
Sous vide tilberedt flæskesteg serveret med sprød svær og frisk grønkålssalat.
Jeg vil ikke kalde dette en egentlig jule ret, for den kan serveres året rundt. Serveres den i julen kan man servere den med lækre brunede kartofler, – alternativ kan man servere den med en almindelig kogt kartoffel, råstegte kartofler eller lignende.

Flæskesteg serveret med grønkålssalat
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
Flæskesteg
- 1 1/2 kg
svinekam med ridset svær
- 6 laurbærblade
- 1 tsk
koncentreret boullion, svin eller kalv
- 3
timian kviste
-
Groft salt
-
Peberkorn
Sauce
- 25 g
smør
- 1 1/2 spsk
hvedemel
- 5 dl Stegesky fra flæskestegen, spæd op med vand så du får
- 2 tsk
ribsgele
-
Salt og peber
-
Kulør
-
Evt. lidt piskefløde
Grønkålssalat
- 300 g
grønkål, befriet fra stilkene, skyllet og grofthakket
- 2
røde æble, skåret i tern og dryppet med lidt citron
- 1/2 skiver
og dryppet med lidt citron
- 1 1/2 dl
perlebyg, kogt som anvist på posen og derefter skyllet i koldt vand (så undgår du at de klistrer sammen)
- 1 store håndfuld
valnødder, halveret
- 1 håndfuld
tørrede tranebær
- 3/4 dl
olivenolie
- 1/4 dl
hvidvinseddike
- 1 spsk
honning
-
Salt og peber
Sådan gør du
Flæskestegen
- Befri stegen for sværen, sørg for at sværen forbliver i et stort stykke. Puds evt. stegen af, - vi pudsede den af for alt fedt så vi stod med et reelt stykke kød.
- Gnid stegen med salt og vakuum pak den med laurbærblade, timiankviste, peberkorn og bouillonen.
- Tilbered stegen i ca. 6 timer ved. 59 grader, - den kan godt stå lidt længere uden det gør noget.
Sprøde flæskesvær
- Bring stykket af svær i kog i en stor gryde med rigeligt godt saltet vand, og lad dem koge i 20 min.
- Læg stykket af svær på en bageplade beklædt med bagepapir og krydr med salt. Placer et stykke bagepapir ovenpå sværen og læg endnu en bageplade ovenpå, så sværen ligger i spænd og ikke kan "krølle" under tilberedning. Læg evt lidt vægt i en øverste bageplade, - en pizzasten eller lignende.
- Bag sværen i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 45 min.
- Fjern den øverste bageplade samt bagepapiret og bag sværen videre i ca. 30-40 min., - tiden afhænger af sværens tykkelse. Giv dem evt. lidt grill, men hold øje så de ikke bliver brændte.
- Tag sværen ud og lad dem hvile et øjeblik inden de skæres ud.
- Lad også stegen hvile et øjeblik inden den skæres ud, - husk at gemme saften fra stegen hvis der skal laves en sauce, den indeholder en masse lækker smag.
Grønkålssalat
- Bland olivenolie med hvidvinseddike og honning og smag til med salt og peber.
- Bland grønkål med de røde æbler, kogt perlebyg, tranebær og valnødder og vend marinaden heri.
- Anret salat i en stor tallerken eller et fad, og fordel skiver ef det grønne æble i salaten.
- Server straks mens salaten er sprød og lækker.
Saucen
- Smelt smørret og rør melet ud heri.
- Tilsæt stegeskyen lidt ad gangen og pisk saucen grundigt.
- Lad saucen koge godt igennem i ca. 5 min. og lad den derefter stå ved middel varme i ca. 10 min. under omrøring. Hvis saucen bliver for tyk tilsættes yderligere vand, stegesky eller en smule piskefløde.
- Smag saucen til med salt og peber og giv den farve med lidt kulør.

