
Braiserede svinekæber er noget nær det lækreste kød man kan komme i nærheden af, – det smager helt fantastisk og de er vanvittig lækre og møre. Vi kan godt lide at braisere vores i øl, men man kan naturligvis undlade øllen og tilberede dem på ren bouillon.
Vi servere gerne vores braiserede svinekæber med en god kartoffelmos som her, eller med bagte rodfrugter.

Ølbraiserede svinekæber med kartoffelmos
Ingredienser
- 12
svinekæber, rensede og afpudsede
- 3
store gulerødder, skrællede og skåret i store stykker
- 2 stængler
bladselleri, rensede og i store stykker
- 2
løg, skrællede og skåret i både
- 1/2
porre, renset og skåret i store stykker
- 4 fed
hvidløg, pillede og skåret over
- 2
laurbærblade
-
Frisk timian
- 4 dl
god mørk øl
- 7 dl
oksebouillon
- 50 g
smør
-
Salt og peber
-
Kulør
Sauce
-
Fond fra svinekæberne
- 2 dl
piskefløde
- 1 tsk
sukker
-
Kulør
Kartoffelmos
- 1200 g
kartofler, skrællede og skåret i tern
- 1 1/2 dl
creme fraiche 18%
- 50 g
smør
-
Kogevand fra kartoflerne, ca. 2 dl
-
Salt
-
Persille, finthakket
Sådan gør du
Braiserede svinekæber
- Smelt smørret i en gryde og brun svinekæberne godt, - krydr med peber. Undlad at salte, da bouillonen koger ind og bliver ret salt i sig selv.
- Hæld alle grøntsagerne ved og lad dem brune med et par minutter.
- Hæld øl over og lad den koge af i ca. 5 min.
- Hæld derefter bouillonen over, tilsæt timiankviste og laurbærblade, og lad retten simre under låg i et par timer. Kig til retten undervejs og sørg for at kæberne er dækket af væde, - tilsæt ellers mere bouillon.
- Tag kæberne op og læg dem på en tallerken, si fonden fra ned i en lille gryde og lad den koge godt ind, - gem grøntsagerne og læg dem over kæberne og dæk dem til med folie så de holder sig lune og saftige.
- Tilsæt piskefløde og sukker til fonden og lad saucen koge ind til du opnår den ønskede konsistens, - smag til med salt og peber og giv den lidt kulør.
Kartoffelmos
- Kog kartoffeltern i rigeligt usaltet vand til de er møre, ca. 20 min. alt efter størrelse.
- Hæld vandet fra, men gem lidt af det til at justere konsistensen på din kartoffelmos.
- Tilsæt smør og cremefraiche og pisk mosen godt igennem, gerne med en håndmixer, det giver en dejlig luftig kartoffelmos.
- Tilsæt kogevand fra kartoflerne, og pisk videre til du har den ønskede konsistens.
- Smag til med salt og sørg for at det også bliver piske godt ind i mosen.
- Server kartoffelmosen toppet med svinekæber og sauce, gulerødderne og en drys persille.
Noter
De er simpelthen bare renset, halveret en enkelt gang og derefter stegt i lidt smør på en panden og krydret med lidt salt og peber, - meget nemt og super lækker måde at få rosenkål på.
