
Risalamande cheesecake, – lavet med brændte mandler og kirsebærsauce – julens smukkeste dessert.
Cremet og lækker risalamande cheesecake, – perfekt til julens fester eller som nytårsdessert på årets sidste dag.
Risalamande cheesecaken kan med fordel laves dagen i forvejen, – men vent med at pynte den til den skal serveres. Top den med hakkede brændte mandler, chokoladekugler i julens farver, eller lad den stå enkelt med geléen på toppen.
Indeholder reklame for Aalborg Akvavit.

Risalamande cheesecake med brændte mandler
Ingredienser
Kiksebund
- 225 g digestive kiks
- 75 g brændte mandler
- 125 g smør
- 1 1/2 tsk vaniljesukker
Ostecreme
- 100 g flødeost, naturel
- 300 g kold risengrød – kogt med vanilje, – ellers tilsæt korn af en vaniljestang
- 80 g smuttede mandler, finthakket, – gerne i en minihakker
- 100 g flormelis
- 3 1/4 dl piskefløde
- 3 blade husblas (hvis risengrøden er meget lind skal du tilsætte 1/2 blad mere)
Kirsebærgelé
- 1 glas kirsebærsauce, 400 g
- 5 blade husblas
Derudover
- Springform/kagering på 18-20 cm
- Kageplast
- Brændte mandler, chokoladekugler eller lignende til toppen
Sådan gør du
Kiksebund
- Smelt smørret i en gryde.
- Blend kiksene til en fin mel, tilsæt vaniljesukker og bland det godt sammen med det smeltede smør.
- Blend eller hak mandlerne fint, der skal stadig være lidt bid i. Bland også disse i kiksemassen.
- Beklæd en springform med bagepapir i bunden, og sæt herefter kageplast på indersiden af ringen. Bruges en kagering stilles denne på et skærebræt med et stykke bagepapir under, og indersiden af ringen beklædes med kageplast.
- Hæld kiksemassen heri, og mas det godt ud så hele bunden er dækket og kiksemassen er mast godt sammen, – på den måde undgår du din kiksebund smuldrer når du skærer kagen.
- Stil på køl og lad den hvile mens det første lag ostecreme laves.
Ostecreme
- Udblød husblas i en stor skål kold vand i 10-15 min.
- Rør flødeost, flormelis, finthakkede mandler og risengrøden godt sammen. Er risengrøden kogt uden vanilje, tilsættes kornene af 1 vaniljestang også nu.
- Pisk 3 dl fløde til en blød flødeskum. Hæld den sidste 1/4 dl i en lille kasserolle – heri skal din husblas opløses.
- Vend flødeskummen sammen med ostecremen af et par omgange, – gem et par skefulde flødeskum til at køle husblas massen af med.
- Vrid husblassen fri for vand og opløs bladene, et ad gangen, i den varme fløde – rør grundigt mellem hvert blad til det er helt smeltet.
- Rør et par spiseskefulde af flødeskummen sammen med den smeltede husblas, på denne måde køler den let af, og du undgår klumper.
- Vend derefter husblas massen i ostecremen, og rør det godt sammen
- Hæld ostecremen over kiksebunden, – fordel evt. cremen med en ske hvis der er behov for det, og bank den forsigtigt ned i bordet, for at slå evt. luftbobler ud af cremen.
- Sæt kagen tilbage i køleskabet, og lad den sætte sig i et par timer inden den toppes med geléen.
Kirsebær gelé
- Udblød husblas i en stor skål kold vand i 10-15 min.
- Sigt kirsebærsaucen gennem en finmasket sigte, – du skal bruge 2 1/2 dl saft. Mangler der lidt tilsætter du blot lidt vand.
- Varm kirsebærsaucen op i en kasserolle, og sluk derefter for blusset.
- Vrid husblassen fri for vand og opløs bladene, et ad gangen, i kirsebærsaucen – rør til hvert blad er opløst.
- Lad blandingen køle af på køkkenbordet til ca. 30 grader, og fordel derefter en fint lag over kagen. Hæld den gerne ned over bagsiden af en ske, – så undgår du en masse luftbobler, og geléen falder blødt over toppen.
- Stil kagerne på køl i min. 2 timer til geléen har sat sig eller gerne natten over.
- Befri kagerne fra kageringen ved at skubbe forsigtigt på toppen af kageplasten, og fjern derefter forsigtigt kageplasten fra kagen.
- Pynt kagen med groft hakkede brændte mandler, guldflager og chokolade kugler i julens varme farver.




En super lækker dessert. Kan jeg lave den på forhånd, og sætte den i fryseren et par dage før, servering??
Hej Merete
Det er jeg så glad for du synes, – tusind tak:)
Ja det kan du sagtens, – du skal dog være opmærksom på at geléen godt kan blive sådan “ujævn” i overfladen efter frysning. Så enten skal du vente med geléen til efter den har været på frost, – og ellers kan du drysse hele overfladen med pynt:) Det er kun udseendet på geléen der ændrer sig under frost, – konsistensen er den samme:)
Kh Dianna