
Super nemme og virkelig lækre bløde fødselsdags boller der altid er et hit til børnenes fødselsdage.
De holder sig friske og bløde, så de kan sagtens bages dagen i forvejen. De kan pyntes præcis som man foretrækker, og børnene elsker at få lov til at være med til at dekorere med glasur og krymmel i alverdens farver.
Denne gang valgte jeg at lave et par stykker som bamsehoveder da den yngste skulle have med i børnehaven, – det var lidt et forsøg, men de blev så fine.

Fødselsdagsboller med glasur
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
- 25 g
gær
- 2 1/2 dl vand, lunken (eller mælk)
- 500 g
hvedemel
- 50 g
smør, stuetemperatur
- 1
æg
- 2 spsk
sukker
- 1 tsk
salt
- Lidt mel til æltning efter hævning
- 1
æg til pensling, sammenpisket
Glasur
- 1 æggehvide, evt pasteuriseret (ca. 20 g)
- 160 g
flormelis
-
Krymmel
- Evt. et par dråber eddike, - det gør glasuren blank
Sådan gør du
- Opløs gæren i vandet og tilsæt sukker og lidt af melet til det har en grødet konsistens.
- Tilsæt derefter salt og æg samt resten af melet lidt ad gangen, og rør til dejen har en ensartet overflade.
- Rør til sidst smørret ind i dejen og ælt godt igennem til den slipper skålen, - gerne på maskine, og ellers godt i hænderne. Dejen skal være let klistret men stadig slippe.
- Dæk skålen til med film og et klæde, og lad dejen hæve et lunt sted i ca. 1 time.
- Tag dejen ud af skålen og ælt den hurtigt sammen, evt. med en smule mel hvis der er behov for det ellers undlad gerne.
- Del den derefter i 12 lige store stykker, ca. 75 g pr. stk. og tril bollerne runde. Spænd evt. dejen lidt op ved at folde dejen ind under bollen til den er fin glat på overfladen, og tril den derefter forsigtigt rund i håndfladerne, på den måde får man nogle flotte runde boller.
- Læg dem på en bageplade og lad dem efterhæve i ca. 30 min. - dæk dem til med et klæde.
- Pensl bollerne med sammenpisket æg, og bag dem i ca. 10-12 min ved 225 grader, almindelig ovn, - eller bage/damp program hvis du har det.
- Lad bollerne køle helt af på en rist inden de pyntes med glasur.
- Pisk flormelis og æggehvider sammen til en luftig men stadig flydende masse, konsistensen skal være så tyk, at glasuren bliver i et fint lag på fødselsdagsbollerne.
- Rør frugtfarve og evt. eddike ind i glasuren og pynt derefter bollerne med glasur og krymmel efter ønske.
- Lad glasuren tørre inden bollerne lægges i en lufttæt beholder eller pose.

Kan man bruge denne opskrift til at lave slangeboller ?
Det kan du tro, – det kan du sagten:)