Grove kartoffelboller - Nem opskrift på grovboller med kartoffel

Grove kartoffelboller

Grove kartoffelboller
Opskrift på bløde og saftige kartoffelboller med fuldkornshvede.
Grove kartoffelboller - Nem opskrift på grovboller med kartoffel

Disse bløde og grove kartoffelboller er perfekte til at udnytte rester af kogte kartofler.
Ved at mose de kolde kartofler og tilføje dem til dejen, får du super saftige og bløde boller, der holder sig friske og lækre i 4-5 dage, når de opbevares i en tæt lukket pose ved stuetemperatur.
De kan også sagtens fryses, så du altid har friskbagte kartoffelboller ved hånden.
Kartoffelbollerne er super nemme at bage, og de er perfekte til både morgenmaden, til frokosten og madpakken, som tilbehør til supper og salater – eller som en sundere fødselsdagsbolle.

Alternativer til ingredienser

Du kan variere opskriften alt efter, hvad du har i køleskabet og skabene. Her er nogle forslag:

  • Olien kan erstattes af 50 g smør, hvis du ønsker en rigere smag.
  • Fuldkornshveden kan erstattes af spelt, grahamsmel eller lignende, alt efter hvad du har til rådighed.
  • De mosede kartofler kan erstattes af færdiglavet kartoffelmos, hvis du har rester af dette.

Kan dejen æltes uden maskine?

Dejen æltes bedst på maskine, indtil den samler sig og bliver nem at arbejde med. 
Har du ikke en røremaskine, kan dejen også røres sammen i hånden, men her vil elasticiteten ikke være den samme. I dette tilfælde vil jeg anbefale at placere klatter af dejen på en bageplade i stedet for at trille dem til boller.

Grove kartoffelboller - Nem opskrift på grovboller med kartoffel

Grove kartoffelboller

Opskrift på bløde og saftige kartoffelboller med fuldkornshvede.
Bedøm opskriften – Jeg håber den smagte dejligt?

Klik & bedøm på stjernerne nedenfor

Ingen bedømmelser
Udskriv Pin Bedøm opskriften 🙂
Ret: Brød, Morgenmad, Tilbehør
Køkken: Dansk
Nøgleord: Bamseboller, Bløde boller, Flødekartofler, Grove boller
Samlet tid: 2 timer 30 minutter
Ændre antal18 stk

Video af opskriften

Ingredienser

  • 3 dl lunken vand
  • 25 g gær
  • 350 g kogte kolde kartofler
  • 1 æg
  • 1 spsk honning eller sukker
  • 1/2 dl rapsolie – eller anden smagsneutral olie
  • 450 g hvedemel
  • 200 g fuldkornshvede
  • 1 1/2 tsk salt
  • Mælk til pensling

Sådan gør du

  • Mos kartoflerne.
  • Opløs gæren i vandet, og tilsæt de mosede kartofler, æg og olien.
  • Bland mel og salt, og tilsæt det lidt ad gangen.
    Rør dejen, på maskine, til alt melet er æltet godt ind i dejen – tilsæt lidt ad gangen.
  • Ælt dejen godt igennem, til den slipper kanterne. Det tager 5-8 minutter alt efter styrke på maskinen.
  • Smør hænderne med lidt olie, form dejen til en kugle, og læg den tilbage i skålen.
    Dæk med film og et klæde, og lad dejen hæve ved stuetemperatur i 1 1/2 time.
  • Slå luften ud af dejen, del den i 18 lige store stykker, ca. 80 g/stk, og form dem til boller.
    Spænd gerne dejen op ved at folde bunden ind over hinanden, og tril derefter bollerne runde. 
    Hvis dejen klistrer kan du smøre hænderne med lidt olie, undlad så vidt muligt at bruge mere mel.
  • Lad bollerne efterhæve på en bageplade beklædt med bagepapir, læg et klæde over og lad dem stå i 30 minutter.
  • Pensl bollerne med mælk, og bag dem i en forvarmet ovn ved 225 grader, almindelig varme, i ca. 12 minutter. 
  • Lad bollerne køle af inde de pakkes i tæt lukkede poser.

Kommentarer

  1. Opskriften med fordelingsvolumen for ingredienserne mangler for kartoffelboller e

  2. Charlotte Vinkel Nielsen

    Hvad for noget fuldkorns hvede bruger du?

  3. Hej Dianna
    Har fulgt opskriften, men dejen er meget klistret, og har ikke mulighed for at folde dejen som beskrevet. Hvad mon jeg har gjort galt? Dejen ville ikke rigtig slippe kanterne i røremaskine. Tusind tak for en skøn hjemmeside med lækker mad.
    Venlig hilsen
    Lone

    • Hej Lone

      Det kan have noget med røremaskinen at gøre, den skal have god fart på – så måske det er der den er gået galt.
      Tilsæt blot lidt ekstra mel en anden gang, men hold det på så lidt som muligt, så de bliver så saftige som muligt:)

      Kh Dianna

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Bedøm opskriften - jeg håber den smagte godt :)