Klassisk stjerneskud med friteret og dampet rødspætte, rejer og den bedste Thousand island dressing.
Et stjerneskud, serveret på smørristet brød – ej men det er da bare en klassiker man umuligt kan komme udenom.
Det minder mig om sommer, solskin i Danmark, julefrokost med familien, – så mange dejlige minder.
Mit stjerneskud består af en friteret pankopaneret rødspætte, hvidvinsdampet rødspætte, pilselv rejer og min hjemmelavede thousand island dressing – et must på et stjernestud.
Stjerneskud smørrebrød – en dansk klassiker
De fleste har på et eller andet tidspunkt smagt et klassisk stjerneskud, – og eller bør man unde sig selv at gøre det.
Denne er lavet enkelt og klassisk, – præcis som jeg foretrækker mit stjerneskud.
Ønsker du det, kan du også toppe med rogn af en slags, – og endda røget laks.
Personligt kan jeg bedst lide det enkelt, – men gør præcis som du foretrækker det. Men husk dressingen, – den vil du ikke fortryde 🙂
Klassisk stjerneskud
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
Friteret rødspætte
- 4 rødspættefileter
- 1 dl hvedemel
- 1-2 æg, sammenpisket
- 100 g pankorasp
- 1-2 l smagsneutral olie
- Salt
Dampet rødspættefilet
- 4 små rødspættefileter
- 1 dl hvidvin
- 1 skalotteløg, finthakket
- 1 spsk smør
- Salt
Derudover
- 4 skiver franskbrød
- 50 g smør
- 200 g rejer, drænet og/eller pillet vægt
- 1 portion thousand island dressing – klik her for opskrift
- 8-12 friske grønne asparges
- 1 citron, skåret i både
- Salt og peber
- Salater og evt. frisk dild
Sådan gør du
De grønne asparges
- Skær aspargeshoveder af, og læg dem til side.*Disse skal dampes sammen med fiskene i 2-3 minutter.
- Knæk den grove ende af aspargesen, og lav derefter tynde strimler ud af resten. Det gøres nemt med en kartoffelskræller.
- Læg strimlerne i isvand, imens resten af retten tilberedes.*Når asparges hovederne er dampet, kan du med fordel smide dem i isvand også, så de beholder den flotte farve.
Dampet rødspættefilet
- Rens rødspættefileterne for eventuelle urenheder, og krydr med en smule salt.
- Hæld skalotteløg, hvidvin og smør i et ildfast fad
- Læg et fint snit på midten af fileterne, på indersiden, – uden at skære igennem. Fold dem så på midten, og læg dem i fadet med løg, hvidvin og smør.*Ved at folde fisken, bliver stykket tykkere, og du får en dejlig saftig dampet fisk.
- Dæk fadet med folie, og tilbered dem i en forvarmet ovn ved 180 grader, almindelig ovn, i ca. 6-8 minutter – alt efter tykkelse.Læg asparges hovederne ved når der er 2-3 minutter tilbage af tilberedningstiden.*Sæt dem først i ovnen, når du er i gang med at fritere de andre rødspættefileter.
Friteret rødspættefilet
- Varm en pande op med smagsneutral olie, – har du en friture, kan du med fordel bruge denne.Rødspættefileterne skal friteres ved ca. 175 grader.
- Dup rødspættefileterne tørre med lidt køkkenrulle, og fjern eventuelle urenheder.Er rødspættefileterne meget store, kan de deles i 2.
- Bland hvedemel med lidt fint salt, og vend rødspættefileterne heri.
- Vend dem derefter i sammenpisket æg, og til sidst i pankorasp.
- Friter fiskefileterne til de er gyldne og sprøde på begge sider. Vend dem en enkelt gang undervejs.
- Lad dem hvile på lidt fedtsugende papir, inden stjerneskuddet samles.
Anretning
- Smelt smørret på en pande, og steg brød skiverne til de er gyldne og sprøde.Du kan også riste dem i en brødrister.
- Top brød skiverne med sprøde salater, – læg den dampede fisk i det ene hjørne, og læg den friterede fisk ovenpå.
- Læg en smule dressing på toppen, og læg rejerne herpå, og top med asparges strimler, dampede asparges hoveder, frisk dild og citronskiver.
- Krydr med salt og peber inden servering, og server med ekstra thousand island dressing ved siden af.