Opskrift på hvidvins braiseret nakkefilet med cremet flødesauce, svampe, løg og porrer.
Ret Hovedret
Køkken Dansk
Samlet tid 5 timertimer
Servings 6personer
Ingredienser
1nakkefilet på ca. 1,4 kg
250gbacon, skåret i store tern
200gskalotteløg, pillet
300gbrune champignon, renset
2porrer, skåret i ringe (gem toppene)
3fedhvidløg, revet eller presset
3kvisterosmarin
5dlhvidvin
4dloksebouillon (7 dl hvis længere simre tid)
2 1/2dlpiskefløde
2spskhvedemel
Salt og peber
50gsmør
Olie
Evt. en smule majsstivelse
Sådan gør du
Varm smør og olie i stor gryde, krydr nakkefileten med salt og peber og brun den godt af på alle sider. Tag stegen op og læg den til side.
I samme gryde steges baconen af til den er let sprød og gylden, - tilsæt derefter de hele champignon og skalotteløg og steg dem med i 5 minutter. Er dine champignon meget store skal de halveres.
Tilsæt porrer og hvidløg og steg med i 2 minutter, - drys derefter med mel og rør det godt sammen.
Hæld hvidvinen over og læg kviste af rosmarin ned i gryden, og kog det i 5 min.
Læg stegen tilbage i gryden, hæld bouillonen over, og lad den simre ved svag varme i minimum 2 timer. Vend den en enkelt gang undervejs, - stegen skal kun være dækket af væde til ca. midten af stegen.Efter 2 timer er stegen saftig og lækker, men stadig med "bid". Ønskes den braiseret hvor kødet falder mere fra hinanden, skal den have godt 4 timer, - og der vil du muligvis have behov for at tilsætte yderligere bouillon.
Tag stegen op og læg den til side, - fjern også kvistene af rosmarin.
Hæld fløden i saucen, og kog den nu godt op til den tykner - ca. 5 min. Rør jævnligt.
Snit toppene af porrene i fine ringe og hæld dem i saucen, - varm dem med i 4-5 minutter, til de er let møre.
Smag saucen til med salt og peber, og tilsæt evt. en smule majsstivelse hvis saucen ønskes tykkere.
Skær kødet ud og server det sammen med den lækre sauce, - kogte kartofler, ris eller mos.