
Lækre sprøde knuste kartofler med sæsonens stenbiderrogn, creme fraiche og purløg – mit favorit stenbiderrogn serveringsforslag.
Kartofler med stenbiderrogn, – det smager simpelthen så godt. Smagen af de bagte kartoffel går super godt sammen med den milde stenbiderrogn. Et lækkert alternativ til den klassiske blinis med stenbiderrogn, – som ellers også smager fantastisk. Den opskrift finder du her.
Du kan med fordel koge kartoflerne en dag eller to i forvejen, og opbevare dem på køl til de skal knustes og bages.
Sprøde kartofler med stenbiderrogn går perfekt som en appetizer, en let forret eller en weekend snack med et glas kølig hvidvin eller bobler. Perfekt til påskefrokosten eller pinsen.
Stenbiderrogn sæson
Sæsonen for stenbiderrogn løber oftest fra februar til april, – men med mulighed for både lidt tidligere start og senere slutning.
Vi har flere gange købt frisk stenbiderrogn hos vores fiskehandler til f.eks. nytår. Prisen har været himmelhøj, men det har altså været muligt at få fat i selv slut december.
Når sæsonen “officielt” skydes i gang er priserne oftest også noget højere, end når vi kommer et godt stykke ind i marts.
Stenbiderrogn kan med fordel fryses, så du har til senere på året. Det er vigtigt at rognen er helt frisk når den fryses, og naturligvis at den er renset. På frost kan den holde sig 4-6 måneder.
Optøning af stenbiderrogn skal ske på køl, – på den måde opretholder du den bedste konsistens, smag og hygiejne. Stenbiderrogn kan ikke opvarmes, – ved opvarmning bliver de hårde og seje i konsistensen.

Knuste kartofler med stenbiderrogn – Opskrift på stenbiderrogn og kartofler
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
Sprøde knuste kartofler
- 12-16 små kartofler
- 30 g smør
- Olie
- Salt
Stenbiderrogn og tilbehør
- 150 g stenbiderrogn
- 1 dl creme fraiche 38%
- 1/2 bdt purløg, finthakket
- 1 rødløg, finthakket
- Evt. dild kviste
- Friskkværnet peber
Sådan gør du
Sprøde knuste kartofler
- Rens kartoflerne fri for urenheder, men lad skrællen blive på.
- Kog dem i rigeligt godt saltet vand i ca. 20 minutter, – eller til de er møre. Dræn dem for væde, og lade dem tørre fuldstændigt på et viskestykke.De må ikke koge ud, så kan de ikke knuses, – men de skal være så møre at du kan stikke en gaffel i dem.*Du kan med fordel koge dem dagen før de skal serveres.
- Vend kartoflerne med et par spiseskefulde olie og krydr med en smule salt.
- Læg kartoflerne på et stykke bagepapir med et godt mellemrum imellem dem, og knus dem så de blive godt flade, med f.eks. bunden af et glas eller lignende. Jo fladere de bliver, jo sprødere.Hænger de fast i glasset kan du smøre det med et smule olie, det hjælper dem med at slippe.
- Smelt smørret i en kasserolle, og pensl alle kartoflerne grundigt med smør, og krydr dem med en smule salt.
- Bag kartoflerne i en forvarmet ovn i ca. 40-45 minutter ved 200 grader, almindelig ovn.*Et lille fif til at få dem ekstra sprøde. Har du et bagestål, kan du med fordel lade det varme med op i ovnen, og lægger bagepapiret med kartoflerne ind på det varme bagestål, – det gør dem ekstra sprøde i bunden. Det gøres nemt med en pizzaspade.Alternativt kan du varmer bagepladen med op i ovnen, og lægge kartoflerne på bagepapiret herpå. Det gøres ligeledes nemt med en pizzaspade.
- Lad kartoflerne køle let af inden de toppes med creme fraiche, stenbiderrogn, rødløg, purløg og evt. dild. Krydr med en smule friskkværnet peber.

Hej Kan jeg lave dem i airfryeren?