Risalamande cheesecake, - lavet med brændte mandler og kirsebærsauce - julens smukkeste dessert.

Risalamande cheesecake med brændte mandler og kirsebær

Risalamande cheesecake med brændte mandler
Opskrift på skøn risalamande cheesecake - perfekt juledessert.
Risalamande cheesecake, - lavet med brændte mandler og kirsebærsauce - julens smukkeste dessert.

Julen er en tid for traditioner og for at forkæle dem, vi holder af – med noget helt særligt.
Min Risalamande Cheesecake med brændte mandler og kirsebær er netop dette – en hyldest til den elskede juledessert i en ny og fortryllende udgave.
Ved at kombinere den velkendte smag af risalamande med den cremede konsistens af en cheesecake, toppet med de knasende brændte mandler og den uundgåelige kirsebærsauce, bliver denne dessert en øjeblikkelig favorit ved ethvert julebord.
Denne opskrift er min måde at bringe lidt ekstra glæde og forkælelse til juletidens søde stunder. Lad os skabe mindeværdige øjeblikke omkring bordet med en dessert, der lover både velkendt hygge og fornyet nydelse.

Risalamande Cheesecake med kirsebærgelé
Smagen af jul i en kage. Risalamande cheesecake er drøn nem at lave – og bunden kan du med fordel lave med vaniljekranse.
Risalamande cheesecaken kan med fordel laves dagen i forvejen – men vent med at pynte den til den skal serveres. Top den med hakkede brændte mandler, chokoladekugler i julens farver, eller lad den stå enkelt med geléen på toppen.

Risalamande cheesecake, - lavet med brændte mandler og kirsebærsauce - julens smukkeste dessert.

Risalamande cheesecake med brændte mandler

Opskrift på skøn risalamande cheesecake – perfekt juledessert.
Bedøm opskriften – Jeg håber den smagte dejligt?

Klik & bedøm på stjernerne nedenfor

4.77 fra 95 stemmer
Udskriv Pin Bedøm opskriften 🙂
Ret: Dessert
Køkken: Dansk
Samlet tid: 6 timer
Ændre antal8 personer

Video af opskriften

Ingredienser

Kiksebund

  • 225 g digestive kiks
  • 75 g brændte mandler
  • 125 g smør
  • 1 1/2 tsk vaniljesukker

Ostecreme

  • 100 g flødeost, naturel
  • 300 g kold risengrød – kogt med vanilje, – ellers tilsæt korn af en vaniljestang
  • 80 g smuttede mandler, finthakket, – gerne i en minihakker
  • 100 g flormelis
  • 3 1/4 dl piskefløde
  • 3 blade husblas (hvis risengrøden er meget lind skal du tilsætte 1/2 blad mere)

Kirsebærgelé

  • 1 glas kirsebærsauce, 400 g
  • 5 blade husblas

Derudover

  • Springform/kagering på 18-20 cm
  • Kageplast
  • Brændte mandler, chokoladekugler eller lignende til toppen

Sådan gør du

Kiksebund

  • Smelt smørret i en gryde.
  • Blend kiksene til en fin mel, tilsæt vaniljesukker og bland det godt sammen med det smeltede smør.
  • Blend eller hak mandlerne fint, der skal stadig være lidt bid i. Bland også disse i kiksemassen.
  • Beklæd en springform med bagepapir i bunden, og sæt herefter kageplast på indersiden af ringen. Bruges en kagering stilles denne på et skærebræt med et stykke bagepapir under, og indersiden af ringen beklædes med kageplast.
  • Hæld kiksemassen heri, og mas det godt ud så hele bunden er dækket og kiksemassen er mast godt sammen, – på den måde undgår du din kiksebund smuldrer når du skærer kagen.
  • Stil på køl og lad den hvile mens det første lag ostecreme laves.

Ostecreme

  • Udblød husblas i en stor skål kold vand i 10-15 min.
  • Rør flødeost, flormelis, finthakkede mandler og risengrøden godt sammen. Er risengrøden kogt uden vanilje, tilsættes kornene af 1 vaniljestang også nu.
  • Pisk 3 dl fløde til en blød flødeskum. Hæld den sidste 1/4 dl i en lille kasserolle – heri skal din husblas opløses.
  • Vend flødeskummen sammen med ostecremen af et par omgange, – gem et par skefulde flødeskum til at køle husblas massen af med.
  • Vrid husblassen fri for vand og opløs bladene, et ad gangen, i den varme fløde – rør grundigt mellem hvert blad til det er helt smeltet.
  • Rør et par spiseskefulde af flødeskummen sammen med den smeltede husblas, på denne måde køler den let af, og du undgår klumper. 
  • Vend derefter husblas massen i ostecremen, og rør det godt sammen
  • Hæld ostecremen over kiksebunden, – fordel evt. cremen med en ske hvis der er behov for det, og bank den forsigtigt ned i bordet, for at slå evt. luftbobler ud af cremen.
  • Sæt kagen tilbage i køleskabet, og lad den sætte sig i et par timer inden den toppes med geléen.

Kirsebær gelé

  • Udblød husblas i en stor skål kold vand i 10-15 min.
  • Sigt kirsebærsaucen gennem en finmasket sigte, – du skal bruge 2 1/2 dl saft. Mangler der lidt tilsætter du blot lidt vand.
  • Varm kirsebærsaucen op i en kasserolle, og sluk derefter for blusset.
  • Vrid husblassen fri for vand og opløs bladene, et ad gangen, i kirsebærsaucen – rør til hvert blad er opløst.
  • Lad blandingen køle af på køkkenbordet til ca. 30 grader, og fordel derefter en fint lag over kagen. Hæld den gerne ned over bagsiden af en ske, – så undgår du en masse luftbobler, og geléen falder blødt over toppen.
  • Stil kagerne på køl i min. 2 timer til geléen har sat sig eller gerne natten over.
  • Befri kagerne fra kageringen ved at skubbe forsigtigt på toppen af kageplasten, og fjern derefter forsigtigt kageplasten fra kagen.
  • Pynt kagen med groft hakkede brændte mandler, guldflager og chokolade kugler i julens varme farver.
Risalamande cheesecake, - lavet med brændte mandler og kirsebærsauce - julens smukkeste dessert.
Risalamande cheesecake, – lavet med brændte mandler og kirsebærsauce – julens smukkeste dessert.
Risalamande cheesecake, - lavet med brændte mandler og kirsebærsauce - julens smukkeste dessert.
Risalamande cheesecake, – lavet med brændte mandler og kirsebærsauce – julens smukkeste dessert.

Kommentarer

  1. Merete

    5 stars
    En super lækker dessert. Kan jeg lave den på forhånd, og sætte den i fryseren et par dage før, servering??

    • Hej Merete

      Det er jeg så glad for du synes, – tusind tak:)

      Ja det kan du sagtens, – du skal dog være opmærksom på at geléen godt kan blive sådan “ujævn” i overfladen efter frysning. Så enten skal du vente med geléen til efter den har været på frost, – og ellers kan du drysse hele overfladen med pynt:) Det er kun udseendet på geléen der ændrer sig under frost, – konsistensen er den samme:)

      Kh Dianna

  2. Karina

    Hej.
    Den skal jeg helt sikkert lave til mine gæster næste weekend. Kan jeg godt lave den torsdag og servere lørdag?

    • Hej Karina

      Ej hvor dejligt at høre altså 🙂
      Du kan sagtens lave den torsdag og lade den stå til lørdag, – lad den endelig blive i formen til lørdag 🙂

      Rigtig god fornøjelse 🙂

      Kh Dianna

  3. Anonym

    Hej
    Hvor er chokoladekuglerne fra?

  4. Hvilke kirsebær blir der brugt?
    Jeg er igang med at lave denne nu.
    Men er meget itvivl
    Med det kirsebær.
    Har enlig købt det kirsebær sovs man køber færdig og tænkte at vis det blir varmet op og man så tilsætter husblas. Så kan det nok godt gå.
    Men hvor meget husblas skal man dog bruge ?

    • Hej Tina

      Jeg bruger helt almindelig kirsebærsauce, sigter bærrene fra og måler 2 1/2 dl sauce op. Er der ikke nok, tilsætter du lidt vand.

      Til de 2 1/2 dl bruger du 5 blade husblas:)

      Rigtig glædelig jul 🙂

      Kh Dianna

  5. Ulla Thoft

    5 stars
    Yummiiee det skal jeg da rigtig nok prøve. laver et forsøg her inden jul og hvis det funker laver jeg til juleaften og putter mandlen i der. Så er der nok også rigelig lovændring i vores tradition hi. men det ser som altid utrolig indbydende ud. glæder mig til at prøve. Er sikker på den er god.

    • hej Ulla

      Ej hvor er det bare dejligt at høre, håber du bliver vild med opskriften.

      Rigtig glædelig jul, lige straks 🙂

      Kh Dianna

  6. Susanne

    Hej Dianna
    Jeg skal lave kagen til næste weekend.
    Kunne man bruge vanillekranse som kiks i stedet for Digestive?

  7. Ulla Thoft Nielsen

    øøøjjj den er god Dianna. Tak for at du vil dele dine lækre opskrifter. Vi vil gerne have lidt mere risalamande i og tænkte om det duer at laver lidt mere risalamande f.eks laver en halv portion mere at selve cheesedelen ? eller mon det blik for meget af det goe. men for hulen den er go. Så den skal absolut serveres juleaften, og varmer selvfølgelig noget kirsebærsovs, hvis nogle skulle savne den varme del. Rigtig glædelig jul til dig og dine.

    • Hej Ulla

      Du kan sagtens lave 1/2 portion ekstra, – men husk at der så også skal ekstra husblas i 🙂
      Alternativt kan du lave mindre bund, hvis du synes bunden fylder for meget 🙂

      Kh Dianna

  8. Susanne

    5 stars
    Tak for en god opskrift. Wauw hvor var den god Jeg lavede den igår, og alle var vilde med den! Jeg havde byttet de brændte mandler ud med mandelkrokant, og det fungere super godt.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Bedøm opskriften - jeg håber den smagte godt :)