Braiseret nakkefilet med hvidvin og svampe er en ægte comfort food ret, der emmer af varme og hygge.
Nakkefileten skæres i store, saftige chunks, som først brunes godt af for at få den bedste smag frem i kødet. Derefter får den selskab af stegte svampe, hvidvin, friske urter og bouillon, som sammen skaber en fantastisk dybde i retten.
Når nakkefileten har braiseret i +3 timer, tilsættes fløde og friske porrer, som giver en dejlig cremet konsistens og en skøn smag.
Til sidst smages saucen til med salt og rigeligt friskkværnet peber, og retten serveres med smørstegte svampe på toppen.
Braiseret nakkefilet med svampe serveres perfekt sammen med en luftig kartoffelmos, ris eller andet tilbehør, du foretrækker.
Dette er en ret, der vil imponere dine gæster og sprede glæde omkring middagsbordet.
Braiseret nakkefilet med hvidvin og svampe
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
Braiseret nakkefilet
- 1 nakkefilet på ca. 1,4 kg, skåret i 6 chunks
- 40 g smør
- 500 g blandede svampe, skåret i skiver
- 2 store skalotteløg, skåret i ringe
- 4 fed hvidløg, skåret i skiver
- 1 spsk dijonsennep
- 2 spsk hvedemel
- 5 dl tør hvidvin
- 8 dl bouillon – kylling eller grønt
- 2 kviste rosmarin
- 4-5 kviste timian
- 1 håndfuld persille
- 2 1/2 dl fløde
- 2 porre, skåret i ringe
- Salt og friskkværnet peber
- Olie
- Maizena + lidt vand
Til servering
- 200 g kantareller eller andre svampe
- 20 g smør
- Finthakket persille
- Ris, kartoffelmos eller lignende
Sådan gør du
- Varm en gryde op med en sjat olie, og brun kødet godt af på alle sider. Krydr med salt og friskkværnet peber.Læg kødet til side.
- I samme gryde smeltes smørret, og svampene brunes godt af, inden løg og hvidløg tilsættes. Steg til løgene er klare, og krydr med friskkværnet peber.
- Tilsæt dijonsennep inden melet vendes med svampene, og hæld derefter hvidvinen over. Lad den reducere i 5 minutter.
- Læg kødet tilbage i gryden, hæld bouillon over, bind urterne sammen og læg buketten ved, og lad kødet simre, under låg i ca. 3 1/2 time.
- Tag kødet op og læg det til side på en tallerken – dæk det til med folie.Fjern også urtebuketten.
- Kog bouillonen ind ved god høj varme i ca. 10-15 minutter, og skru derefter ned til middelvarme.Ligger der meget fedt på toppen, kan du fjerne det med en ske.
- Hæld porre og fløden ved, og jævn samtidig saucen med en smule maizena rørt op med lidt koldt vand.Lad saucen simre i 10-15 minutter, eller til porrene er let møre og saucen er tyknet.
- Imens smørsteges kantareller eller andre svampe ved god høj varme – de skal fordeles på toppen inden servering.
- Smag saucen til med salt og friskkværnet peber, læg kødet tilbage heri – og server med friske urter og smørstegte kantareller på toppen – og en god kartoffelmos, kogte ris eller lignende.
Det lyder lækkert. Du skriver ikke, hvordan kødet kommer tilbage i retten. Skal det skæres ud, plukkes fra hinanden eller hvordan?
Hej Katrine
Det er rettet til i opskriften 🙂 Kødet skal bare lægges tilbage i saucen inden retten toppes med stegte svampe 🙂
Kh Dianna
Virkeligt smagfuld ret – perfekt for os der er vilde med simreretter i efteråret.
Hej Ole
Det er jeg virkelig glad for at høre, tusind tak for din besked 🙂
Kh Dianna
Retten smager fantastisk. Fik den hos min søster. Den ska afprøves herhjemme…..
Hej Vagn
Hvor er det dejligt at høre – tusind tak for din besked 🙂
Kh Dianna
Fantastisk ret vi er super begejstret, total smagfuld, ☆☆☆☆☆
Tusind tak for de søde ord Sanne 🙂
Kan den laves dagen før og varmes op?
Hej Henriette
Det kan du sagtens ja 🙂
Vent med at tilsætte porre til den skal opvarmes, så får du det bedste resultat 🙂
Kh Dianna
Kh Dianna
Ser lækkert ud, bortset fra at jeg ikke kan lide svampe af nogen art Hvad kan jeg bruge i stedet for?
Smagte fuldstændigt fantastisk som altid
Du er en stjerne at du skriver det – tusind tak 🙂
Kh Dianna
Den smagte for vild jo 🙂 Som altid er smagen i top .
Tusind tak søde Sabrina – det er jeg så glad for at høre:)
Kh Dianna
Hej. Super dejlig ret, kan den fryses ?
Hej Finn
Tusind tak for de søde ord.
Den kan sagtens fryses ja 🙂
Kh Dianna