
Lækre fastelavnsboller med smag af vanilje og kardemomme, og med fyld af en skøn blød vaniljecreme og god chokolade, – enkelt og godt.

Fastelavnsboller med vaniljecreme og chokolade
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
Dej
- 475 g
hvedemel
- 25 g
gær
- 50 g
sukker
- 125 g smør stuetemperatur
- 2 dl mælk gerne sødmælk
- 1 æg stuetemperatur
- 1/2 vaniljestang, kornene heraf eller 1 tsk vaniljesukker
- 1/2 tsk
kardemomme
- 1/2 tsk
salt
- 1
sammenpisket æg til pensling
Vanilje creme
- 2 1/2 dl
sødmælk
- 2
æggeblommer
- 25 g
sukker
- 1 1/2 spsk
maizena
- 1/2 vaniljestang, kornene heraf eller 1 tsk vaniljesukker
Chokoladefyld
- 100 g
chokolade 55% - grofthakket
Glasur
- 100 g
flormelis
- 1 spsk
kakaopulver
- 3 spsk
vand, - juster selv konsistensen
Sådan gør du
Vaniljecreme
- Hæld alle ingredienserne i en lille kasserolle. Bruges vaniljestang, lægges den tomme vaniljestang også med i gryden.
- Varm vaniljecremen op ved svag varme til den kommer op og koge og tykner, - pisk konstant så ikke den klumper. Lad creme koge igennem et par minutter ved svag varme og sluk derefter for blusset.
- Hæld vaniljecremen i en dyb tallerken, og læg film helt tæt omkring cremen, så ikke der dannes kondens. Sæt vaniljecremen på køl og lad den køle af.
Dej
- Lun mælken i en gryde og opløs gæren heri.
- Hæld mælkeblandingen i din røreskål og tilsæt sukker, vanilje, kardemomme og æg.
- Bland mel og salt, og tilsæt det lidt ad gangen, mens dejen røres.
- Når alt melet er æltet let ind i dejen tilsættes smørret i mindre tern, - og dejen æltes grundigt, gerne på maskine, til den samler sig og slipper kanterne.
- Dæk skålen med film og et klæde, og stil dejen til hævning et lunt sted i en time.
- Tage dejen ud af skåle og mas den let ud på køkkenbordet i et lille rektangel. Undlad at bruge mel til at rulle ud i, - så er dejen nemmere at samle. Og ellers brug kun en smule på underside.
- Rul dejen ud i et rektangel på ca. 44x33 cm, - og skær dejen ud i 12 lige store firkanter, det gøres nemmest med en pizzaskærer.
- Placer en stor skefuld vaniljecreme og en spsk hakket chokolade på hver midte af firkanterne.
- Saml nu de 4 hjørner over fyldet ved at trække let i dejen, - så du ender med en pyramideform. Mas dejen sammen i siderne så ikke fyldet kan flyde ud.
- Samle igen de 4 hjørner ved at hive forsigtigt i dejen, og klem dejen sammen med dine fingerspidser. Her er der vigtigt der ikke er en masse mel på dejen, for så kan den have svært ved at klemmes sammen.
- Placer bollerne på 2 bageplader beklædt med bagepapir, 6 på hver, med samlingen nedad.
- Dæk bollerne med et klæde og lad dem efterhæve i 30 min.
- Tænd ovnen på 225 grader, almindelig ovn.
- Pensl bollerne med sammenpisket æg, og bag én plade ad gangen, i en forvarmet ovn i ca. 10 min.
- Lad bollerne køle helt af inden de toppes med glasur.
Glasur
- Rør kakaopulver og flormelis godt sammen, - og top bollerne med en god skefuld glasur på hver.



Kan fastelavnsbollerne fryses og så senere få glasur på? Mvh. Anette
Hej Anette
Beklager mit sene svar.
Du kan sagtens fryse fastelavnsbollerne 🙂
Dbh Dianna
Har bagt dem til kollegaer een gang – men det mener de slet ikke er nok 🙂
Haha hvor er det bare dejligt du skriver det – tusind tak for din søde besked 🙂
Kh Dianna
Bagte 30 til min søns klasse – de blev spist rub og stub og alle elskede dem☺️
Hejsa
Hvor er det dejligt at høre – og tak fordi du skriver det 🙂
Kh Dianna
De er rigtig lækre!
Hej Emilie
Tusind tak fordi du skriver det 🙂
Kh Dianna