde.
Der starter du starte med at bygge bunden op med 4 lag, hvorefter du arbejder dig ud af, konstant med overlap, – og så hele tærten får minimum 5-7 lag over det hele. Kan du finde store stykker filodej på frost er det ligeså godt som frisk.
Denne græske spinattærte kan sagtens varmes dagen efter hvis der er rester til overs, – giv den 15-20 minutter ved 150 grader varmluft, – så er den god som ny.
Prøv også min opskrift på Kolokithopita – Græsk squashtærte – klik her 🙂

Spanakopita - Opskrift på græsk spinattærte med filodej

Spanakopita – Græsk spinattærte med filodej

Opskrift på den lækreste spanakopita, – en græsk filodejs tærte med spinat og feta.
5 fra 11 stemmer
Udskriv Pin Bedøm opskriften 🙂
Ret: Frokost, Hovedret, Tilbehør
Køkken: Græsk
Keyword: Nem mad, Salat tilbehør, Sommer mad, Tærte
Forb. tid: 40 minutter
Tilb. tid: 50 minutter
Samlet tid: 1 time 30 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 1 rull fersk filodej – 7 store stykker
  • 500 g frisk spinat
  • 1 løg, finthakket
  • 2 forårsløg, fintsnittet
  • 3 fed hvidløg, revet eller presset
  • 1 håndfuld persille, finthakket
  • 4 æg
  • 180 g feta
  • 1 dl græsk yoghurt – jeg bruger 10%
  • 1/4 tsk muskatnød
  • Salt og peber
  • Olivenolie

Sådan gør du

  • Varm en smule olie i en gryde, og steg løg og hvidløg af et par minutter.
  • Hæld spinaten over sammen med forårsløg, og lad den varme med, til spinaten falder sammen, – krydr med lidt salt og peber.
  • Hæld spinatblandingen i et dørslag, og lad den dræne godt for væde. Du kan med fordel mase den med bagsiden af en ske, – så du får så meget væde ud som muligt.
    Lad den køle let af, inden den skal røres i æggemassen.
  • Pisk æggene sammen i en skål, og rør derefter græsk yoghurt, persille, muskatnød og smuldret feta i. Krydr med rigeligt friskkværnet peber og lidt salt, og vend den afkølede spinatblanding i.
  • Beklæd en springform med bagepapir i bunden, og smør både sider og bund med olivenolie.
    *Jeg vil anbefale en springform på mellem 20-24 cm i diameter.
  • Smør oversiden af alle stykker filodej med olie, – men gør det med et stykke ad gangen mens tærten bygges op. Det gøres nemmest med hænderne, men du kan også bruge en pensel, eller alternativt en olie/bagespray.
  • Læg det første stykke filodej i springformen, og mas det ud i siderne, – mens du lader resten hænge ud over kanterne (siderne skal samles ind over tærten til sidst).
    Du skal ikke bekymre dig over hvis dejen knækker lidt hist og her, – der kommer 6 lag mere;-)
  • Fortsæt til alle stykker er brugt, – og husk at smøre hver top med en smule olie inden det lægges ovenpå det andet lagt i formen.
    *Drej gerne stykkerne lidt for hvert lag, så de ligger forskelligt i formen. Stykkerne er gerne rektangulære, så ved at dreje dem lidt mellem hvert lag, sikrer du at de kan når hele vejen ind over tærten når denne skal lukkes.
    *Se billedet under opskriften, – her ser du hvordan formen ser ud når alle stykker er foret i formen.
  • Hæld tærtefyldet i formen, og glat det ud med en ske.
  • Fold alle siderne ind over fyldet. Gør det i lag, og lad dem gerne være lidt rustikke.
  • Når tærten er lukket penslen overfladen med olie, eller spray med en smule olie/bagespray.
  • Bag tærten i en forvarmet ovn ved 170 grader, almindelig ovn, i ca. 45 minutter. Hold altid øje undervejs, – måske din ovn varmer mere fra toppen og tærten skal længere ned i ovnen.
    *Jeg sætter tærten på en rist i midten af ovnen, men oplever du at den allerede er ret mørk gylden efter 30 minutter kan du rykke risten længere ned i ovnen.
  • Lad tærten hvile i ca. 10 minutter inden springformen åbnes.
  • Server tærten enten på bunden af springformen, eller hiv bagepapiret over på en tallerken. Jeg vil ikke anbefale, at forsøge at fjerne tærten fra bagepapiret – da filodejen naturligt er meget porøs.
  • Drys med finthakket persille inden servering, – og skær tærten ud med en brødkniv.

Følg Gourministeriet på Instagram

Følg Gourministeriet på Instagram og få daglig inspiration til din madlavning.

Gourministeriet - Instagram
Klik her og følg Gourministeriet
Spanakopita - Opskrift på græsk spinattærte med filodej
Spanakopita – Opskrift på græsk spinattærte med filodej

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift bedømmelse