Rens kartoflerne fri for urenheder. Jeg foretrækker at lade skrællen blive på, – og spiser dem også gerne med skræl. Du kan også pille dem efter kogning eller skrælle dem inden, – det er op til dig.
Bring kartoflerne i kog i en gryde med rigeligt godt saltet kold vand evt. tilsat peberkorn og løvstikke, persille eller lignende, – og lad dem koge ved middelvarme i ca. 5 min. under låg.
Sluk for blusset, og lad kartoflerne trække færdigt i vandet, under låg, i ca 15 min. Læg dine asparges broccoli ved så de trækker med i ca. 5-8 minutter, - de skal have masser af bid.Ved at tilberede dine kartofler på denne måde får du en lækker fast kartoffel der ikke koger ud. Tiden kommer naturligvis an på størrelsen af kartoflerne, – så mærke efter med en kødnål når de har trukket i 10 min. Skulle de stadig være meget hårde kan du blot tænde blusset et par minutter igen, – man lærer hurtigt at vurdere kogetiden når man har gjort det nogle gange. Mangler de kun en smule tilberedning lader du dem trække videre i vandet under låg.
Frikadeller
Rør kødet godt sammen med saltet, - helst på en røremaskine, og ellers med en håndmixer eller grundigt i hånden.
Bland derefter de resterende ingredienserne sammen med kødet, krydr med rigeligt peber og rør farsen godt sammen.Er farsen for tør kan du tilsætte lidt ekstra mælk, og er den for lind kan du tilsætte lidt ekstra rasp. Har farsen været frossen kan den godt have ekstra væde i sig, - vær opmærksom på det.Lad gerne farsen trække 15-20 minutter inden frikadellerne steges.
Smelt en god klat smør sammen med lidt rapsolie på en pande ved middel varme, og lad det bruse let op.
Dyp en spiseske i fedtstoffet fra panden, og form frikadellerne med skeen og håndfladen. Steg frikadellerne til de er gylden på begge sider, - ca. 5 min. på hver side ved middel varme.
Læg løbende frikadellerne i et fad og dæk det med folie så de holder sig lune.
Sauce
Smelt smør og 2-3 spsk af stegefedtet fra panden i en lille kasserolle.
Pisk melet grundigt ind i smørret, og varm det igennem et minuts tid.
Tilsæt bouillonen lidt ad gangen, og pisk det godt sammen.
Hæld mælken ved ad et par gange, piske grundigt, og lad saucen småkoge i ca. 10 minutter. Pisk jævnligt så den ikke brænder på.
Tilsæt ribsgelé, smag saucen til med salt og peber og juster farven med kulør.
Servering
Server de lune frikadeller med kogte kartofler og aspargesbroccoli, syltede agurker og brun sauce.