Smør møre svinekæber braiseret i øl, – med porre, løg og gulerødder.
Braiserede svinekæber er noget nær det lækreste stykke kød man kan komme i nærheden af. Det smager helt fantastisk, – så meget power og det lækreste møre stykke kød.
Ølbraiserede svinekæber er noget jeg ofte laver når efteråret står for døren, – retten er varm, fyldig og lækker, – og med den god fluffy kartoffelmos til, bliver det altså ikke meget bedre.
Svinekæber er et virkelig taknemmeligt stykke kød at tilberede, – det kan nærmest ikke gå galt.
De skal bare hygge sig i en gryder i +2 timer, – så er du sikret det lækreste kød.
Ud over ølbraiserede svinekæber, – så er jeg også vild med dem tilberedt a la frikassé eller med pasta og hvidvin.
Du kan finde de opskrifter via links herunder:
Opskrift på braiserede svinekæber a la frikassé – klik her.
Opskrift på braiserede svinekæber med hvidvin, kantareller og pasta – klik her.
Opskrift på ølbraiserede svinekæber finder du herunder, – jeg håber du kan lide opskriften.
Ølbraiserede svinekæber
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
- 800 g svinekæber, - beregn 2 stk pr person
- 3 store gulerødder, skåret i skiver
- 8 skalotteløg - eller 2 store løg
- 1 porre, skåret i skiver
- 4 fed hvidløg, skåret i tynde skiver
- 2
laurbærblade
- 5 kviste frisk timian
- 3 kviste frisk rosmarin
- 7 dl
oksebouillon
- 4 dl øl, - du kan bruge både mørk og lys øl
- 2 dl fløde
- 50 g
smør
- 1 spsk olie
- 2 spsk hvedemel
- 2 spsk rødvinseddik
- Frisk timian, ca. 5 kviste
-
Salt og peber
- Evt. kulør og maizena
Kartoffelmos
- 1200 g
kartofler, skrællede og skåret i tern
- 1 1/2 dl
creme fraiche 18%
- 50 g
smør
-
Kogevand fra kartoflerne, ca. 2 dl
-
Salt
-
Persille, finthakket
Sådan gør du
Ølbraiserede svinekæber
- Pil skalotteløgen, men lad dem forblive hele.*Bruger du almindelige løg skal disse skæres i både.
- Rens svinekæberne fri for urenheder og sener. *Lad gerne den store hinde på den ene side af svinekæberne sidde. På den måde holder de en flottere form, – og hinden forsvinder under tilberedningen.
- Smelt smør og olie i en gryde ved middel varme, og brun svinekæberne godt af. Krydr med rigeligt peber og en smule salt. *Pas på ikke at salte for meget, – saucen koger ind med bouillon og kan hurtigt blive for salt.
- Tag svinekæberne op, og svits løg og hvidløg af i et par minutter.*Er gryden stor nok, kan du sagtens lade kæberne blive i gryden.
- Læg svinekæberne tilbage i gryden, drys med mel og vend det godt sammen.
- Hæld øllen over, og lad det koge ind i 5 minutter.
- Bind urter og laurbærblade sammen i en buket, - læg den i gryden, og hæld derefter bouillonen over.
- Lad svinekæberne simre i ca. 2 1/2-3 time, under låg, ved svag varme. *Oftest er de smør møre efter allerede et par timer, - men de kan sagtens tåle + 3 timer.
- Tag kæberne op og læg dem på en tallerken, - fjern også urtebuketten og kasser denne.
- Hæld fløden ned til bouillonen, og tilsæt derefter de snittede gulerødder, og lad dem koge med ved middel varme i ca. 15 minutter.Læg derefter svinekæberne tilbage i gryden, - tilsæt porre, og lad dem koge med i saucen i ca. 5-8 minutter.
- Smag saucen til med salt, friskkværnet peber og rødvinseddike.Jævn evt. saucen med en smule maizena hvis der er behov for det, og juster farven med kulør hvis den ønskes mørkere.
Kartoffelmos
- Kog kartoffeltern i rigeligt usaltet vand til de er møre, ca. 20 min. alt efter størrelse.
- Hæld vandet fra, men gem lidt af det til at justere konsistensen på din kartoffelmos.
- Tilsæt smør og cremefraiche og pisk mosen godt igennem, til du har en lækker luftig kartoffelmos.Jeg bruger blot et piskeris eller en kartoffelmoser, - men gør hvad du synes er nemmest.
- Tilsæt kogevand fra kartoflerne, og pisk videre til du har den ønskede konsistens.
- Smag til med salt og sørg for at det også bliver piske godt ind i mosen.
- Server kartoffelmosen toppet med svinekæber og sauce, gulerødderne og et drys grønt.
Noter
Bruger du en lys øl bliver saucen mild, og bruger du er mørk øl, vil saucen naturligvis blive mere kraftig og "mørk" i smagen.
Den er fantastisk
Hej Morten
Ej det var da en fantastisk besked at modtage, – tusind tak for de søde ord:)
Rigtig dejlig dag 🙂
Dbh Dianna
Fantastisk lækker
Tusind tak, det er jeg så glad for at høre 🙂
Jeg synes denne ret er super lækker, let at gå til og alt i alt bare en god ret både til hverdag og weekend. Tak for det!
Hejsa
Det er jeg virkelig glad for du skriver, – tusind tak for din besked 🙂
Dbh Dianna
Super lækker ❤️❤️❤️
Hej Vibeke
Tusind tak for de søde ord 🙂
Kh Dianna
Hvilken øl vil du anbefale ? Jeg synes “god mørk øl” er lidt en jungle og er bange for at få en, der er for bitter.
Hej Charlotte
Det er lidt en smagssag, for som du siger, nogle kan være meget bitre.
Sidst jeg lavede det brugte jeg faktisk en lysere øl fra skovlyst, og det blev så godt.
Prøv en brown ale, eller brug en helt almindelig lys øl:)
Kh Dianna
Hejsa, måske et dumt spørgsmål men sker der noget ved at lade den stå om simre fra om formiddagen og indtil aften?
Hej Stine
Der er ingen dumme spørgsmål 🙂
Jeg kan blive lidt nervøs for, om de næsten kommer til at falde fra hinanden under tilberedning.
For allerede efter 2 1/2-3 timer er de meget møre og falder nærmest fra hinanden hvis ikke man er forsigtig 🙂
Kh Dianna
Hej
Vil man kunne lave retten dagen før man for gæster?
Hej Hanne
Det kan du sagtens gøre:)
Skulle jeg gøre det, ville jeg forberede frem til hvor fløden tilsættes, lige koge saucen op og så på køl.
Inden servering ville jeg så tilsætte de friske grøntsager og svinekæberne på samme tid, – og så lade det simre til grøntsagerne er møre og kæberne gennemvarme:)
Kh Dianna
Jeg har brugt denne opskrift af et par omgange, og alle jeg har serveret den for har bedt om den. Super god opskrift, her bliver det altid lavet med Stout. 🙂
Hej Tore
Hvor gør det mig virkelig glad at høre, – tusind tak for din dejlige besked 🙂
Og stout er nemlig rigtig god til retten:)
Dbh Dianna
Hold da op hvor er den lækker, selvom jeg synes, at det var lidt besværligt at ” komme af ” med senerne.
Virkelig en anbefalelse værdig.
Hej Hanne
Ej hvor dejligt at høre altså – tusind tak 🙂
Hinderne skal du endelig lade sidde, de braiserer væk – og så hælder de samtidig kæberne flotte i formen 🙂
Kh Dianna
Hvor mange boullionterninger vil du bruge hvis der skal være til otte personer?
Mvh:
Frank
Hej Frank
2 1/2 vil jeg anbefale til 1,4 liter vand:)
Dbh Dianna
Fantastisk opskrift
Jeg tilsatte også lidt champignon og bacon i retten. Det gjorde den bestemt ikke ringere.
Venlig hilsen
Annette
Hej Annette
Tusind tak for din dejlige besked 🙂
Og du har helt ret, det har jeg også i min opskrift på rødvinsbraiserede svinekæber – det gover en skøn smag 🙂
Kh Dianna
Min absolut go-to opskrift på svinekæber
Mums bare mums
Hej Katja
Tak for din dejlige beske:)
Kh Dianna