Citronkage med glasur er en klassiker, der aldrig går af mode.
Denne saftige og friske citronkage er perfekt til enhver lejlighed, hvad enten det er til eftermiddagskaffen, fødselsdagen eller som en sød afslutning på en god middag. Kagen er nem at lave og fyldt med masser af citrussmag, der balanceres perfekt med en sød glasur på toppen.
For at sikre, at din citronkage bliver ekstra saftig, bruges der både citronsaft og citronskal i dejen, hvilket giver en intens og frisk smag. Glasuren laves med flormelis og citronsaft, som tilsammen skaber en lækker, syrlig-sød overflade, der klæder kagen perfekt.
Server citronkagen med en god kop kaffe eller te, og nyd den dejlige smag af solskin og sommer året rundt. Denne opskrift er en sikker vinder hos både børn og voksne, og kagen holder sig saftig i flere dage – hvis den altså ikke bliver spist med det samme.
Citronkage i bradepande – en favorit til alle aldre.
Citronkage med glasur
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
- 260 g
hvedemel
- 350 g
rørsukker (eller hvid sukker)
- 200 g
smør
- 2 dl
mælk, - gerne sødmælk
- 3
æg
- 1 1/2 citron, fintrevet skal heraf
- 3/4 dl friskpresset citronsaft
- 2 1/2 tsk
bagepulver
- 2 tsk
vaniljesukker
- 1 nip
salt
Glasur
- 300 g flormelis
- 1 tsk
vaniljesukker
- 4-5 spsk citronsaft
-
Evt. gul frugtfarve og krymmel
Eller
- 150 g
flormelis
- 1
æggehvide
- 2 spsk
citronsaft
- 1 tsk
vaniljesukker
Sådan gør du
- Smelt smørret i en lille gryde, hæld mælken heri og sæt den til side. Smørret må ikke nå at "sætte sig", så sørg for at alle ingredienser er målt af inden du begynder.
- Pisk æg og sukker til en luftig masse.
- Bland alle de tørre ingredienser og vend halvdelen af dem i ovenstående masse, - uden at slå luften ud af massen. Du kan med fordel sigte dem i, - så undgår du klumper.
- Vend derefter smør og mælkeblandingen i, og slut af med den sidste del af de tørre ingredienser, - rør godt så du undgår klumper.
- Tilsæt citronsaft og fintrevet citronskal og vend det hurtigt ind i massen.
- Smør en bradepande på ca. 33x23 cm med smør eller sprayfedt, - hæld dejen i, og bag citronkagen i ca. 30 min. ved 180 grader, almindelig ovn. Tjek evt. med en kødnål at dejen slipper og dermed er gennembagt.
- Lad kagen køle godt af inden den toppes med glasur.
Glasus
- Bland flormelis og vaniljesukker i en skål, og tilsæt vand og citronsaft lidt ad gangen til den rette konsistens og smag er opnået. Ønskes glasuren farvet tilsættes frugtfarve som en del af væsken.
- Smør den afkølede kage med glasur og top den evt. men krymmel. Opbevar kagen tildækket ved stuetemperatur, - så beholder den sin lækre svampede konsistens.
Hvis jeg vil bage den i den store bradepande til ovnen. Hvad tænker du så 2 x opskrift eller 3 x opskrift?
Hej Anja
Uha jeg hælder til 3, måske 2 1/2 er nok, men det vil også være ærgerligt ikke at få nok højde på, – så jeg ville nok lave den x3
Vær opmærksom på at kagen måske skal have en smule længere, – hold øje med at midten også hæver op
Held og Lykke med det☺️
De bedste hilsner
Dianna
Kan man lave den i en springform, hvis man ikke har sådan en smart lille bradepande? 🙂
Hej Lærke
Det kan du tro du kan Kagen skal måske have en smule længere, da den vil få lidt mere højde, – men har fået billeder fra flere der har lavet den i springform, og den ser så lækker ud
Rigtig god fornøjelse
De bedste hilsner
Dianna
kan man lave dem som muffins, og hvor lang tid til du så anbefale de skal have. Mine muffins bliver nemlig altid tørre, men nu vil min datter gerne have din kage til sin fødselsdag, men som muffins..
Hej Camilla
Det lyder som en vildt god ide
Jeg vil foreslå dig at du bruger papirsforme i en metalforbindelser, – da dejen er lind, så holder de formen meget flottere:)
Jeg tænker at de skal have en 15-18 min, – men hold øje med dem undervejs
Håber de lykkedes for Jer, og god fornøjelse med dem
De bedste hilsner
Dianna
Min glasur bliver ekstrem tynd og jeg bruger ikke det væske der står- meget mindre???
Hej William
Det lyder mystisk, – jeg har lavet den flere gange, hver gang uden problemer.
Oftest er det ganske få dråber der kan gøre udfaldet, – men den kan altid reddes med mere flormelis:)
De bedste hilsner
Dianna
Til William
Hej… med hensyn til glasuren: prøv at bruge KOGENDE vand, så tykner glasuren hurtigt men der skal ikke ret meget vand i!
Det har jeg gjort flere gange, med held
Held og lykke med forsøget
De bedste hilsner
Lene P
Kan man bruge citronsaft fra sådan en plastikbøtte man køber i supermarkedet? I så fald for meget?
Hej Maria
Altså i en snæver vending kan du nok godt, – men min erfaring er at det smager altså slet ikke lige så godt. Ligeledes får du ikke den skønne smag fra skallen som giver en skøn aromatisk smag, – så kagen vil mangle et element.
Hvis du kun bruger saft fra en plastbøtte tænker jeg 4 spsk, – men smag dig frem:) Men husk, skallen fra citronen er den der giver virkelig meget aroma, så synes du skal gå med frisk citron:)
De bedste hilsner
Dianna
Super lækker kage, tilsatte 1 spsk birkes og mens den stadig var lun, prikkede jeg nogle huller i kagen og penslede den med citronsirup (citronsaft kogt med sukker)… det gjorde den endnu mere saftig og sød-syrlig.
Derefter glasur af flormelis og citronsaft. Bedste citronkage jeg nogensinde har bagt.
Hej Vibeke
Det lyder virkelig også lækkert, – og hvor er det dejligt at høre, at opskriften kunne bruges.
Tusind tak for de søde ord 🙂
Rigtig dejlig weekend 🙂
Kh Dianna
Hej. Har du prøvet at bruge den til tal kage?
Vil den kunne bruges til det og hvilken creme vil du anbefale til at lægge ovenpå?
På forhånd tak
Hej Sarah
Har desværre ikke prøvet at bruge den som talkage, har faktisk endnu ikke bagt en talkage 🙂
Men tænker sagtens den kan bruges til talkage 🙂
Jeg ville lave en hvid chokolade mousse eller lignendeog putte i mellem, smagt til med citronsaft og skal, – det vil klæde kagen utrolig godt 😉
Kh Dianna
Hej Sarah
Har du prøvet at fryse denne kage? Og hvor længe kan den holde sig frisk og lækker på køl?
Mvh Maria
Hej Maria
Kagen kan sagtens fryses, – både med og uden glasur 🙂
Jeg vil anbefale at opbevare kagen ved stue temperatur, i en lufttæt beholder – på den måde holder den sig mere svampet og lækker.
Kommer kagen på køl vil den automatisk “sætte sig” lidt mere og blive mere hård.
Kh Dianna
Hej.
Den her kage er SÅ lækker!
Ved du om man kan fryse kagen ned? Det er mere om den stadig forbliver lækker svampet. Altså uden glasur naturligvis 😉
På forhånd tak for svar.
Hejsa
Tusind tak for din besked, det er jeg virkelig glad for at høre 🙂
Du kan sagtens fryse kagen, faktisk også med glasuren på. Glasuren kan naturligvis godt blive mast lidt ud alt efter hvordan kagen fryses, men den kan sagtens tåle det:)
Kh Dianna
Hej
Skal kagen køle af i formen eller ud af den når den kommer ud af ovnen?
Hej Stine
Du skal blot lade den køle i formen:)
Kh Dianna
Kagen lyder så god! Er den stadig lækker og svampet, hvis man bager den to dage inden den skal serveres?
Hej Sasja
Tusind tak:)
Ja det synes jeg bestemt den er, – men naturligvis er den mere svampet når den er helt friskbagt:)
Kh Dianna
Jeg elsker denne kage og vil gerne dele min erfaring med forskellen på citroner.
Mit bedste resultat er at bruge skrald og saft fra 2 hele Limonetta citroner til kagen + saft fra 1/2 til glasuren. Det små citroner og de smager fortryllende:-)
Hej Misan
Hvor er det dejligt at høre/)
Tusind tak for at dele din erfaring, det må prøves:)
Kh Dianna
Det er en virkelig god opskrift. Jeg fulgte den præcist, og min eneste anke er, at jeg godt kunne tænke mig mål på citronsaft i stedet for stykangivelse af citroner.
Kagen blev ikke syrlig nok efter min smag, så næste gang tilsætter jeg mere saft.
Jeg har ikke en bradepande med de anbefalede mål, så jeg brugte en stor springform og bagte den lidt længere tid end anbefalet. Jeg tog kagen ud, da indertemperaturen var på 98 ˚C.
Opskriften er på min favoritliste over skærekager.
Hej Annemette
Tusind tusind tak for din dejlige besked og din flotte anmeldelse .)
Og rigtig god ide med mål på citronen, det vil jeg lige skrive mig bag øret, næste gang jeg bager kagen – for der er jo stor forskel på indhold af saft i citronerne.
Tak for input og rigtig dejlig dag 🙂
Kh Dianna
Wow!! Den blev lækker, svampet, frisk og tilpas sød/syrlig. Godt jeg lavede dobbelt portion.
Hej Lisbeth
ej hvor gør det mig bare glad at høre, – tusind tusind tak 🙂
Kh Dianna
Jeg vil også lave dobbelt portion for min datters fødselsdag på fridag . Hvad størrelse form har du brugt? Hvor lang tid kagen skal bages ? Og temperaturen ? Tak på forhånd
Har nu bagt den, hvor jeg har erstattet 2 dl sødmælk med 2 1/2 dl kokosmælk og tilsat 100 gr revet kokos – ellers fulgt opskriften
Den blev super lækker
Hej Jan
Ej det lyder virkelig også lækkert, det vil jeg prøve en dag 🙂
Dbh Dianna
Kan jeg lave den i dobbelt portion i en bradepande af størrelse 36,5*24,5 cm. I så fald hvad vil værre bagetid .
Hej Madhuri
Uhhh det er svært at svar på med bagetiden, kagen vil jo blive ret høj.
Ville nok hellere gå med en lidt større bradepande 🙂
Kh Dianna
Hvilken mousse/creme/frosting vil du anbefale til denne kage i stedet for glasur?
Hej Lisa
Så ville jeg lave en frosting med citron – evt. den jeg bruger på min gulerodskage 🙂
Kh Dianna
Den er virkelig god, den er bedre end den man køber. Alle elsker den
Kære Tórun
Det er jeg simpelthen så glad for at høre – tusind tak 🙂
Kh Dianna
Har bagt den flere gange (springform) og hver gang falder den ned i midten efter ca. 15 min. i ovnen. Æggemassen er luftig, når jeg vender resterende ingredienser i, og massen forbliver også luftig derefter. Hvad gør jeg forkert
Hej Jette
Det kan lyde som om, at din ovn måske varmer lidt mere, og den derfor sætter sig noget hurtigere i kanterne end på midten.
Sigter du ingredienserne i, så du sikrer af bagepulveret blandes godt rundt i dejen?
Kh Dianna
Hej, det er en mega god kage og jeg kunne spise den hele dagen lang
Hej Noami
Det er jeg virkelig glad for at høre – tusind tak 🙂
Kh Dianna
Jeg har lavet den her opskrift mange gange og den har smagt godt vergang.