Cottage Pie, – en helt ubeskrivelig fantastik ret, der desværre bliver lavet alt for sjældent.
Denne lækre engelske ret er én de fleste har hørt om, men i min omgangskreds er der faktisk ikke mange der har givet sig i kast med at lave den. Og det er super ærgerligt, – for Cottage Pie smager fantastisk og er faktisk ganske nem at lave.
Cottage Pie består af et lag krydret oksekød med fintsnittede grøntsager, og ovenpå er der lagt er lag af kartoffelmos. Hele herligheden bliver bagt i ovnen en halv times tid, og så har man simpelthen det lækreste og mest velsmagende måltid. Rigtig comfy efterårsmad. Prøv også min opskrift på Shepherd’s Pie – klik her, – samme princip med med lammekød.

Cottage Pie med oksekød
Ingredienser
Kødfyld
- 800 g
hakket oksekød
- 2
store gulerødder, skrællede og skåret i små tern
- 2
løg, finthakkede
- 2
forårsløg, fintsnittede
- 4 fed
hvidløg, finthakket
- 100 g
ærter, fra frost
- 2 , 5 dl
rødvin, gerne en tør rødvin
- 4 dl
okseboullion, - kommer an på hvor længe man lader saucen koge ind
- 2 spsk
tomat koncentrat
- 3 spsk
worchestersauce
- 2 spsk
hvedemel
- 1 tsk
tørret timian
- 1 tsk
tørret rosmarin
-
Salt og peber
-
Olie
Kartoffelmos
- 1 , 2 kg
bagekartofler, skrællede og skåret i store tern
- 40 g
smør
- 4 spsk
creme fraiche 18%
-
Salt
Sådan gør du
- Kødfyld Varm olien i en gryde og steg løg, gulerødder, hvidløg og forårsløg af til løgene er klare.
- Tilsæt oksekødet og brune det godt af ved middel varme.
- Tilsæt hvedemel, timian, rosmarin, worchestersauce og tomatkoncentrat og varm det igennem i et par minutter, - rør grundigt.
- Hæld rødvinen over og lad den koge ind i ca. 5 min., og tilsæt derefter boullion lidt af gangen. Lad saucen koge godt ind inden der tilsættes mere boullion, - saucen skal sidde om kødet og må ikke være for tynd. Hvis tiden er til det lad da gerne saucen koge ind i en halv times tid, - det udvikler smagen meget mere, - lav evt. kartoffelmosen imens.
- Smag til sidst til med salt og peber, og vend ærterne i saucen.
Kartoffelmos
- Skyld kartoffel ternene gryndigt så de mister lidt stivelse og kog derefter kartoflerne i rigeligt usaltet vand til de er møre (uden at koge ud), - ca. 15-20 min.
- Hæld vandet fra og hæld kartoflerne tilbage i gryden. Tilsæt smør og creme fraiche og pisk mosen godt igennem, - gerne med en håndmikser, så bliver den lækker luftig.
- Smag til med salt og pisk det godt ind i mosen. Hvis mosen virker for tyk tilsættes evt. lidt mere smør eller lidt mere creme fraiche.
- Smør den øverste kant af et ovnfast fad med lidt smør, - så kartoffelmosen ikke hænger i. Hæld først kødfyldet i fadet og mas det godt ud så det ligger helt jævnt, - hvis der flyder for meget sauce ovenpå kan man med fordel fjerne lidt af det med en grydeske.
- Fordel kartoffelmosen i et jævnt lag oven på kødfyldet og glat det godt ud med en grydeske, - det skal gå helt ud til kanterne. Slut af med at tage en gaffel og rids toppen let så det danner små bølger.
- Bag retten i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 30-40 min. Hvis mosen mangler farve skrues der op til 230 grader de sidste 5 min.
- Lad retten hvile og sætte sig i 10-15 min. inden den serveres.


Pingback: Klassisk Shepherds Pie - Gourministeriet
Kan man udelade eller bruge noget andet end rødvin?
Hej Angela
Det kan du sagtens:)
Så tilsætter du blot et par ekstra dl bouillon i stedet for:)
De bedste hilsner
Dianna
Er det sådan en ret (altså kødet) der kan stå og simre hele eftermiddagen? ☺️
Er det sådan en ret (altså kødet) der kan stå og simre hele eftermiddagen? ☺️
Hej Line
Det kan du sagen gøre, – det vil bare udvikle smagen endnu mere 🙂
Måske der skal tilsættes mere væde undervejs, – men den må naturligvis ikke blive for tynd 😉
Rigtig god fornøjelse .)
Dbh Dianna
Kan man fryse retten? Kunne være fedt at lave en “kæmpe” portion 🙂
Hej Rikke
Jeg har ikke selv prøvet, men ved at man både kan fryse kartoffelmos og kødsauce, – så tænker også at retten sagtens kan fryses hel 🙂
Kh Dianna
Er der en grund til at du bruger creme fraiche i kartoffelmosen i stedet for mælk, som man jo bruger i traditionel kartoffelmos? Kh. Mette.
Hej Mette
Jeg bruger creme fraiche fordi jeg synes det giver den virkelig god smag til kartoffelmosen, – men foretrækker du mælk, kan du sagtens gøre det:)
Men prøv det, det er virkelig lækkert:)
Dbh Dianna
Fantastisk…. Fremover laves kartoffelmos altid med creme fraiche … og Cottage pie på denne måde