
Nem og lækker pizzadej, der hver gang sikre dig de lækreste luftige og sprøde pizzabunde.
Denne pizzadej er super nem at lave, og så kræver den ganske få ingredienser. Brug en god mel, gerne pizzamel – det sikre dig det bedste resultat. Jeg er vild med mel fra Caputo.
Brug også gerne bagestål når du bager pizza, det sikrer en ekstra sprød bund, – husk at varme det godt op.
Jeg vil anbefale at røre dejen på maskine, – længe og ved god høj hastighed, til den slipper kanterne. Har du ikke en røremaskine kan den sagtens laves i hænden, – men måske du får brug for en smule mere mel til ældning.
Når jeg laver pizzadej, og den ikke skal koldhæves, – men jeg alligevel har et par timer, bruger jeg 14 gram gær, rører dejen som beskrevet i opskriften, lader den hæve en halv time i skålen, former derefter til 4 boller hvor jeg spænder dejen op, drysser med mel og lader dem hæve i en hævekasse med låg i et par timer. Dejen bliver så lækker, og super nem at mase ud til lækre luftige pizzaer.
Oftest putter jeg faktisk også 1/2 dl ekstra vand i, end der står i denne opskrift, men det kommer altså an på hvor mange kræfter ens røre maskine har. Så start altid med det der står i opskriften, og prøv dig frem efterhånden som du laver pizzaer. Min maskine er kraftig, og kan sagtens røre dejen så den slipper kanterne fuldstændigt.
Rul pizzadejen ud med en kagerulle, – eller brug hænderne
Jeg har altid brugt kagerulle når jeg har lavet pizzaer, da jeg har haft svært ved at mase dejen ordentlig ud. Og det bliver altså også mega godt:) Men når du bruger kagerulle, får du altså også mast en masse luft ud, så kanterne ikke hæver op på samme måde, som du måske kender det fra den lokale italienske restaurant.
Men nu har jeg altså fundet teknikken, og det er så nemt – og kanterne bliver meget mere luftige og lækre.
Den nemmeste måde at gøre det på, er at lade dejen hæve i boller – så er formen der. Når de har hævet godt, tager du en pizzadejsbolle og lægger den i et godt lag semola/durummel på køkkenbordet. Drys også toppen med semola/durum, og mas nu dejen fra midten og ud, – så du maser luften ud i kanterne. Spænd endelig ikke dejen op inden, så bliver den svær og nærmest umulig at mase ud.
Du kan også tage dejen op på knoerne og hive den større, – eller du kan hive den større på køkkenbordet. Måske du tænker pizzaen er for lille, – men her er fiffet faktisk at du topper pizzadejen med det ønskede fyld, svipser den op på pizzaspaden, og her trækker du igen pizzaen større. Fyldet holder på bunden så den ikke går i stykker, – og du kan nu hive den ud i en god stor størrelse. Du kan evt. putte lidt ekstra fyld på efterfølgende, eller fordele det der allerede er på. Pizzaen er nu klar til at bage, – og du får en stor flot pizza med lækre luftige kanter, og en dejlig sprød bund.
Men altså, det har taget mig rigtig længe af “knække koden”, så det er bare med at prøve sig frem 🙂
Pizzaen på billedet er denne opskrift med nduja og skinke.

Hjemmelavet pizza - Pizzadej
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Ingredienser
- 600 g
god pizzamel
- 20 g gær (10 g hvis du lader dejen langtidshæve, - min. 8 timer på køl men gerne natten over)
- 4 dl
lunken vand
- 2 spsk
olivenolie
- 1 1/2 tsk
salt
Sådan gør du
- Opløs gæren i den lunkne vand og tilsæt derefter olie og salt.
- Tilsæt mel lidt ad gangen og rør derefter dejen grundigt, gerne på maskine, til den samler sig og slipper kanterne, ca. 5-8 min.
Hurtig hævning - med 20 g gær
- Dæk skålen med film og et klæde og lad dejen hæve et lunt sted i 30 min.
- Del dejen i 4 lige store stykker, form dem til boller og lad dem efterhæve i 30 minutter under et klæde.Rul eller mas dejen ud i cirkler på ca. 30 cm.
Langtidshævet på køl - 10 g gær
- Dæk skålen med film og et klæde og lad dejen hæve på køkkenbordet i ca. 30 min.
- Del dejen i 4 lige store stykker, tril hvert stykke til en bolle og læg dem på et spækbræt, på en bageplade beklædt med bagepapir eller en hævekasse. *Bruges spækbræt eller bageplade beklæd dette løst med film så der ikke kommer luft ind til dejen. Stil det nu på køl i mindst 6-8 timer, - eller gerne natten over. Husk at drysse toppen med mel.
- Tag spækbrættet ud af køleskabet, og lad dejen få lidt varme på køkkenbordet, stadig med film over, i minimum 20 min. inden de rulles/ mases ud i cirkler på ca. 30 cm.
- Top pizzaerne som ønsket og bag dem i ca. 15 min. ved 250 grader.

Hvorfor bruger i ikke <surdejsbiga i jeres pizzadej ? Jeg bruger det selv og syntes det giver en fantastisk bund.
Tak for alle jeres gode opskrifter.
Hej Ingrid
Jeg henviser næsten altid til min “almindelig sprød pizzabund” da min erfaring fra spørgerunde på bl.a. Instagram fortæller mig at der er rigtig mange der ikke bager med surdej/biga. Derimod er der mange der er vilde med koldhævning, der også giver en skøn bund. Men jeg er også vild med min “biga bund”, skøn smag fra surdejen
Rigtig glædelig jul m
De bedste hilsner
Dianna
Hej,
Hvilket pizzamel bruger du selv?
Mvh Cecilie
Hej Cecilie
Jeg bruger gerne Il fornaio, men er netop begyndt at forsøge mig med en pizzamel fra mærket caputo, – den er virkelig også lækker 🙂
De bedste hilsner
Dianna
Kan pizzadejen fryses?
Hej, kan dejen fryses og tak for en inspirerende platform
Hej Sabrina
Tusind tak for din besked 🙂
Jeg har faktisk ikke selv prøvet, men ved at man sagtens skulle kunne fryse pizzadej, det skal dog gøres fær hævning 🙂
Kh Dianna
Kan man fryse pizza dejen inden den bages?
Hej Josephine
Du kan sagtens fryse pizzadejen, – men den skal fryses inden den hæver.
Frys den i kugler og lad dem derefter hæve på køkkenbordet når dejen er tøet op 🙂
Kh Dianna
Bager du ved varmluft eller almindelig ovn 🙂
Hej Majbritt
Jeg bager ved almindelig ovn, – synes resultat bliver mere jævnt 🙂
Kh Dianna
Hej
Bager du dem sammen eller enkeltvis i ovnen? Jeg oplever nemlig oftest, at det bliver lidt bøvlet at spise samtidig, når der går 45 minutter imellem den første og sidste pizza. Har du et godt råd til det?
Mvh Katja
Hej Katja
Altså herhjemme laver vi dem oftest udendørs i vores pizzaovn, – så laver vi pigernes først, og imens de køler lidt af, laver vi en som min mand og jeg deler. Når den er spist går vi ug og hygger os med at lave en ny 🙂
MEN du kan sagtens laves 2 i ovnen på samme tid 🙂 Husk at sætte ovnen på varmluft, og når du er halvvejs igennem bagningen bytter du rundt på bagepladerne, – så den ene nu står relativt højt i ovnen og den anden længst mod bunden.
Husk også at de ved varmluft måske skal have et par minutter mindre, så hold øje undervejs.
Når de er ved at være klar, laver du de to næste pizzaer klar, og smider dem i ovnen når de andre er taget ud, – så er “spild tiden” meget lille, og I kan gå i gang med at spise de to første mens dee andre bages.
Kh Dianna
Og glente helt at sige, at du også kan vælge kun at dele dejen i 2, og simpelthen lave 2 store rektangulære pizzeria på en bageplade hver.
Kh Dianna
Super lækker, både til sprøde pizzaer og boller
Hejsa
Det er jeg virkelig glad for at høre, tusind tak 🙂
Kh Dianna