Græsk squashtærte fyldt med krydderurter, feta og masser af lag af sprød filodej.
Wooow, denne her tærte, – hold nu op hvor den smager lækkert. Fyldet er mildt med samtidig med masser af smag og skønne græske undertoner.
Tærten er super nem at lave, og den kan serveres som hovedmåltid med en god salat til, eller den kan serveres som tilbehør til grillen, på tapasbordet eller andet.
Jeg vil anbefale at bruge frisk filodej, simpelthen fordi stykkerne er den rette størrelse. Bruges de små pakker filodej fra frost skal tærten bygges op på en anden måde. Der starter du med at bygge bunden op med 4 lag, hvorefter du arbejder dig ud af, konstant med overlap, – og så hele tærten får minimum 5-7 lag over det hele. Kan du finde store stykker filodej på frost er det ligeså godt som frisk.
Denne græske squashtærte kan sagtens varmes dagen efter hvis der er rester til overs, – giv den 15-20 minutter ved 150 grader varmluft, – så er den god som ny.
Kolokithopita – Græsk squashtærte med filo
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
- 1 rulle frisk filodej – 7 store stykker
- 2 store squash, ca. 500 g
- 1 løg, finthakket
- 2 fed hvidløg, revet eller presset
- 1 håndfuld dild, finthakket
- 1 håndfuld persille, finthakket
- 1 spsk frisk oregano, finthakket – eller 3/4 tsk tørret
- 4 æg
- 180 g feta
- 1 dl græsk yoghurt – jeg bruger 10%
- Salt og peber
- Evt. 1 spsk finthakket mynte
- Olivenolie
Sådan gør du
- Riv squashen groft, krydr den med lidt salt og lad den dræne i en sigte i ca. 20 minutter.Når squashen har drænet krammer du så meget væde ud som muligt – helst igennem et klæde. *Dette step er meget vigtigt for at sikre, at tærten ikke bliver våd.
- Pisk æggene sammen i en skål, og rør derefter græsk yoghurt, løg, hvidløg, friske urter, smuldret feta og squash i. Krydr med rigeligt friskkværnet peber og en smule ekstra salt. Husk at squashen allerede er saltet, og feta også er salt.
- Beklæd en springform med bagepapir i bunden, og smør både sider og bund med olie.Jeg vil anbefale en springform på mellem 20-24 cm i diameter.
- Smør oversiden af alle stykker filodej med olie, – men gør det et stykke ad gangen mens tærten bygges op. Det gøres nemmest med hænderne, men du kan også bruge en pensel – eller alternativt en olie/bagespray.
- Læg det første stykke filodej i springformen, og mas det ud i siderne, mens du lader resten hænge ud over kanterne (de skal samles over tærten til sidst). Du skal ikke være nervøs hvis dejen knækker lidt hist og her – der kommer 6 lag mere.
- Fortsæt til alle stykker er brugt, – og husk at smøre hver top med olie inden det lægges ovenpå det andet lagt i formen. *Drej gerne stykkerne lidt for hvert lag. Stykkerne er gerne rektangulære, så ved at dreje dem lidt mellem hvert lag, sikrer du at de kan når hele vejen ind over tærten når denne skal lukkes.*Se billedet under opskriften, – her ser du hvordan formen ser ud når alle stykker er i formen.
- Hæld tærtefyldet i formen, og glat det ud med en ske, og fold alle siderne ind over fyldet.
- Pensl eller spray overfladen med olie, og bag tærten i en forvarmet ovn ved 170 grader, almindelig ovn, i ca. 45 minutter. Hold altid øje undervejs. Måske din ovn varmer mere fra toppen og tærten skal længere ned i ovnen.Jeg sætter tærten på en rist i midten af ovnen, men oplever du at den allerede er ret mørk gylden efter 30 minutter kan du rykke risten længere ned i ovnen.
- Lad tærten hvile i ca. 10 minutter inden springformen åbnes.
- Server tærten enten på bunden af springformen, eller hiv bagepapiret over på en tallerken. Jeg vil ikke anbefale, at forsøge at fjerne tærten fra bagepapiret – da filodejen naturligt er meget porøs.
- Drys med finthakket persille inden servering, og skær tærten ud med en brødkniv.
Wauw en lækker græsk tærte. Vi har fået den til aftensmad sammen med en lækker græsk salat – det er absolut ikke sidste gang!
jeg er lidt nysgerrig på mængden af feta i denne opskrift kontra i Spanakopita 🙂
100 g til forskel og ellers ligner de meget hinanden de to?
Hej Hanne
Ej det kan jeg godt forstå, – det er simpelthen en slåfejl. Der skal også 180 gram i, – så det er rettet på opskriften:)
Kh Dianna
Lækkert, sprødt tilbehør
Hej Pierre
Tusind tak for din søde besked, dejligt den faldt i din smag:)
Kh Dianna
Hej Dianna
Jeg vil lave denne tærte til min pigegruppe, vi er 11 i alt, tror du 2 stk er nok? og hvilken salat vil du anbefale?
Tak for dig og dine skønne opskrifter
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Jeg vil absolut sige at 2 er nok hvis du også serverer nogle salater og evt. lidt brød og en dip 🙂
Jeg tænker:
Tzatziki
En græsk salat – evt. græsk bulgursalat, da denne mætter mere
Græsk bønnesalat
Og så evt. noget brød
Kh Dianna
Kh Dianna