Oksemørbrad og pommes fondant - Opskrift på ovnstegt oksemørbrad

Oksemørbrad, pommes fondant, grønt og rødvinsglace

Oksemørbrad, pommes fondant, grønt og rødvinsglace
Opskrift på ovnstegt oksemørbrad med pommes fondant, grønt og rødvinsglace.
Oksemørbrad og pommes fondant - Opskrift på ovnstegt oksemørbrad

En lækker klassisk middag fyldt med alt hvad hjertet begærer, – mør og saftig oksemørbrad, bagte grøntsager og rødvinsglace.
Sådan en omgang her smager vidunderligt året rundt, – og det er et skønt måltid at servere for sine gæster.
Det er måske også en af de længste opskrifter jeg nogensinde har skrevet, – men det gør altså ikke opskriften mere bøvlet 😉 Mange elementer kan klares på forhånd, – saucen kan laves og sættes på køl, kartoflerne kan brunes af og sættes på køl og grøntsagerne kan gøres klar.
Den kan også serveres med små stegte kartofler, bagte kartofler, andre grøntsager og f.eks. bearnaise eller pebersauce.

Oksemørbrad og pommes fondant - Opskrift på ovnstegt oksemørbrad

Oksemørbrad, pommes fondant, grønt og rødvinsglace

Opskrift på ovnstegt oksemørbrad med pommes fondant, grønt og rødvinsglace.
5 fra 3 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk
Samlet tid: 1 time 30 minutter
Antal: 6 personer

Ingredienser

Rødvinsglace

  • 1 fl god rødvin
  • 1 l oksebouillon
  • 2 løg, finthakket
  • 2 fed hvidløg, finthakket
  • 1 kvist rosmarin
  • 3 spsk mørk balsamico
  • 2 spsk sherry eddike
  • 50 g smør
  • Olie – Brug en mængde så løgene ikke brænder på
  • Friskkværnet peber og evt. salt

Oksemørbrad

  • 1 oksemørbrad på ca. 1 1/2 kg.
  • 2 fed hvidløg, knust
  • 2 kviste rosmarin
  • Olie til bruning
  • Salt og peber

Pommes fondant

  • 8-12 bagekartofler – alt efter størrelse
  • Klaret smør eller rapsolie til stegning
  • 3 kviste rosmarin og/eller timian
  • 2 fed hvidløg, knust
  • 3 dl bouillon, kylling- eller grøntsagsbouillon
  • Salt og peber

Derudover

  • 12 små gulerødder (snack gulerødder)
  • 6-9 små løg
  • 1 pk bimi – broccoli asparges
  • Olie
  • Salt og peber
  • Frisk timian

Sådan gør du

Rødvinsglace

  • Varm olien i en gryde og svits løg af ved middel varme til de bruner.
  • Tilsæt hvidløg og rosmarin og varm med et par minutter.
  • Krydr med rigeligt friskkværnet peber, – tilsæt balsamico og eddike, og lad det varme godt igennem til det tykner.
  • Hæld rødvinen over og lad den reducere en smule.
  • Hæld boullion over og lad nu saucen reducere ved middel varme til ca. 1/3, – det tager en god halv time.
  • Hæld saucen gennem en sigte og varm den godt igennem i gryden. Laves saucen på forhånd sættes den blot på køl, og varmes op og monteres med smør inden servering. Ellers lader du blot saucen stå ved svag varme til den skal serveres. Inden servering skurs op for blusset, og saucen monteres med smør.
    Smag til med salt og peber hvis nødvendigt.

Pommes fondant

  • Skær kartoflerne ud i 12 lige store firkanter eller rektangler, – beregn 2 til hver.
    Lad dem gerne stå og trække i iskoldt vand en times tid, – det er dog ikke et must.
  • Smelt en god klat klaret smør eller varm olien på en pande, ved god høj varme – sammen med stilke af krydderurter og knuste hvidløg. Steg kartoffelstykkerne på alle sider til de er flotte brunede. Krydr med salt.
    Det tager godt 20 minutter, – kartofler bliver samtidig møre i overfladen.
  • Sæt kartoflerne i et ovnfast fad, hæld bouillon over og sæt dem til side.

Oksemørbrad og tilbehøret

  • Rens kødet fri for sener og urenheder.
  • Varm olien op på en pande ved høj varme, og brun mørbraden af på alle sider sammen med stilke af krydderurter og knuste hvidløg, – krydr med salt og peber.
  • Halver i mellemtiden løgene og rens gulerødderne. Smør et ovnfast fad med olie, og læg løgene med skærefladen nedad og gulerødderne ved siden af sammen med et par stilke timian, – krydr med salt og peber.
    Sæt til side.
  • Læg oksemørbraden i et ovnfast fad, – stik et stege termometer i den (på det tykkeste stykke), og steg den i midten af en forvarmet ovn ved 200 grader, varmluft, i ca. 20 minutter, alt efter tykkelse.
  • Når stegen når en kerne temperatur på 48 grader sættes fadet med kartofler, og fadet med løg og gulerødder på nederste rille i ovnen, – bag dem i ca. 20 min.
  • Når oksemørbraden når en kernetemperatur på ca. 55 grader tages den ud af ovnen, og trækker færdigt på et spækbræt. Ved denne temperatur vil den være flot rød, men ikke blodig.
    Ønskes mørbraden mere tilberedt/rosa, skal den stå i ovnen til den har en kerne temperatur på ca. 57 grader – og derefter trække færdigt på spækbrættet.
  • Når kartofler og grøntsagerne har bagt i ca. 20 minutter er maden klar til servering.
    Husk at have saucen klar 🙂
  • Overhæld inden servering broccoli asparges med kogende vand og en smule salt, lad dem trække i 5 minutter – og del dem derefter i mindre buketter.

Anretning

  • Skær mørbraden ud i gode tykke skiver og anret dem på tallerkenerne.
  • Skær gulerødderne i grove skiver, og pres løgene ud af skrællerne, så de kan serveres halve, men uden skræl.
    Brænd evt. løgene med en brænder på overfladen af ringene – det er kun for udseendets skyld.
  • Fordel kartofler og grøntsager på tallerknerne, overhæld med rødvinsglace og server med frisk timian på toppen.
Oksemørbrad og pommes fondant - Opskrift på ovnstegt oksemørbrad
Oksemørbrad og pommes fondant – Opskrift på ovnstegt oksemørbrad
Oksemørbrad og pommes fondant - Opskrift på ovnstegt oksemørbrad
Oksemørbrad og pommes fondant – Opskrift på ovnstegt oksemørbrad

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Opskrift bedømmelse