Lækker hvidvins braiseret nakkefilet med fløde og svampe, – saftigt, mørt og med masser af smag.
Denne skønne simreret kan faktisk tilberedes på 2 måder, – begge er helt fantastiske, men en betydelig forskel i kødets konsistens.
Giver du den 2 timer, er kødet mørt og saftigt, men stadig med en fasthed og let bid, så det kan skæres i skiver. Giver du den +4 timer, vil kødet være mere braiseret og falde mere fra hinanden, – så det er lidt hvad man er i humør til.
Server den med en god kartoffelmos med ris eller kogte kartofler og grøntsager.
Jeg serverer også gerne en god grov salat til,- f.eks. denne grønkålssalat med æbler, hasselnødder og granatæble.
Nakkefilet i cremet flødesauce
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
- 1 nakkefilet på ca. 1,4 kg
- 250 g bacon, skåret i store tern
- 200 g skalotteløg, pillet
- 300 g brune champignon, renset
- 2 porrer, skåret i ringe (gem toppene)
- 3 fed hvidløg, revet eller presset
- 3 kviste rosmarin
- 5 dl hvidvin
- 4 dl oksebouillon (7 dl hvis længere simre tid)
- 2 1/2 dl piskefløde
- 2 spsk hvedemel
- Salt og peber
- 50 g smør
- Olie
- Evt. en smule majsstivelse
Sådan gør du
- Varm smør og olie i stor gryde, krydr nakkefileten med salt og peber og brun den godt af på alle sider. Tag stegen op og læg den til side.
- I samme gryde steges baconen af til den er let sprød og gylden, – tilsæt derefter de hele champignon og skalotteløg og steg dem med i 5 minutter. Er dine champignon meget store skal de halveres.
- Tilsæt porrer og hvidløg og steg med i 2 minutter, – drys derefter med mel og rør det godt sammen.
- Hæld hvidvinen over og læg kviste af rosmarin ned i gryden, og kog det i 5 min.
- Læg stegen tilbage i gryden, hæld bouillonen over, og lad den simre ved svag varme i minimum 2 timer. Vend den en enkelt gang undervejs, – stegen skal kun være dækket af væde til ca. midten af stegen.Efter 2 timer er stegen saftig og lækker, men stadig med "bid". Ønskes den braiseret hvor kødet falder mere fra hinanden, skal den have godt 4 timer, – og der vil du muligvis have behov for at tilsætte yderligere bouillon.
- Tag stegen op og læg den til side, – fjern også kvistene af rosmarin.
- Hæld fløden i saucen, og kog den nu godt op til den tykner – ca. 5 min. Rør jævnligt.
- Snit toppene af porrene i fine ringe og hæld dem i saucen, – varm dem med i 4-5 minutter, til de er let møre.
- Smag saucen til med salt og peber, og tilsæt evt. en smule majsstivelse hvis saucen ønskes tykkere.
- Skær kødet ud og server det sammen med den lækre sauce, – kogte kartofler, ris eller mos.
Smager himmelsk ❤️
Smager fantastisk og nem at lave.
Hej Lena
Tusind tak for de søde ord 🙂
Kh Dianna
Kan man bruge andet end hvidvin?
Hejsa
Du kan sagtens lave den på ren bouillon og droppe vinen. Smag evt. saucen til med citron til sidst hvis den mangler lidt syre 🙂
Dbh Dianna
Hejsa. Jeg skal prøve den her version på lørdag (er ret vild med den øl baserede) men hvilken hvidvin vil du anbefale..? Vil denne version med svampe og bacon kunne tilberedes med øl i stedet for vin..? Hvad tænker du?
Hejsa Dina
Det skal blot være en tør hvidvin, – så kan du egentlig bruge hvad som helst.
Jeg er mest til chardonnay, så det er generelt det vi bruger herhjemme, da det er det vi har i huset 🙂
Men du kan også SAGTENS bruger øl hvis du foretrækker det 🙂
Kh Dianna
Vil lave dette i aften. Tænker at lave den i ovnen i stegeso – vil det være muligt og i så fald, hvor mange grader vil du lave den ved?
Tak for lækre opskrifter, som jeg flittigt bruger.
Mvh
Anette
Hej Anette
Ej hvor lyder det lækkert:)
Uha, – altså uden at have så meget erfaring med en stegeso, så tænker jeg en 120 grader i 3-4 timer:)
Håber det bliver lækkert 🙂
Kh Dianna
Hejsa!
Vi vil enormt gerne prøve denne opskrift i morgen når vi skal have gæster – det lyder jo simpelthen så lækkert! 🙂
Min mand har en drøm om allerede at sætte gang i det kl. 9 inden han smutter til et arrangement og vi spiser ca 18:30 – altså får det omkring 9 timer… Hvad tænker du om dette? Jeg selv har ikke den store erfaring med kød – jeg ligger mere i det søde køkken…
Men bliver det for lang tid?
Mange hilsner Louise
Hej Louise
Hvor lyder det bare dejligt 🙂
Jeg tænker ikke det som sådan er et problem at den får så længe, – jeg har dog ikke prøvet det selv.
En ting er, at den måske nærmest falder fra hinanden, – men det er jo bare lækkert 😉
I skal blot være sikre på at der er nok væde ved, så ikke den koger tør, – og så skal den stå ved absolut laveste varme 🙂
Måske i for behov for at koge finden ind noget længere tid efterfælgende, hvis den har fået meget ekstra væde 🙂
Og ellers skulle I overveje at lave den i ovnen, i en gryde – eller stegeso ved svag varme (måske 100 grader, alm. ovn).
Igen, jeg har ikke selv prøvet det, – min erfaring er kun over blus i 4 1/2-5 timer 🙂
Håber det lykkedes, uanset måde 🙂
Rigtig god weekend 🙂
Kh Dianna
Hej Diana.
Det ser lækkert ud!
Kan man mon lave det dagen før? Har du prøvet det?
Vh. Lis-Ann
Hej Lis-Ann
Tusind tak for din besked 🙂
Jeg har kun selv prøvet at varme resterne op dagen efter 🙂
Men tænker saftens du kan lave det dagen før, hvis blot du sørger for at få retten varmet godt igennem, så kødet bliver helt varmt i midten igen 🙂
Og tilsæt evt. lidt friskstegte svampe og porrer på dagen hvor det skal serveres 🙂
Kh Dianna
Hej. Hvis jeg skal erstatte rosmarin kviste, med hakket rosmarin, hvor meget skal der så i??
Mvh Mette
Hej Mette
Jeg vil nok give den 1 – 1 1/2 tsk tørret rosmarin, – det burde give den rette smag:)
Kh Dianna
Hej
Har prøvet opskriften og det smager så lækkert. Kan man evt bruge andet kød?
Lavede denne ret for en uge siden, det blev SÅ lækkert. En opskrift jeg vil gemme.
Hej Gitte
Tusind tak for de søde ord og de flotte stjerner 🙂
Kh Dianna
Har lavet det for ca 1 måned siden…det smager helt fantastisk. Har lige købt en nakkefilet på 2,5 kg…så nu skal der sættes en ny portion over. Jeg fryser det ned i mindre portioner, så er der nem og lækker mad i hverdagen.
Kan helt klart anbefale denne ret…mums.
Hej Kurt
Ej hvor er det bare dejligt at høre, tusind tak fordi du skriver det 🙂
God ide med at fryse ned, – der drikke noget som nogle gode “rester” i fryseren der hurtigt kan lunes i hverdagene 🙂
Rigtig god dag 🙂
Dbh Dianna
Hej. Opskriften lyder super lækker. Kan man bruge andet i stedet for champignon?
Hej Karina
Tusind tak, det er jeg glad for du synes:)
Hvis du ikke bryder dig om svampe kan du sagtens undlade dem, – der er masser af smagsgivende ingredienser i retten i forvejen. For at få samme fylde, så tilsæt et par store gulerødder der er skåret i skiver, persillerod eller lignende
Kh Dianna
Må simpelthen prøve denne opskrift ser så godt ud. Skal nakkefileten tilbage i gryden med bacon, champignon og porrer, og simre med det i 2-3 t?
Mvh Dorthe
Må simpelthen prøve denne opskrift ser så godt ud. Skal nakkefileten tilbage i gryden med bacon, champignon og porrer, og simre med det i 2-3 t?
Mvh Dorthe
Hej Dorthe
Tusind tak, hvor er det dejlig at høre:)
Ja det skal den nemlig, – og ønsker du kødet sådan at det kan trækkes fra hinanden (som pulled pork), så giv den små 4 timer, – det er så lækkert:)
Kh Dianna
Lækker ret. Jeg kom dog til at servere den med pasta. Papparadelle… ja også så fik den 2,5timeish, for vi skulle lige have en aperitif ;). Så det blev ikke pulled pork, men heller ikke en fast skive. Kanon ret til gæster for hvis de liiiige for et par minutter længere så gør det intet. Serveret med en Nebbiolo d’alba. Kunne den godt trække… måske grundet svampene :). Tak for god inspiration
Hej Karsten
Hvor er det dejligt at høre, at du kunne lide opskriften 🙂
Og ja, det smager altså vidunderligt, – også selvom den ikke får 4 timer og bliver pulled:)
Tak for din basked, og rigtig dejlig dag.
Dbh Dianna
Hej :-).
Jeg skal prøve opskriften i weekenden. Men jeg tænkte på om man kan marinere kødet dagen ind og hvis ja? Hvad kan jeg så marinere det i?
Mvh Camila
Hej Camila
Hvor lyder det dejligt altså:)
Jeg har aldrig marineret kødet, da det får masser af smag under tilberedningen:)
Men du kan sagtens give det en marinade af f.eks. noget olie, citron og tørrede krydderier som f.eks. lidt timian, rosmarin, salt og peber:)
Kh Dianna
Jeg synes opskriften lyder så lækker og vil gerne bruge den til gæster, men bliver champignons, porrer og løg ikke helt kogt ud, når de skal koge i 2 timer ?
Hej Kirsten
Altså det bliver jo meget mørt, men det gør absolut ingenting 🙂
Du kan med fordel tilsætte lidt friske toppe af porrer 10 min inden den er færdig, – og toppe den med hårdt stegte svampe ved servering 🙂
Kh Dianna
Jeg har prøvet opskriften nu, men jeg ventede med af lægge porrer og champignoner i, en halv time før retten var færdig, og det gav et godt resultat. Næste gang vil jeg gøre som du foreslår, og tilsætte ekstra porre og champignons kort før servering. Tak for superlækker opskrift.
Your comment is awaiting moderation.
Jeg måtte desværre skifte livret til denne ret! Den er simpelthen fantastisk:D
Jeg tilføjede dog grønne oliven skåret i tynde skiver et par minutter før servering og tilføjede også ovnbagte broccoli drysset med grana padano ost og smør
Ikke den sundeste ret men klart den bedste!
Tusind tak for opskriften Dianna!
Hej Andreas
Ej hvor er det fantastisk at høre – mega fedt altså 🙂
Tusind tak for din besked 🙂
Dbh Dianna
Mega lækker ret! Lavede den med små rester af nakkekam, og det blev stadig rigtig godt 🙂