Kolokithopita - Opskrift på græsk squashtærte med filodej

Kolokithopita – Græsk squashtærte med filo

Kolokithopita - Græsk squashtærte med filo
Opskrift på den lækreste græske squashtærte med lag af sprød filodej.
Springformen måler ca. 23 cm i diameter.
Kolokithopita - Opskrift på græsk squashtærte med filodej

Græsk squashtærte fyldt med krydderurter, feta og masser af lag af sprød filodej.
Wooow, denne her tærte, – hold nu op hvor den smager lækkert. Fyldet er mildt med samtidig med masser af smag og skønne græske undertoner.
Tærten er super nem at lave, og den kan serveres som hovedmåltid med en god salat til, eller den kan serveres som tilbehør til grillen, på tapasbordet eller andet.
Jeg vil anbefale at bruge frisk filodej, simpelthen fordi stykkerne er den rette størrelse. Bruges de små pakker filodej fra frost skal tærten bygges op på en anden måde. Der starter du med at bygge bunden op med 4 lag, hvorefter du arbejder dig ud af, konstant med overlap, – og så hele tærten får minimum 5-7 lag over det hele. Kan du finde store stykker filodej på frost er det ligeså godt som frisk.
Denne græske squashtærte kan sagtens varmes dagen efter hvis der er rester til overs, – giv den 15-20 minutter ved 150 grader varmluft, – så er den god som ny.

Kolokithopita - Opskrift på græsk squashtærte med filodej

Kolokithopita – Græsk squashtærte med filo

Opskrift på den lækreste græske squashtærte med lag af sprød filodej.
Springformen måler ca. 23 cm i diameter.
Bedøm opskriften – Jeg håber den smagte dejligt?

Klik & bedøm på stjernerne nedenfor

5 fra 14 stemmer
Udskriv Pin Bedøm opskriften 🙂
Ret: Frokost, Hovedret, Tilbehør
Køkken: Græsk
Forb. tid: 40 minutter
Tilb. tid: 50 minutter
Samlet tid: 1 time 30 minutter
Ændre antal4 personer

Video af opskriften

Ingredienser

  • 1 rulle frisk filodej – 7 store stykker
  • 2 store squash, ca. 500 g
  • 1 løg, finthakket
  • 2 fed hvidløg, revet eller presset
  • 1 håndfuld dild, finthakket
  • 1 håndfuld persille, finthakket
  • 1 spsk frisk oregano, finthakket – eller 3/4 tsk tørret
  • 4 æg
  • 180 g feta
  • 1 dl græsk yoghurt – jeg bruger 10%
  • Salt og peber
  • Evt. 1 spsk finthakket mynte
  • Olivenolie

Sådan gør du

  • Riv squashen groft, krydr den med lidt salt og lad den dræne i en sigte i ca. 30 minutter.
    *I mens kan du forberede de andre grøntsager.
  • Når squashen har drænet krammer du så meget væde ud som muligt. Dette gøres aller nemmest ved at lægge squashen i et viskestylle, og vride det ud. Men du kan også gøre det med hænderne, med en lille mængde ad gangen.
    *Dette step er meget vigtigt for at sikre, at tærten ikke bliver for smattet.
  • Pisk æggene sammen i en skål, og rør derefter græsk yoghurt, løg, hvidløg, friske urter, smuldret feta og squash i. Krydr med rigeligt friskkværnet peber og en smule ekstra salt, – husk at squashen allerede er saltet let og feta også bidrager med salt.
  • Beklæd en springform med bagepapir i bunden, og smør både sider og bund med olivenolie.
    *Jeg vil anbefale en springform på mellem 20-24 cm i diameter.
  • Smør oversiden af alle stykker filodej med olie, – men gør det et stykke ad gangen mens tærten bygges op. Det gøres nemmest med hænderne, men du kan også bruge en pensel, eller alternativt en olie/bagespray.
  • Læg det første stykke filodej i springformen, og mas det ud i siderne, – mens du lader resten hænge ud over kanterne (de skal samles over tærten til sidst). Du skal ikke være nervøs over hvis dejen knækker lidt hist og her, – der kommer 6 lag mere.
  • Fortsæt til alle stykker er brugt, – og husk at smøre hver top med olie inden det lægges ovenpå det andet lagt i formen.
    *Drej gerne stykkerne lidt for hvert lag. Stykkerne er gerne rektangulære, så ved at dreje dem lidt mellem hvert lag, sikrer du at de kan når hele vejen ind over tærten når denne skal lukkes.
    *Se billedet under opskriften, – her ser du hvordan formen ser ud når alle stykker er foret i formen.
  • Hæld tærtefyldet i formen, og glat det ud med en ske.
  • Fold alle siderne ind over fyldet. Gør det i lag, og lad dem gerne være lidt rustikke.
  • Når tærten er lukket penslen overfladen med olie, eller spray med en smule olie/bagespray.
  • Bag tærten i en forvarmet ovn ved 170 grader, almindelig ovn, i ca. 45 minutter. Hold altid øje undervejs, – måske din ovn varmer mere fra toppen og tærten skal længere ned i ovnen.
    *Jeg sætter tærten på en rist i midten af ovnen, men oplever du at den allerede er ret mørk gylden efter 30 minutter kan du rykke risten længere ned i ovnen.
  • Lad tærten hvile i ca. 10 minutter inden springformen åbnes.
  • Server tærten enten på bunden af springformen, eller hiv bagepapiret over på en tallerken. Jeg vil ikke anbefale, at forsøge at fjerne tærten fra bagepapiret – da filodejen naturligt er meget porøs.
  • Drys med finthakket persille inden servering, – og skær tærten ud med en brødkniv.
Kolokithopita - Opskrift på græsk squashtærte med filodej
Sådan her ser formen ud når den er beklædt med alle 7 lag filodej.
Kolokithopita – Opskrift på græsk squashtærte med filodej
Kolokithopita - Opskrift på græsk squashtærte med filodej
Kolokithopita – Opskrift på græsk squashtærte med filodej
Kolokithopita - Opskrift på græsk squashtærte med filodej
Kolokithopita – Opskrift på græsk squashtærte med filodejKolokithopita – Opskrift på græsk squashtærte med filodej

Kommentarer

  1. 5 stars
    Wauw en lækker græsk tærte. Vi har fået den til aftensmad sammen med en lækker græsk salat – det er absolut ikke sidste gang!

  2. Hanne Rasmussen

    jeg er lidt nysgerrig på mængden af feta i denne opskrift kontra i Spanakopita 🙂
    100 g til forskel og ellers ligner de meget hinanden de to?

    • Hej Hanne

      Ej det kan jeg godt forstå, – det er simpelthen en slåfejl. Der skal også 180 gram i, – så det er rettet på opskriften:)

      Kh Dianna

Skriv et svar til Dianna Cancel

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Bedøm opskriften - jeg håber den smagte godt :)