Klassisk dansk æblekage, – gammeldags æblekage nøddecrumble og flødeskum.
Gammeldage æblekage er en dessert der hitter hos alle aldre, – og der udover er den super nem at lave. Alle elementer kan laves på forhånd, – æblegrøn, flødeskum og crumble, og så kan kagen blot samles inden servering.
en gammeldags æblekagen kan også sagtens samles 1-2 timer før den skal serveres, – vær dog opmærksom på at crumblen vil miste noget af sin sprødhed, – men så top evt. med lidt inden servering.
Er tiden ikke til det, eller er du også bare vild med makroner, kan æblekagen også samles med knuste makroner i stedet for crumble. Bemærk at makronerne er noget sødere end denne nøddecrumble.
Hvilke æbler til Gammeldags æblekage
Brug gerne madæbler til din gammeldags æblekage, – om efteråret bugner mange haver med lækre madæbler, og de er perfekte til sådan en æblekage her.
Køber du sødere æbler i et supermarked kan der evt. tilsætte mindre sukker til æblegrøden.
Gammeldags æblekage er en af mine favorit desserter året rundt, – så frisk, kold og lækker.
Gammeldags æblekage med nøddecrumble
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
Æblegrød til gammeldags æblekage
- 1,2 kg madæbler
- 150 g sukker (50 g mindre hvis æblerne er søde)
- 1 1/2 dl vand
- 1 vaniljestang
Crumble
- 50 g nødder, – gerne en blanding af mandler og hasselnødder
- 50 g havregryn
- 50 g rasp
- 75 g sukker
- 75 g smør
- 1 tsk kanel
- 1/2 tsk vaniljesukker
Derudover
- 4 dl piskefløde
Sådan gør du
Æblegrød til gammeldags æblekage
- Skræl æblerne og skær dem i mindre stykker. Du skal ende med ca. 1 kg uden kernehuse og skræller.
- Flæk vaniljestangen på langs, skrab kornene ud og bland dem med en smule af sukkeret, så kornene skilles.
- Hæld æbler, sukker, vanilje og den tomme vaniljestang i en gryde.
- Tilsæt 1 dl vand og kog op. Lad æblerne koge ved middel varme i ca. 10-12 min. til de er møre og udkogte, – tilsæt evt. mere vand hvis grøden er for tyk.
- Mos evt. æblerne med et piskeris, men lad gerne grøden have lidt struktur.
- Sæt på køl og lad den køle helt af.
Crumble
- Blend eller fint hak nødder, og bland dem med de andre tørre ingredienser.
- Smelt smørret på en pande og hæld din crumble blanding over. Steg den af ved middel varme til den bliver gylden og afgiver aroma.
- Fordel crumble på et stykke bagepapir og lad den køle helt af. Opbevar den evt. i en lufttæt beholder til æblekagen skal serveres.
Gammeldags æblekage i glas
- Pisk fløden til en bløde flødeskum.
- Saml æblekagen i portionsglas eller en stor skål. Fordel æblegrød, crumble og flødeskum i 2 lag hver, og top evt. med lidt crumble og frysetørrede hindbær til sidst.
God!!!
Simpelthen så lækker opskrift:)
Hvad kan man komme i sted for flødeskum?
Hejsa
Er det fordi du ikke bryder dig om konsistensen?
Altså så kan du lave en mascarpone creme f.eks. – den vil være mere tæt og cremet i konsistensen.
Det kan f.eks. være den jeg bruger i denne opskrift: https://gourministeriet.dk/mascarponecreme-og-friske-baer/
Kh Dianna