Frikadeller med kartofler og brun sauce - Pandestegte frikadeller

Frikadeller med brun sauce og kartofler

Frikadeller med brun sauce og kartofler
Opskrift på klassiske frikadeller serveret med brun sovs, kartofler og surt - en mormor menu som de fleste elsker.
Frikadeller med kartofler og brun sauce - Pandestegte frikadeller

Lækre klassiske frikadeller serveret med kogte pillede kartofler, brun sovs og syltede agurker. En skøn mormor-klassiker som hele familien elsker, – og som bare aldrig går af mode.
Det smager så dejligt og er virkelig nemt at gå til. Jeg foretrækker at bruge kalv/flæsk (svin/kalv), – men du kan også sagtens lave frikadellerne med hakket svinekød hvis du foretrækker det.

Frikadeller med kartofler og brun sauce - Pandestegte frikadeller

Frikadeller med brun sauce og kartofler

Opskrift på klassiske frikadeller serveret med brun sovs, kartofler og surt – en mormor menu som de fleste elsker.
Bedøm opskriften – Jeg håber den smagte dejligt?

Klik & bedøm på stjernerne nedenfor

4.79 fra 41 stemmer
Udskriv Pin Bedøm opskriften 🙂
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk
Samlet tid: 45 minutter
Ændre antal4 personer

Video af opskriften

Ingredienser

Frikadeller

  • 500 g hakket gris/flæsk eller hakket svinekød
  • 1 mellem stort løg, finthakket eller revet
  • 1 dl sødmælk
  • 3 spsk rasp
  • 1 æg
  • 1 1/2 tsk groft salt
  • Friskkværnet peber
  • 50 g smør
  • 2 spsk olie

Sauce

  • 25 g smør
  • 2-3 spsk stegerester fra panden
  • 2 1/2 spsk hvedemel
  • 2 dl bouillon, – grønt eller kylling
  • 2 1/2 dl sødmælk (evt. halv fløde)
  • 1 tsk ribsgelé
  • Kulør
  • Salt og peber

Derudover

Sådan gør du

Kartoflerne og aspargesbroccoli

  • Skyl og rens dine asparges broccoli.
  • Rens kartoflerne fri for urenheder. Jeg foretrækker at lade skrællen blive på, – og spiser dem også gerne med skræl. Du kan også pille dem efter kogning eller skrælle dem inden, – det er op til dig.
  • Bring kartoflerne i kog i en gryde med rigeligt godt saltet kold vand evt. tilsat peberkorn og løvstikke, persille eller lignende, – og lad dem koge ved middelvarme i ca. 5 min. under låg.
  • Sluk for blusset, og lad kartoflerne trække færdigt i vandet, under låg, i ca 15 min. Læg dine asparges broccoli ved så de trækker med i ca. 5-8 minutter, – de skal have masser af bid.
    Ved at tilberede dine kartofler på denne måde får du en lækker fast kartoffel der ikke koger ud. Tiden kommer naturligvis an på størrelsen af kartoflerne, – så mærke efter med en kødnål når de har trukket i 10 min. Skulle de stadig være meget hårde kan du blot tænde blusset et par minutter igen, – man lærer hurtigt at vurdere kogetiden når man har gjort det nogle gange. Mangler de kun en smule tilberedning lader du dem trække videre i vandet under låg.

Frikadeller

  • Rør kødet godt sammen med saltet, – helst på en røremaskine, og ellers med en håndmixer eller grundigt i hånden.
  • Bland derefter de resterende ingredienserne sammen med kødet, krydr med rigeligt peber og rør farsen godt sammen.
    Er farsen for tør kan du tilsætte lidt ekstra mælk, og er den for lind kan du tilsætte lidt ekstra rasp. Har farsen været frossen kan den godt have ekstra væde i sig, – vær opmærksom på det.
    Lad gerne farsen trække 15-20 minutter inden frikadellerne steges.
  • Smelt en god klat smør sammen med lidt rapsolie på en pande ved middel varme, og lad det bruse let op.
  • Dyp en spiseske i fedtstoffet fra panden, og form frikadellerne med skeen og håndfladen. Steg frikadellerne til de er gylden på begge sider, – ca. 5 min. på hver side ved middel varme.
  • Læg løbende frikadellerne i et fad og dæk det med folie så de holder sig lune.

Sauce

  • Smelt smør og 2-3 spsk af stegefedtet fra panden i en lille kasserolle.
  • Pisk melet grundigt ind i smørret, og varm det igennem et minuts tid.
  • Tilsæt bouillonen lidt ad gangen, og pisk det godt sammen.
  • Hæld mælken ved ad et par gange, piske grundigt, og lad saucen småkoge i ca. 10 minutter. Pisk jævnligt så den ikke brænder på.
  • Tilsæt ribsgelé, smag saucen til med salt og peber og juster farven med kulør.

Servering

  • Server de lune frikadeller med kogte kartofler og aspargesbroccoli, syltede agurker og brun sauce.
Frikadeller med brun sauce og kartofler - Pandestegte frikadeller
Frikadeller med brun sauce og kartofler – Pandestegte frikadeller
Frikadeller med kartofler og brun sauce - Pandestegte frikadeller
Frikadeller med kartofler og brun sauce – Pandestegte frikadeller

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Bedøm opskriften - jeg håber den smagte godt :)