Julen er en tid for traditioner og for at forkæle dem, vi holder af – med noget helt særligt.
Min Risalamande Cheesecake med brændte mandler og kirsebær er netop dette – en hyldest til den elskede juledessert i en ny og fortryllende udgave.
Ved at kombinere den velkendte smag af risalamande med den cremede konsistens af en cheesecake, toppet med de knasende brændte mandler og den uundgåelige kirsebærsauce, bliver denne dessert en øjeblikkelig favorit ved ethvert julebord.
Denne opskrift er min måde at bringe lidt ekstra glæde og forkælelse til juletidens søde stunder. Lad os skabe mindeværdige øjeblikke omkring bordet med en dessert, der lover både velkendt hygge og fornyet nydelse.
Risalamande Cheesecake med kirsebærgelé
Smagen af jul i en kage. Risalamande cheesecake er drøn nem at lave – og bunden kan du med fordel lave med vaniljekranse.
Risalamande cheesecaken kan med fordel laves dagen i forvejen – men vent med at pynte den til den skal serveres. Top den med hakkede brændte mandler, chokoladekugler i julens farver, eller lad den stå enkelt med geléen på toppen.
Risalamande cheesecake med brændte mandler
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
Kiksebund
- 225 g digestive kiks eller vaniljekranse
- 75 g brændte mandler (kan undlades)
- 100 g smør
- 1 1/2 tsk vaniljesukker
Ostecreme
- 3 1/2 blade husblas
- 100 g flødeost, naturel
- 300 g kold risengrød
- 1 vaniljestang, kornene heraf
- 80 g smuttede mandler, finthakket
- 100 g flormelis
- 3 1/4 dl piskefløde
Kirsebærgelé
- 1 glas kirsebærsauce, 400 g
- 5 blade husblas
Derudover
- Springform/kagering på 18-20 cm
- Kageplast
- Brændte mandler, chokoladekugler eller lignende til toppen
Sådan gør du
Kiksebund
- Smelt smørret i en gryde.
- Blend eller hak mandlerne fint.
- Blend kiksene til en fin mel, tilsæt vaniljesukker og bland det godt sammen med det smeltede smør og de hakkede mandler.
- Beklæd en springform med bagepapir i bunden, og sæt herefter kageplast på indersiden af ringen. Bruges en kagering stilles denne på et skærebræt med et stykke bagepapir under, og indersiden af ringen beklædes med kageplast.
- Hæld kiksene heri, og mas det godt ud så hele bunden er dækket og kiksemassen er mast godt sammen.På den måde undgår du din kiksebund smuldrer når du skærer kagen.
- Stil på køl og lad den hvile mens det første lag ostecreme laves.
Ostecreme
- Udblød husblas i en stor skål kold vand i 10-15 min.
- Rør flødeost, flormelis, finthakkede mandler, vanilje og risengrøden godt sammen – brug evt. et piskeris så du sikrer den er fri for klumper.Mas gerne vaniljekornene med lidt flormelis, så fordeler de sig nemmere.
- Pisk 3 dl fløde til en blød flødeskum. Hæld den sidste 1/4 dl i en lille kasserolle – heri skal din husblas opløses.
- Vend flødeskummen sammen med ostecremen af et par omgange, – gem et par skefulde flødeskum til at køle husblassen af med.
- Vrid husblassen fri for vand og opløs bladene, et ad gangen, i den varme fløde – rør grundigt mellem hvert blad til det er helt smeltet.
- Rør et par spiseskefulde af flødeskummen sammen med den smeltede husblas, på denne måde køler den let af, og du undgår klumper.
- Vend derefter husblassen i ostecremen, og rør det godt sammen
- Hæld ostecremen over kiksebunden. Fordel evt. cremen med en ske hvis der er behov for det.
- Sæt kagen tilbage i køleskabet, og lad den sætte sig i et par timer inden den toppes med geléen.
Kirsebær gelé
- Udblød husblas i en stor skål kold vand i 10-15 min.
- Sigt kirsebærsaucen gennem en finmasket sigte, – du skal bruge 2 1/2 dl saft. Mangler der lidt tilsætter du blot lidt vand.
- Varm kirsebærsaucen op i en kasserolle, og sluk derefter for blusset.
- Vrid husblassen fri for vand og opløs bladene, et ad gangen, i kirsebærsaucen – rør til hvert blad er opløst.
- Lad blandingen køle af på køkkenbordet til ca. 30 grader, og fordel derefter en fint lag over kagen. Hæld den gerne ned over bagsiden af en ske, – så undgår du en masse luftbobler, og geléen falder blødt over toppen.
- Stil kagerne på køl i min. 2 timer til geléen har sat sig eller gerne natten over.
- Befri kagerne fra kageringen ved at skubbe forsigtigt på toppen af kageplasten, og fjern derefter forsigtigt kageplasten fra kagen.
- Pynt kagen med groft hakkede brændte mandler, guldflager og chokolade kugler i julens varme farver.
En super lækker dessert. Kan jeg lave den på forhånd, og sætte den i fryseren et par dage før, servering??
Hej Merete
Det er jeg så glad for du synes, – tusind tak:)
Ja det kan du sagtens, – du skal dog være opmærksom på at geléen godt kan blive sådan “ujævn” i overfladen efter frysning. Så enten skal du vente med geléen til efter den har været på frost, – og ellers kan du drysse hele overfladen med pynt:) Det er kun udseendet på geléen der ændrer sig under frost, – konsistensen er den samme:)
Kh Dianna
Hej.
Den skal jeg helt sikkert lave til mine gæster næste weekend. Kan jeg godt lave den torsdag og servere lørdag?
Hej Karina
Ej hvor dejligt at høre altså 🙂
Du kan sagtens lave den torsdag og lade den stå til lørdag, – lad den endelig blive i formen til lørdag 🙂
Rigtig god fornøjelse 🙂
Kh Dianna
Hej
Hvor er chokoladekuglerne fra?
Hejsa
Chokoladekuglerne er fra Special Moments:)
Kh Dianna
Hvilke kirsebær blir der brugt?
Jeg er igang med at lave denne nu.
Men er meget itvivl
Med det kirsebær.
Har enlig købt det kirsebær sovs man køber færdig og tænkte at vis det blir varmet op og man så tilsætter husblas. Så kan det nok godt gå.
Men hvor meget husblas skal man dog bruge ?
Hej Tina
Jeg bruger helt almindelig kirsebærsauce, sigter bærrene fra og måler 2 1/2 dl sauce op. Er der ikke nok, tilsætter du lidt vand.
Til de 2 1/2 dl bruger du 5 blade husblas:)
Rigtig glædelig jul 🙂
Kh Dianna
Yummiiee det skal jeg da rigtig nok prøve. laver et forsøg her inden jul og hvis det funker laver jeg til juleaften og putter mandlen i der. Så er der nok også rigelig lovændring i vores tradition hi. men det ser som altid utrolig indbydende ud. glæder mig til at prøve. Er sikker på den er god.
hej Ulla
Ej hvor er det bare dejligt at høre, håber du bliver vild med opskriften.
Rigtig glædelig jul, lige straks 🙂
Kh Dianna
Hej Dianna
Jeg skal lave kagen til næste weekend.
Kunne man bruge vanillekranse som kiks i stedet for Digestive?
Hej Susanne
Du kan sagtens bruge vaniljekranse til bunden:)
Kh Dianna
øøøjjj den er god Dianna. Tak for at du vil dele dine lækre opskrifter. Vi vil gerne have lidt mere risalamande i og tænkte om det duer at laver lidt mere risalamande f.eks laver en halv portion mere at selve cheesedelen ? eller mon det blik for meget af det goe. men for hulen den er go. Så den skal absolut serveres juleaften, og varmer selvfølgelig noget kirsebærsovs, hvis nogle skulle savne den varme del. Rigtig glædelig jul til dig og dine.
Hej Ulla
Du kan sagtens lave 1/2 portion ekstra, – men husk at der så også skal ekstra husblas i 🙂
Alternativt kan du lave mindre bund, hvis du synes bunden fylder for meget 🙂
Kh Dianna
Tak for en god opskrift. Wauw hvor var den god Jeg lavede den igår, og alle var vilde med den! Jeg havde byttet de brændte mandler ud med mandelkrokant, og det fungere super godt.
Hej Susanne
Ej hvor er det bare dejligt at høre altså – tusind tak for din dejlige besked 🙂
Kh Dianna
Hejsa
Kan ik lige finde noget i opskriften om hvilken str. springform du har brugt
Hej Annette
Det står i ingredienslisten under “derudover” 🙂 Den skal være 18-20 cm 🙂
Kh Dianna
Kan man bruge vanilje paste??
Hejsa
Det kan du sagtens ja, du smager blot til løbende 🙂
Kh Dianna
Hej, jeg skal i gang med kagen – glæder mig! Er der tale om risengrød med salt? Eller grød uden salt som man normalvis anvender til ris alamande?
Hej Kristina
Jeg bruger altid en rest af risengrød, så der er salt i – så du behøver absolut ikke lave en portion uden salt 🙂
Kh Dianna
I want to freeze my cake as I realised my guests are coming on a later date.
– will the cheesecake still taste the same if I freeze it
– most importantly how do I defrost the cheesecake.
Thank you for you many many delicious recipes
Hi There
You can freeze it, but be aware that the gel on top can get a little bumpy – but that can be concealed with decoration 🙂
Best regards
Dianna
Thank you for kind reply.
The cheesecake was a real success. All loved it.. SOO MUCH! The recipe is now going with my guests to Canada.
Thank you for sharing your recipes and making me look like i am a professional cook.
Made appetizer, main and dessert all from your website.
You make me look good thanks. Really appreciate it!
– From an amateur
Ohhhh really 🙂 I’m SO happy to hear that – thank you so much <3
Have a lovely day 😉
Hejsa,
Jeg overvejer at bruge fuldkornsgrødris til risengrøden? For at få en større næringsværdi. Mon den stadig bliver god?
Vh. Didde
Hej Didde
Uhhh det har jeg ikke prøvet, så det tør jeg ikke svare på 🙂
Kh Dianna
Den ser fantastisk ud, så den skal jeg da prøve til mine gæster i morgen. Jeg er dog lidt i tidsnød, så kan jeg bruge købe-risengrød?
Hej Susanne
Beklager jeg ikke har fået svaret – men det kan du sagtens ja 🙂
Håber den blev god 🙂
Kh Dianna
Kan jeg bruge færdiglavet risengrød ( fra netto)
Hej Dorte
Det kan du sagtens gøre ja 🙂
Færdiglavet kan være tilsat supper, så måske du skal tilsætte en smule mindre flormelis. Men det kan du smage på undervejs 🙂
Kh Dianna