
Braiserede svinekæber er noget nær det lækreste kød man kan komme i nærheden af, – det smager helt fantastisk og de er vanvittig lækre og møre. Vi kan godt lide at braisere vores i øl, men man kan naturligvis undlade øllen og tilberede dem på ren bouillon.
Vi servere gerne vores braiserede svinekæber med en god kartoffelmos som her, eller med bagte rodfrugter.

Ølbraiserede svinekæber med kartoffelmos
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Ingredienser
- 12
svinekæber, rensede og afpudsede
- 3
store gulerødder, skrællede og skåret i store stykker
- 2 stængler
bladselleri, rensede og i store stykker
- 2
løg, skrællede og skåret i både
- 1/2 porre, renset og skåret i store stykker
- 4 fed
hvidløg, pillede og skåret over
- 2
laurbærblade
- 4 dl
god mørk øl
- 7 dl
oksebouillon
- 50 g
smør
- Frisk timian, ca. 5 kviste
-
Salt og peber
Sauce
-
Fond fra svinekæberne
- 2 dl
piskefløde
- Kulør og evt. en smule sukker
Kartoffelmos
- 1200 g
kartofler, skrællede og skåret i tern
- 1 1/2 dl
creme fraiche 18%
- 50 g
smør
-
Kogevand fra kartoflerne, ca. 2 dl
-
Salt
-
Persille, finthakket
Sådan gør du
Braiserede svinekæber
- Smelt smørret i en gryde og brun svinekæberne godt, - krydr med peber. Undlad at salte, da bouillonen koger ind og bliver ret salt i sig selv.
- Hæld alle grøntsagerne ved og lad dem brune med et par minutter.
- Hæld øl over og lad den koge ind i ca. 5 min.
- Hæld derefter bouillonen over, tilsæt timiankviste og laurbærblade, og lad retten simre under låg i et par timer. Kig til retten undervejs, og sørg for at kæberne ikke koger tøre. Tilsæt da evt. mere bouillon.
- Tag kæberne op og læg dem på en tallerken, si fonden fra ned i en lille kasserolle, og lad den koge godt ind. *Gem grøntsagerne, - læg dem over kæberne og dæk dem til med folie så de holder sig lune og saftige.
- Tilsæt piskefløden til fonden, og lad saucen koge ind til du opnår den ønskede konsistens. Smag til med salt og friskkværnet peber, evt. sukker, og giv den lidt kulør.*Jævn evt. saucen med en smule maizena hvis der er behov for det.
Kartoffelmos
- Kog kartoffeltern i rigeligt usaltet vand til de er møre, ca. 20 min. alt efter størrelse.
- Hæld vandet fra, men gem lidt af det til at justere konsistensen på din kartoffelmos.
- Tilsæt smør og cremefraiche og pisk mosen godt igennem, til du har en lækker luftig kartoffelmos.Jeg bruger blot et piskeris eller en kartoffelmoser, - men gør hvad du synes er nemmest.
- Tilsæt kogevand fra kartoflerne, og pisk videre til du har den ønskede konsistens.
- Smag til med salt og sørg for at det også bliver piske godt ind i mosen.
- Server kartoffelmosen toppet med svinekæber og sauce, gulerødderne og en drys persille.
Noter
De er simpelthen bare renset, halveret en enkelt gang og derefter stegt i lidt smør på en panden og krydret med lidt salt og peber, - meget nemt og super lækker måde at få rosenkål på.
