Lækker sprød og saftigt andesteg, – tilberedt ved 130 grader i godt 3 timer.
Andesteg hører sig til både Mortens aften og juleaften, – men sådan en lækker sag her kan serveres året rundt.
Er tiden til det kan du sænke temperaturen til 120 grader, – der vil den skulle have ca. 5 timer, – og er du presset på tiden kan du skrue op til 140-150 grader.
Personligt elsker jeg en andesteg der har stået i ved 120-130 grader, – den er saftig og har den dejligste smag.
Jeg vil til hver en tid anbefale at bruge stegetermometer når du tilbereder din andesteg, – på den måde er du sikret et sprødt og saftigt resultat. Du kan nå at skrue op hvis anden er ved at være færdig men mangler sprødhed, – og omvendt kan du sænke temperaturen hvis anden er sprød men mangler tilberedning. Ovne varmer forskelligt, det skal man altid have i baghovedet, – så hold øje undervejs.
Prøv også min opskrift på confiterede andelår – klik her, – super nemt og virkelig lækkert.
Frossen andesteg
Bruger du en and fra frost skal du tage den op 2 dage i forvejen, og lade den tø op på køl. Det tager længere tid end man lige regner med, – så sørg for den er helt optøet når den skal tilberedes.
Tilbehør til andesteg
Til en klassisk andesteg hører sig almindelige kogte kartofler, brunede kartofler, frisk kålsalat og rødkål.
Herunder finder du mine forslag til tilbehør til en andesteg.
Grønkålssalat med æbler og hasselnødder – Klik her
Spidskålssalat med appelsiner og valnødder – Klik her
Perfekte brunede kartofler – Klik her
Hjemmelavet rødkål – Klik her
Andesteg – Langtidsstegt andesteg
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
- 1 and på ca. 3,5 kg
- 250 g svesker
- 2 æbler, skåret I store tern
- 5 stilke frisk timian
- 2 spsk groft salt
- Friskkværnet peber
Andesauce
- 25 g smør
- 2 spsk hvedemel
- 6 dl stegesky fra anden
- 1/2 dl piskefløde, – evt. en sjat mere
- 2 tsk ribsgelé
- Salt og peber
- Kulør
Sådan gør du
- Tag anden ud af køleskabet i god tid, så den ikke er for kold.
- Rens anden grundigt, – fjern indmad, fjer rester, det yderste af vingespidserne og lignende. Fjern også overflødig fedt ved hals og enden. Skyl den grundigt og dup den derefter tør med lidt køkkenrulle.
- Gnid anden grundigt med salt indvendigt, – giv den også lidt friskkværnet peber. Fyld den derefter med æbler, svesker og timian. Luk den et par kødnåle.
- Gnid derefter skindet grundigt med salt, – og giv den en smule friskkværnet peber.
- Læg anden på en rist med brystet opad, og sæt den i midten af en forvarmet ovn ved 130 grader, almindelig ovn. *Stik et stegetermometer i brystet på den, så du kan holde øje med temperaturen, – den skal have ca. 3 timer.
- Sæt en bageplade under og fyld den med 1 liter vand., – læg også andens indmad i bradepanden, og evt. et par stykker gulerod, løg eller andet grønt. Det giver smag til fonden.
- Når anden er 60 grader skal du tjekke skindet. Er skindet sprødt fortsætter du stegning ved 130 grader til den rammer 74-75 grader.Er skindet ikke sprødt, skal du skrue op til 230 grader, og lade den stege til den når en kerne temperatur på 74-75 grader. Hold hele tiden øje, så den ikke bliver for mørk, – ovne varmer meget forskelligt.Alternativt kan du stege den færdigt ved 130 grader, og give den grill de sidste 5-8 minutter ved 220 grader.
- Når anden rammer en kerne temperatur på 74-75 grader tager du den ud af ovnen, og lader den trække i ca. 30 minutter.*Derefter er den klar til at blive skåret ud.*Imens kan du lave andesaucen.
Andesauce
- Sigt andefonden fra bradepanden ned i en skål, – fjern det værste fedt.Du skal have ca. 6 dl, – spæd evt. op med vand og lidt bgoiullon hvis det er nødvendigt.
- Smelt smørret i en gryde og pisk melet ud heri, – lad det varme igennem et par minutter imens der piskes.
- Rør andefonde fra bradepanden i lidt ad gangen, og pisk saucen grundigt igennem.
- Lad saucen koge godt igennem i ca. 5 min., – tilsæt fløden, – og lad den derefter stå ved middel varme i ynderligere 10 min., under omrøring. *Hvis saucen bliver for tyk tilsættes yderligere vand, stegesky eller en smule piskefløde, – er den for tynd kan du give den en smule maizena rørt op med lidt vand.
- Smag saucen til med salt og peber, – og juster konsistensen med kulør.
Servering
- Skær anden ud, og server den med kogte kartofler, brunede kartofler, hjemmelavet rødkål og andesauce.
And er bare super lækkert. Må helt sikkert prøve din opskrift til anden i morgen.
Hvordan bliver kødet? Rosa eller gennemstegt? Jeg er gravid og skal desværre undgå det ikke-gennemstegte kød…
I så fald opskriften giver Rosa kød, kan du så anbefale en kernetemperatur, så kødet bliver gennemstegt, men stadig saftigt og lækkert?
Hej Dorthe
Ja det smager altså bare så dejligt 🙂
Anden er gennemsteg ved en kerne temperatur på 75 grader, – så tag den ud når den rammer 75 grader i brystet og lad den trække en halv times tid, – så er den både saftig og gennemstegt 🙂
Håber I får en dejlig Mortens aften, og stort tillykke med familieforøgelsen 🙂
Kh Dianna
Hej