
Medister med brun sauce og kålsalat er en skøn kombination af tradition og friskhed, hvor mormorkøkkenets klassiske smage får nyt liv.
Stegt medisterpølse er et hit på middagsbordet, og sammen med en cremet brun pandesauce og kogte kartofler bliver retten det bedste fra det danske køkken.
For at give retten et frisk twist serveres den med en spidskålssalat med mormordressing, som tilføjer en dejlig syrlig og sprød kontrast til de tunge, varme elementer. Den friske salat løfter retten og gør den let og balanceret, mens de kogte kartofler og den fyldige sauce sikrer, at der stadig er masser af mormorhygge på tallerkenen.
En enkel og lækker ret, der kombinerer det bedste fra det klassiske køkken med et moderne strejf – perfekt til både hverdag og søndagsmiddag.

Medister med brun sauce og kålsalat
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
Stegt medister
- 800 g medisterpølse
- Vand
- 1/2 dl eddike
- 1 løg, skåret i kvarte
- 10 peberkorn
- 1-2 laurbærblade
- Salt
- 60 g smør
- 2 spsk olie
Pandesauce
- Fedt og rester fra panden
- 5 dl kyllingebouillon
- 1 dl fløde
- Maizena + koldt vand
- Kulør
- Salt og friskkværnet peber
- Evt. ribsgele, lidt sukker eller lignende
Spidskålssalat med mormordressing
- 1 lille spidskål
- 2 røde æbler
- 1 håndfuld saltede mandler, grofthakket – klik her
- eller ristede hasselnødder, grofthakket – klik her
- 1 1/2 dl piskefløde
- 1 spsk sukker
- 1/2 citron, saften heraf
- Salt og friskkværnet peber
Derudover
- Kogte kartofler
Sådan gør du
Medister
- Læg medisterpølsen i en gryde, og fyld den med vand til den er dækket. Tilsæt eddike, løg, peberkorn og laurbærblade amt en smule salt.
- Bring grydens indhold i kog. Når det begynder at små boble, skrues ned for blusset, så det kun simrer/små bobler. Lad det stå sådan i 15 mibutter.Sluk for blusset, og lad medisterpølsen hvile i vandet i ca. 10 minutter.
- Smelt imens smørret på en pande sammen med olien. Lad det bruse god op inden medisteren lægges på. Steg medisteren ved middel varme i ca. 8-10 minutter på hver side – pas på panden ikke er for varm, så pølsen springer.Prik evt. medisterpølsen med en kødnål, det kan afhjælpe at den springer. *Imens medisteren tilberedes kan du lave kålsalaten.
- Læg medisteren til sidse på en tallerken, og lav pandesaucen.
Spidskålssalat med mormordressing
- Pisk fløde, citron og sukker sammen i en skål med et piskeris til det tykner en smule. Pas på ikke at piske for meget – dressingen tykner meget hurtigt.
- Smag til med salt og friskkværnet peber, og evt. mere sukker eller citron.
- Snit spidskålen fint og skær æblerne i tern.
- Hæld det i en skål sammen med nødderne, hæld dressingen over og vend det godt sammen.
Pandesauce
- Lad fedt og rester fra panden blive på panden – men fjern evt. større klumper.
- Hæld bouillon og fløden ved, og kog pandens indhold op.*Har du kogt kartofler, medister eller lignende, så kan du erstatte 1 dl bouillon med kogevandet herfra.
- Rør et par spiseskefulde maizena sammen med en smule koldt vand, og juster konsistensen på saucen. Tilsæt lidt ad gangen under omrøring og varm saucen igennem.
- Juster farven med kulør, og smag saucen til med salt, friskkværnet peber og evt. en smule ribsgele eller sukker.Mangler saucen syre, kan du smage til. med en smule rødvinseddike.
- Server det stegte medister med kålsalat og pandesauce – og kogte kartofler.