Nemme og lækre grovboller med squash, – bløde, saftige og smagfulde, og så holder de sig friske i evigheder.
De er super nemme at bage, og smager bare helt fantastisk. Opbevares de ved stuetemperatur i en tætlukket pose, vil de stadig være lækre friske på både 3. og 4. dagen.
Top dem med dine favorit frø eller kerner, – og gerne et mix.
Bollerne egner sig perfekt til en tur i fryseren, og er dejlig bløde og lækre ved optøning.
Lun dem evt. i ovnen i 5 minutter ved et par hundrede grader.
Grovboller med squash
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
- 25 g gær
- 3 dl lunken vand eller lunken danskvand
- 450 g hvedemel
- 200 g grahamsmel
- 150 g squash, fintrevet (jeg undlader midten af squashen)
- 50 g smør, stuetemperatur
- 1 æg
- 1 spsk sukker eller honning
- 1 1/2 tsk salt
- Mælk eller sammenpisket æg til pensling
- Topping, – sesam, birkes eller lignende
- Evt. lidt olie til hænderne
Sådan gør du
- Opløs gæren i vandet, og tilsæt derefter æg, squash og sukker/honning.
- Bland hvedemel, grahamsmel og salt, tlsæt det lidt ad gangen, og rør dejen, meget gerne på maskine, – til alt melet er æltet godt ind i dejen.
- Tilsæt smørret i mindre tern, og rør dejen ved god høj hastighed til den slipper skålen. Det tager sagtens 5-10 min., så hav tålmodighed, og tilsæt endelig ikke mere mel selvom den ser klistret ud, – den skal nok samle sig, men det tager tid.
- Smør hænderne med lidt olivenolie, og tag dejen op og form den til en kugle. Smør ligeledes hæveskålen med lidt olie og læg dejen tilbage heri.*Olien gør dejen nemmere at arbejde med.Drys lidt mel på toppen, beklæd skålen med film og et klæde, og lad den hæve et lunt sted i ca. 1 1/2 time.
- Del dejen i 16 lige store stykker, ca. 75-80 g/stk, og form dem til boller. Spænd gerne dejen lidt op ved at folde bunden ind over hinanden, og tril derefter bollerne runde. *Hvis dejen klistrer kan du smøre hænderne med lidt olie, – prøv så vidt muligt ikke at bruge mere mel.
- Lad bollerne efterhæve på en bageplade beklædt med bagepapir, læg et klæde over og lad dem stå i ca. 30 minutter.
- Pensl bollerne med mælk eller sammenpisket æg og drys med ønskede topping.
- Bag bollerne i midten af en forvarmet ovn, ved 225 grader, almindelig ovn, – i ca. 10-12 minutter. Hvis du har dampprogram i din ovn kan det med fordel bruges, og ellers kan du sætte en skål med vand i bunden af ovnen.*Jeg bager dem ad 2 omgange da jeg foretrækker at bruge almindelig ovn, – du kan også sætte bollerne helt tæt så de "vokser sammen", eller bage dem på varmluft ved ca. 210 grader.
- Lad bollerne køle af inde de pakkes i tæt lukkede poser.
Squash river man den med skræl på eller skralder du den
Hej Vivi
Endelig med skrællen på, det giver et skønt farvespil 🙂
Kh Dianna