Skøn klassisk Beef Wellington a la Gourministeriet, – oksemørbrad smurt med senneps marinade, pakket med svampe og løg, lufttørret skinke og butterdej.
Denne skønne engelske klassiker smager simpelthen fantastisk, og er overraskende nem at lave. Mange lader sig desværre skræmme lidt af hele processen, men det er altså lige til at gå til, og resultatet er virkelig lækkert.
Det vigtigste er at kødet du arbejder med er et stykke der har samme tykkelse på hele stegen, – på den måde sikrer du et ensartet og flot resultat. Vi køber gerne en stor oksemørbrad, og skærer et flot lige stykke af denne, – resterne bruger vi f.eks. til denne lækre paprikagryde eller pasta med oksemørbrad og cognac.
Derudover bruger jeg en stor plade færdiglavet butterdej, – den kan naturligvis også laves selv hvis man har mod på det.
Beef Wellington
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
- 650 g
mørbrad (afpudset vægt og et reelt lige stykke)
-
Salt og peber
Marinade
- 2 spsk
dijonsennep
- 2 spsk
agave sirup
Derudover
- 400 g
brune champignon, skåret i skiver
- 1
løg, grofthakket
- 1 fed
hvidløg, revet
- 1 kvist
rosmarin
- 1 kvist
timian
- 200 g lufttørret skinke, serrano eller parma
- 1
plade butterdej
-
Lidt olie
- 2
æggeblommer til pensling
Sådan gør du
- Varm lidt olie på en pande, og svits champignon, løg og hvidløg godt af ved middel varme sammen med rosmarin og timian, - krydr med salt og peber. Det er vigtig at det bliver svitset til al væde er fordampet så blandingen ikke er våd. Stil på køl til blandingen er afkølet.
- På samme pande brunes oksemørbraden godt af i en smule olie, - krydr med salt og peber.Stil også denne på køl, og lad den køle godt af.
Beef Wellington
- Bland sennep og sirup, og smør den afkølede steg godt ind på alle sider.
- Læg 2 stykker film der overlapper hinanden på køkkenbordet, - det skal kunne nå rundt om stegen.
- Læg skiver af skinke på filmen så det passer med at det også kan nå rundt om stegen.
- Hak champignon blandingen fint, og mas den ud ovenpå skinken, - pres det godt sammen så det ligger tæt.Lad et par centimeter af skinke være uden svampe blanding på kanterne, hele vejen rundt.
- Læg stegen ovenpå og rul nu skinken rundt om stegen ved hjælp af filmen. Den skal rulles stramt og tæt.Pak den tæt og læg den på køl i 1/2-1 times tid. Alt dette kan med fordel gøres dagen i forvejen.
- Rul butterdejen ud på et stykke bagepapir, evt. det der følger med i pakken. Er det meget tyks kan du lige give det et blødt rul med en kagerulle.
- Pak forsigtigt stegen ud af filmen og læg den på butterdejen, så det passer med at dejen kan foldes ind over og samles i bunden, eller nederst i den ene side. Butterdejen skal have et overlap på et par centimeter, så du er sikker på den kan lukkes tæt.Tryk dejen godt sammen og gør det samme for enderne, så alt saft bliver inde i butterdejen.*Du kan igen vælge at wrappe stegen i film, og give den en times tid på køl, eller du kan stikke stege termometeret i og hoppe videre til næste step.Stik et stegetermometer ind i stegen i den ene ende, - stegetermometeret skal så langt ind at det når midten af stegen.
- Læg din beef Wellington på et stykke bagepapir, og pensl butterdejen med æggeblommer.
- Stil den i en forvarmet ovn ved 200 grader, almindelig ovn, og steg den, til den når en kernetemperatur på 53 grader, - så er den flot rosa når den har trukket. Det tager ca. 50 minutter, men brug altid stegetermometer, så du sikrer et flot resultat. - er stegen tynd skal den have kortere tid.Du kan med fordel varme en bageplade eller et ovnfast fad med op i ovnen, og lægge stegen med bagepapiret på denne. På den måde får butterdejen en høj varme i bunden med det samme, og det er med til at sikre det sætter sig hurtigt.
- Lad stegen hvile i 15 min. inden den skæres ud og serveres.
Kan jeg bruge ahornsirup i stedet?
Hej Line
Det kan du sagtens gøre:)
God fornøjelse og rigtig god weekend:)
Dbh Dianna
Hej
Tror du at man kan lave svampeblandingen uden løg og hvidløg, eller vil det blive for kedeligt så? Har nemlig én i familien der ikke kan tåle løg-familien
hej Josefine
Altså det kan du sagtens, men selvfølgelig misser du noget smag.
Kan du mon krydre med løgpulver og hvidlægspulver? Eller er det no go?
Ellers krydr med tørret timian/rosmarin så der kommer mere smag til svampene:)
Kh Dianna
Jeg har prøvet at give det et twist. Jeg har blandet det med pikantost, det kan noget.
Men tak for opskriften
Hejsa
Dejligt du kunne lide opskriften, tusind tak 🙂
Dbh Dianna
Den ska helt sikkert på nytårsmenuen !!
Hvad vil du foreslå af tilbehør, hvis det ikke skal være kartofler?
Hej Sofie
Ej hvor dejligt at høre:)
Jamen så tænker jeg f.eks. en græskarpure og variation af løg, – bagte løg, stegte perleløg og syltede rødløg:)
Det kunne også være dampede eller stegte aspargesbroccoli, stegte gulerødder eller lignende 🙂
Kh Dianna
Hej 🙂
Kan stegen ligge på køl med butterdej i mange timer, så man kun mangler at komme den ovnen?
Vh Julie
Hej Julie
Hvis du sørger for at svampene er stegt godt af og uden væde, så kan du sagtens lave den om morgenen, og lade den ligge på køl med butterdejen omkring 🙂
Dbh Dianna
Hej Dianna
Kan man lave det med roast beef istedet for?
Vh
Maja
Hej Maja
Det kan du sagtens gøre:)
Rigtig godt nytår:)
Kh Dianna
Vi skal bære 10 til middag
Til bla 2 1/2 kg ølkam flødekartofler( 4 kg ) salat pastasalat 1 kg brød
Så har jeg den oksemørbrad i fryseren, fra nytår 1,6 kg .
Kan jeg evnt “bøje” den tynde ende
Så den bliver lige tyk ?
Og så er der nok .. tror jeg
Hej Helle
Du kan sagtens bøje enden ind så stykket får samme tykkelse hele vejen, – mas det godt sammen når du pakker stegen med svampe og skinken 🙂
Dbh Dianna
Hej
Jeg har langtidsstegt en ribeye roast, som jeg så har tænkt, jeg vil pakke ind til en beef wellington. Men når nu stegen er stegt, hvor længe tænker du så, at den skal have i ovnen for at butterdej, skinke, svampe mv. bliver tilberedt? Og ved hvilken temperatur?
Vh
Martin
Hej Martin
Beklager mit sene svar, – jeg tænker du har lavet retten siden du skrev? 🙂
Altså butterdejen vil jo brune relativt hurtigt, – jeg tænker 20 minutter ved et par hundrede grader, ca:)
Men om stegen så når at få temperatur indeni, det tror jeg altså ikke?
Håber du fandt på noget:)
Dbh Dianna
Hej Dianna
Jeg vil prøve retten med roastbeef i weekenden. Hvilken kernetemperaturen vil den skulle have, hvis den ikke måske være for meget til den røde side? Kan man bruge varmlufts ovn, hvis jeg jeg vil have små ovnkartofler med i ovnen?
Når den skal trække skal den så pakkes ind i noget, så den ikke tager varmen?
Kh Mette
Hej Mette
Jeg tænker det er dig jeg svarede på Instagram – ikk? 🙂
Din besked var desværre havnet i et forkert filter <3
Kh Dianna
Hvor længe vil du cirka sige at svampene skal have på panden? 🙂
Hej Natascha
Uhh det kommer lidt an på størrelsen på stykkerne, samt varmen de tilberedes ved.
Det vigtigste er at de har smidt ALT væden.
Du kan evt. hakke svampene fint inden de steges, så kan det være nemmere at få dem stegt helt fri for væde 🙂
Kh Dianna
Hej, hvad kan man erstatte svampene med, hvis man gerne vil undgå dem?
Venlig hilsen
M.
Hejsa
Uhhh den er svær, – for svampene giver virkelig meget smag:)
Har ikke selv prøvet med andet:)
Dbh Dianna
Hej Dianna.
Vil man kunne lave stegen pakket ind i svampe og lufttørret skinke klar dagen før og så bare komme butterdejs laget udenom på selve dagen?
Hilsen Karina
Hej Karina
Det kan du sagtens gøre:)
Kh Dianna
Hej Dianna
Hvad vil du anbefale at udskifte skinken med hvis man ikke spiser svinekød?
Hilsen Maja
Hej Maja
Så kan du f.eks. bruge kalkunbacon – det vil være et godt alternativ:)
Kh Dianna
Hej. Har du ikke en opskrift på dyrekølle. Har svært ved at finde en opskrift der lyder godt,du har jo så mange gode
Hej Marianne
Tak for de søde ord:)
Har desværre kun på lammekølle – men der vil komme flere vildt opskrifter til:)
Kh Dianna
Den var gennemført godt i orden, herlig
Hej Christian
Det er jeg simpelthen vanvittig glad dor at høre – tusind tak fordi du skriver det 🙂
Kh Dianna
Hvis man har en Sous Vide kan det bestemt godt anbefales at Sous Vide kødet ved 50 grader i 3-4 timer inden. Så bliver det endnu mere mørt:)
God opskrift i øvrigt. Laver den til nytår med Roastbeef:)
Hej Frej
Ihhh hvor godt at høre – tak 🙂
Og godt fif med sous vide, det må jeg prøve 🙂
Kh Dianna
Hejsa. Først og fremmest tak for opskrift 🙂 Ved du om man kan forberede mørbraden 2 dage forinden servering, så den bare skal rulles i butterdej på dagen, hvilket jeg kan se du skriver man sagtens kan et døgn forinden? Retten skal nydes i Jylland nytårs aften, men hele dagen d. 30 går på transport fra Kbh og stor fødselsdag, så det er for at undgå at ikke hele nytårsdag kun går på madlavning op til servering. Rigtig godt nytår!
Hej Jacob
Det kan du sagtens gøre, ingen problemer i det 🙂
Håber det bliver lækkert – og rigtig godt nytår 🙂
Kh Dianna
Hvis jeg laver det med roastbeef, hvad skal temperaturen så være, hvis den skal være medium?
Hej Mette
Har desværre ikke prøvet med roastbeef, men tænker da umiddelbart at fremgangsmåden er den samme 🙂
Kh Dianna
Fulgte opskriften til punkt og prikke og den blev bare perfekt valgte dog at skifte svampe ud med bacon og det blev bare godt
Hej Shaun
Ej hvor er det bare fantastisk at høre:)
Tusind tak for din skønne anmeldelse:)
Kh Dianna