Opskrift på klassisk dansk æblekage med nøddecrumble og flødeskum.
Ret Dessert
Køkken Dansk
Nøgleord Gammeldags æblekage, Sommer dessert, Sommer æbler
Samlet tid 1 timetime
Servings 6personer
Ingredienser
Æblegrød til gammeldags æblekage
1,2kgmadæbler
150gsukker (50 g mindre hvis æblerne er søde)
1 1/2dlvand
1vaniljestang
Crumble
50gnødder, - gerne en blanding af mandler og hasselnødder
50ghavregryn
50grasp
75gsukker
75gsmør
1tskkanel
1/2tsk vaniljesukker
Derudover
4dlpiskefløde
Sådan gør du
Æblegrød til gammeldags æblekage
Skræl æblerne og skær dem i mindre stykker. Du skal ende med ca. 1 kg uden kernehuse og skræller.
Flæk vaniljestangen på langs, skrab kornene ud og bland dem med en smule af sukkeret, så kornene skilles.
Hæld æbler, sukker, vanilje og den tomme vaniljestang i en gryde.
Tilsæt 1 dl vand og kog op. Lad æblerne koge ved middel varme i ca. 10-12 min. til de er møre og udkogte, - tilsæt evt. mere vand hvis grøden er for tyk.
Mos evt. æblerne med et piskeris, men lad gerne grøden have lidt struktur.
Sæt på køl og lad den køle helt af.
Crumble
Blend eller fint hak nødder, og bland dem med de andre tørre ingredienser.
Smelt smørret på en pande og hæld din crumble blanding over. Steg den af ved middel varme til den bliver gylden og afgiver aroma.
Fordel crumble på et stykke bagepapir og lad den køle helt af. Opbevar den evt. i en lufttæt beholder til æblekagen skal serveres.
Gammeldags æblekage i glas
Pisk fløden til en bløde flødeskum.
Saml æblekagen i portionsglas eller en stor skål. Fordel æblegrød, crumble og flødeskum i 2 lag hver, og top evt. med lidt crumble og frysetørrede hindbær til sidst.