Bløde grovboller - Opskrift på bløde grov boller med gulerod

Bløde grovboller

Bløde grovboller
Opskrift på de lækreste bløde grovboller med gulerod
Denne opskrift giver ca. 14 stk
Bløde grovboller - Opskrift på bløde grov boller med gulerod

De lækreste bløde grovboller, saftige og fuld af god smag. De holder sig lækre friske i flere dage, hvilket jeg ofte synes kan være et problem med grovboller, – de bliver simpelthen for tørre, tunge og kedelige.
Det handler om at dosere korrekt af grovere kornsorter, hvedemel og evt. nogle fiberrige fugtgivende grøntsager og så ALDRIG bruge for meget mel. Klistrer dejen kan man med fordel bruge lidt olie på hænderne til at forme bollerne, resultatet bliver SÅ meget bedre. Rør ligeledes dejen til den slipper skålen, den kan hænge i de første 5 min., men den skal nok samle sig.

Bløde grovboller - Opskrift på bløde grov boller med gulerod

Bløde grovboller

Opskrift på de lækreste bløde grovboller med gulerod
Denne opskrift giver ca. 14 stk
Bedøm opskriften - Jeg håber den smagte dejligt?

Klik & bedøm på stjernerne nedenfor

4.79 fra 19 stemmer
Udskriv Pin Bedøm opskriften 🙂
Samlet tid: 2 timer 30 minutter

Video af opskriften

Ingredienser

  • 25 g

    gær

  • 3 dl

    lunken vand

  • 1

    æg

  • 1

    stor gulerod (ca. 80 g), fintrevet

  • 150 g

    grahamsmel eller fuldkornsrugmel (eller en blanding)

  • 450 g

    hvedemel

  • 50 g

    smør

  • 1 spsk

    honning

  • 1 1/2 tsk

    salt

  • Mælk eller 1 sammenpisket æg til pensling

  • Evt. havregryn, sesam eller lignende til toppen

Sådan gør du

  • Opløs gæren i den lunkne vand.
  • Tilsæt honning, gulerødder, æg, salt og grahamsmel/fuldkornsrugmel og bland det godt sammen.
  • Tilsæt hvedemel lidt ad gange og lad dejen samle sig, - gerne på røremaskine. Ælt til sidst smørret ind i dejen, og lad dejen køre i ca. 5 min til den slipper kanterne.
  • Dæk skålen til med film og et viskestykke og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 1 1/2 time.
  • Del dejen i 16 lige store stykker (ca. 75 g/stk) og form dem til boller. Stram gerne dejen lidt op ved at folde bunden ind over hinanden. Hvis dejen klistrer for meget smører du hænderne ind i lidt olie, så er bollerne nemme at forme, - brug endelig ikke mere mel.
  • Lad bollerne efterhæve på en bageplade beklædt med bagepapir i ca. 30 min.
  • Pensl med sammenpisket æg eller mælk, og drys evt. med havregryn, sesam eller lignende.
  • Bag bollerne i en forvarmet ovn ved 225 grader i ca. 10 min.

Noter

Ej god bolledej må gerne klistre en smule, - kan bollerne ikke formes, kan man smøre lidt olie ind i håndfladerne, det gør dejen nem at arbejde med og bollerne bliver flotte runde. Gentag ad flere omgange hvis det er nødvendigt.

Kommentarer

  1. Kan man undlade smør i denne opskrift og bliver bollerne stadig bløde?
    Min datter skal passe på med smør og fedtstof i forhold til en sygdom.

    • Hej Tina

      Jeg tænker godt du kan lave dem uden smør, men måske de bliver en smule hurtigere tørre end de normalt vil gøre. Tilsæt evt. en lille gulerod mere for at få lidt mege fugt ind i dejen, og så en spsk olie hvis det er ok for din datter, så tror jeg nok du skal få et rigtig dejligt resultat:)

      Rigtig dejlig dag:)

      Mvh Dianna

  2. Liselotte

    Virkelig god opskrift. Den er min go-to. For den er god både frisk, dagen efter og fra fryser.

  3. Thorleif

    5 stars
    Super gode boller som holder sig friske længere end mange andre hjemmebagte boller og mega luftige og bløde

    • Hej Thorleif

      Ej hvor dejligt at høre – tak fordi du skriver det 🙂

      Kh Dianna

      • Tania Merkel Jensen

        5 stars
        Det er de lækreste boller og nemme at lave. Jeg elsker at følge dig og alle dine opskrifter

      • Anonym

        Når der står smør i opskriften, er det så smør el margarine. Og er der forskel på om jeg bruger det ene el andet?

        • Hejsa

          Jeg tror sagtens du kan bruge margarine – det husker jeg altid mine forældre brugte da jeg var barn.
          Jeg bruger altid smørblok 🙂

          Kh Dianna

  4. Camilla

    5 stars
    Lækre bløde og luftige boller. Og nemme at lave

  5. Maiken Bech

    5 stars
    Virkeligt lækre boller – og mega nem opskrift. De holder sig fine og bløde også dagen efter. Bager kun denne pt.

    • Hej Maiken

      Dete r så dejligt du skriver det – tak 🙂

      Kh Dianna

    • Pernille

      Skal sætte mine elever til at bage boller, så ville lige teste opskriften hjemme.
      Jeg synes dejen bliver meget våd og slipper slet ikke kanten. Så jeg måtte tilføje 100 gram hvedemel. Så dejen kun blev klistret og til at arbejde med med olie på hænderne.
      Kan det være, fordi jeg brugte rugmel som alternativ til grahamsmel?

      • Hej Pernille

        Rugmel burde næsten suge endnu mere væde – men måske det godt kan have været derfor?
        Ellers lyder det som om dejen skulle røres længere, og ved højere hastighed. Herhjemme samler den sig altid, uden problemer – den skal bare have god fart i røremaskinen 🙂

        Kh Dianna

  6. Anonym

    Kan man lave dem som koldhævede? 🙂

    • Hejsa

      Det kan du sagtens ja 🙂
      Skru ned for gærmængden og brug ca. 12 gram 🙂
      Ellers prøv nogle af mine koldhævede opskrifter 🙂

      Kh Dianna

  7. Sandie Nikkelborg

    Hej. Har du en idé om, hvor mange kcl hver enkelt bolle indeholder?

4.79 from 19 votes (15 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Bedøm opskriften - jeg håber den smagte godt :)