Skøn klassisk Shepherds pie lavet med hakket lammekød og masser af krydderier, – fyld med smag og varme.
Jeg elsker Shepherds pie, det smager simpelthen fantastisk, og der sker altså bare noget med smagen, når retten kommer i ovnen og gratinerer og bager sammen.
Er du ikke til lam kan du lave en klassisk Cottage pie med hakket oksekød, – fremgangsmåden er den samme
Klassisk Shepherds Pie
Opskrift på klassisk Shepherds pie, - en skøn ret med krydret lammekød og et låg af bagt kartoffelmos.
Ingredienser
- Kødfyld
- 800 g hakket lammekød
- 2 store gulerødder, skrællede og skåret i små tern
- 2 løg, finthakkede
- 2 forårsløg, fintsnittede
- 3-4 fed hvidløg, finthakket
- 100 g ærter, fra frost
- 2,5 dl rødvin, gerne en tør rødvin
- 3-4 dl okseboullion, - kommer an på hvor længe man lader saucen koge ind
- 2 spsk tomat koncentrat
- 2-3 spsk worchestersauce
- 2-3 spsk hvedemel
- 1 tsk tørret timian
- 1 tsk tørret rosmarin
- Salt og peber
- Olie
- Kartoffelmos
- 1,2 kg bagekartofler, skrællede og skåret i store tern
- 40 g smør
- 3-4 spsk creme fraiche 18%
- Salt
Fremgangsmåde
Kødfyld Varm olien i en gryde og steg løg, gulerødder, hvidløg og forårsløg af til løgene er klare.
Tilsæt lammekødet og brune det godt af ved middel varme.
Tilsæt hvedemel, timian, rosmarin, worchestersauce og tomatkoncentrat og varm det igennem i et par minutter, - rør grundigt.
Hæld rødvinen over og lad den koge ind i ca. 5 min., og tilsæt derefter boullion lidt af gangen. Lad saucen koge godt ind inden der tilsættes mere boullion, - saucen skal sidde om kødet og må ikke være for tynd. Hvis tiden er til det lad da gerne saucen koge ind i en halv times tid, - det udvikler smagen meget mere, - lav evt. kartoffelmosen imens.
Smag til sidst til med salt og peber, og vend ærterne i saucen.
Kartoffelmos Skyld kartoffel ternene gryndigt så de mister lidt stivelse og kog derefter kartoflerne i rigeligt usaltet vand til de er møre (uden at koge ud), - ca. 15-20 min.
Hæld vandet fra og hæld kartoflerne tilbage i gryden. Tilsæt smør og creme fraiche og pisk mosen godt igennem, - gerne med en håndmikser, så bliver den lækker luftig.
Smag til med salt og pisk det godt ind i mosen. Hvis mosen virker for tyk tilsættes evt. lidt mere smør eller lidt mere creme fraiche.
Smør den øverste kant af et ovnfast fad med lidt smør, - så kartoffelmosen ikke hænger i. Hæld først kødfyldet i fadet og mas det godt ud så det ligger helt jævnt, - hvis der flyder for meget sauce ovenpå kan man med fordel fjerne lidt af det med en grydeske.
Fordel kartoffelmosen i et jævnt lag oven på kødfyldet, og glat det godt ud med en grydeske, - det skal gå helt ud til kanterne. Slut evt. af med at tage en gaffel og rids toppen let så det danner små bølger.
Bag retten i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 30-40 min. Hvis mosen mangler farve skrues der op til 230 grader de sidste 5 min.
Lad retten hvile og sætte sig i 10-15 min. inden den serveres.


