
Skøn klassisk Shepherds pie lavet med hakket lammekød og krydderier, – fyld med smag og varme.
Shepherds Pie er en form for kødsauce der er bagt med et låg af kartoffelmos, – den er snasket og smovset, og vi er vilde med det herhjemme.
Jeg elsker en klassisk Shepherds pie, det smager simpelthen fantastisk, og der sker altså bare noget med smagen, når retten kommer i ovnen og gratineres.
Er du ikke til lam kan du lave en klassisk Cottage pie med hakket oksekød, – fremgangsmåden og princippet er den samme – den er blot lavet med oksekød.
Jeg håber du har lyst til at prøve min opskrift på Shepherds Pie.

Shepherds Pie
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
Kødfyld
- 800 g
hakket lammekød
- 2
store gulerødder, skrællede og skåret i små tern
- 2
løg, finthakkede
- 2
forårsløg, fintsnittede
- 4 fed
hvidløg, finthakket
- 100 g
ærter, fra frost
- 2,5 dl
rødvin, gerne en tør rødvin
- 4 dl okseboullion, - kommer an på hvor længe man lader saucen koge ind
- 2 spsk
tomat koncentrat
- 3 spsk worcestershire sauce
- 3 spsk
hvedemel
- 1 tsk
tørret timian
- 1 tsk
tørret rosmarin
-
Salt og peber
-
Olie
Kartoffelmos
- 1,2 kg bagekartofler, skrællet og skåret i store tern
- 40 g
smør
- 4 spsk creme fraiche 18%
-
Salt
Sådan gør du
Kødfyld
- Varm olien i en gryde og steg løg, gulerødder, hvidløg og forårsløg af til løgene er klare.
- Tilsæt lammekødet og brune det godt af ved middel varme.
- Tilsæt hvedemel, timian, rosmarin, worcestershire sauce og tomatkoncentrat og varm det igennem i et par minutter, - rør grundigt.
- Hæld rødvinen over og lad den koge ind i ca. 5 min., og tilsæt derefter boullion lidt af gangen. Lad saucen koge godt ind inden der tilsættes mere boullion, - saucen skal sidde om kødet og må ikke være for tynd. Hvis tiden er til det lad da gerne saucen koge ind i en halv times tid, - det udvikler smagen meget mere, - lav evt. kartoffelmosen imens.
- Smag til sidst til med salt og peber, og vend ærterne i saucen.
Kartoffelmos
- Skyl kartoflerne gryndigt til vandet er klart, - på den måde får du så meget stivelse ud af kartoflerne som muligt. Kog derefter kartoflerne i rigeligt usaltet vand til de er møre, - ca. 15-20 min.
- Hæld vandet fra kartoflerne, - gem en smule, så du har til evt. at justere konsistensen.
- Mos kartoflerne med et piskeris eller en kartoffelmoser, og tilsæt derefter smør og creme fraiche. Pisk det ind i mosen, - smag til med salt.Juster evt. konsistensen med en smule kogevand fra kartoflerne.
Shepherds Pie
- Smør den øverste kant af et ovnfast fad med lidt smør, - så kartoffelmosen ikke hænger i. Hæld først kødfyldet i fadet og mas det godt ud så det ligger helt jævnt, - hvis der flyder for meget sauce ovenpå kan man med fordel fjerne lidt af det med en grydeske.
- Fordel kartoffelmosen i et jævnt lag oven på kødfyldet, og glat det godt ud med en grydeske, - det skal gå helt ud til kanterne. Slut evt. af med at tage en gaffel og rids toppen let så det danner små bølger.
- Bag retten i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 30-40 min. Hvis mosen mangler farve skrues der op til 230 grader de sidste 5 min.
- Lad retten hvile og sætte sig i 10-15 min. inden den serveres.