Lækre sprøde samosa fyldt med krydret oksekød og masser af grøntsager, – så lækre og virkelig nemme at lave.
Jeg køber gerne en frisk færdiglavet filodej i Kvickly, Min Købmand heller lignende når jeg skal lave samosa, – den er super nem at arbejde med og stykkerne er gode store.
Jeg foretrækker at lave strimlerne til mine samosa i stykker på ca. 10×35 cm, – på den måde får de masser af “flips”, og jeg sikre fyldet bliver inde i pakkerne, og de bliver ultra sprøde af de mange fine lag.
Kan du ikke få frisk filodej, kan du naturligvis også bruge dem fra frost, – enten ruller fra frost eller de firkantede stykker.
Grøntsagerne kan du med fordel køre en hurtig tur i en minihakker eller lignende, – ellers skal de blot hakkes fint.
Server dine samosa med forskellige dips, – til sprøde salater eller som tilbehør til indiske retter.
Over opskriften finder du en video der viser foldemetoden, og under min opskrift på samosa er der lagt billeder ind, hvor jeg viser hvordan du folder en samosa.
Samosa med krydret oksekød og grøntsager
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
Fyld
- 500 g
hakket oksekød
- 1
stort løg
- 1
bagekartoffel, skåret i små tern på ca. 4x4 mm.
- 2
peberfrugter
- 2
store gulerødder
- 2 dl
ærter
- 3 fed
hvidløg, presset eller revet
- 1 tsk
stødt spidskommen
- 1 tsk
stødt koriander
- 1 tsk
sød chilipulver
- 1 tsk
karry
- 1/2 tsk
chiliflager
-
Salt og peber
-
Olie
Derudover
- 1
rulle filodej - 300 g.
- 3 spsk
hvedemel
- 3 spsk
vand
- 2 l
fritureolie eller rapsolie
Sådan gør du
Fyldet
- Blend løg, hvidløg, peberfrugter og gulerødder eller hak det hele meget fint.
- Varm en god sjat olie i en gryde og svits ovenstående blanding samt kartoflerne af i 10 min. ved middel varme, - de skal ikke tage farve.
- Tilsæt kødet og lad det brune med i 5-8 min.
- Hæld krydderierne over sammen med ærterne, og lad det hele varme godt igennem i 5-10 min. - mærk efter at kartoflerne er blevet møre.
- Smag fyldet til med salt og peber, og sæt det derefter til side og lad det køle let af.
Samosa
- Skær filodejen ud i strimler på 10 cm i bredden (højde 35 cm hvis du køber frisk filodej).
- Rør mel og vand sammen i en lille skål, - denne blanding skal bruges til at lime dejen sammen.
- Læg en god spiseskefuld fyld i det ene hjørne af dejen, - pensl med lidt melkilster i hjørnet og fold dejen ind over fyldet så den danner en trekant. Fold samosaen videre på samme måde så dejen bliver ved med at danne en trekant, og fortsæt til der kun er en lille ende tilbage. Pensl denne ende med melklister og luk den om samosaen, - nu er fyldet sikret inde i dejen.
- Varm olien op til mellem 160-180 grader og friter dem, lidt ad gange, til de er gyldne og sprøde, ca. 2-3 min.
- Lad dem suge på lidt køkkenrulle inden de serveres.
Hejsa. De ser lækre ud . Har lidt spørgsmål:
Hvis de skal bages i ovnen, hva skal de så pensles med?
Kan man folde dem i forvejen også fryse dem ned?
Hva skal man servere til?
Håber at du kan svare på disse spørgsmål. Rigtig god dag.
Venlig hilsen Lotte
Hej Lotte
Tak for din besked 🙂
Hvis de skal bages i ovnen vil jeg blot pense dem med en god rapsolie eller anden smagsneutral olie 🙂
Du kan sagtens folde dem og fryse dem ned, – sørg dog for at de ikke bliver løs frosset, så ikke de klistrer sammen. Og bag dem direkte fra fryseren, – ligesom man ville gøre med købte forårsruller f.eks. 🙂
Jamen de kan serveres som tilbehør til forskellige risretter, på et tapasbord eller med en god grov salat og forskellige dips. Det kan være en frisk yoghurt dip, soya eller sød chilisauce.
Rigtig dejlig dag 🙂
Kh Dianna
Hvis jeg kommer dem i ovnen direkte fra fryseren, hvor længe skal de så have ved hvor meget varme?
Hej Mille
Uhhh det ved jeg desværre ikke.
Prøv at kigge på en pose med f.eks. ovn forårsruller fra frost, og gå ud fra det 🙂
Kh Dianna
Hejsa,
Fantastiske opskrifter du laver
Jeg vil spørge til samosa, har du prøvet at lave dem klar om formiddagen og så først frittere dem til aften? Tænker mest på om de går op i limningen
Tak for god inspiration
Hej Gitte
Tusind tak for din besked og de søde ord 🙂
De går ikke op i limningen selvom de ligger, – den skal nok holde 🙂 En lille bekymring jeg kan have, er at hvis fyldet er meget vådt – at de så brister i dejen, hvis dejen ikke har nok lag. Hvis du bruger de lange stykker, som jeg gør her – så tænker jeg godt de kan klare det. Sørg for tage udenom væden i bunden af fyldet, læg dem så de ikke klistrer sammen og på køl med det samme de er lavet. Og sørg ligeledes for at fyldet er helt koldt når de samles 🙂
Rigtig god fornøjelse 🙂
De bedste hilsner
Dianna
Lækker ret 🙂
Mine bliver bløde synes jeg efter noget tid. Kan man undgå det?
Hej Nicolai
Dejligt de smagte dig 🙂
Nu ved jeg ikke hvor længe de har ligget, – kom de på køl eller har de måske ligget for tæt imens de var varme så de har afgivet fugt?
Det kan være at fyldet måske kan have været for vådt, og skal steges mere af næste gang? 🙂
De holder sig normalt fint sprøde, – men efterhånden som de ligger, så vil de på et eller andet tidspunkt miste deres sprødheh.
Dbh Dianna
Tak for svar
Jeg laver fyldet her til formiddag og lader det blive helt koldt . Har købt frisk filodejl
Mega lækre og super nemt at gå til
Hvor gør det mig glad at høre, – tusind tak 🙂
Kan man fritere dem dagen før og så lune dem i ovnen?
Hej Nina
Det kan du sagtens gøre, – giv dem gerne god høj varme i ovnen, så de går deres sprødhed tilbage 🙂
Kh Dianna
Hej,
Hvor længe holder de sig sprøde?
Jeg skal holde en stor fest og påtænker at lave dem “ferske”, fryse dem ned og lave dem i ovn 3-4 timer inden servering. Tror du det kan gå? 🙂
Hej Nadia
Du kan sagtens gøre det som du beskriver med frys 🙂
Men når de kommer på køl efter tilberedning, vil de desværre blive bløde.
Du kan dog forsøge dig med at varme dem i ovnen lige inden servering, ved god høj temperatur, og se om ikke du kan få dem sprøde igen.
Alternativt kan du lave dem i ovnen en halv times tid inden gæsterne kommer, hvis det er fordi du ikke vil stå med olien 🙂
De skal blot pensles med olie på begge sider, og så tilberedes i ovn i ca. 10-150 minutter ved 200-220 grader almindelig ovn.
Kh Dianna
Hejsa
Vil man kunne lave dem i en airfryer?
De ser så lækre ud, jeg vil lave dem når mine drenge kommer hjem til weekenden☺️
Vh. Lena
Hej Lena
Hvor dejligt at høre 🙂
Du kan sagtens lave dem i Airfryer, – d skal blot pensles med olie på begge sider 🙂
Kh Dianna