
Gryderetter når de er bedst, – klassisk gullasch serveret med den bedste kartoffelmos.
Vi elsker simre gryderetter herhjemme, den smag man opnår når retten får lov at udvikle sig over længere tid er fantastisk.
En klassiker er denne lækre gullasch der her er serveret med en lækker kartoffel/porre mos, – alternativt kan man servere den med ris eller mos lavet på rodfrugter det går også perfekt med denne ret.

Klassisk gullasch med kartoffelmos
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
Gullasch
- 800 g
okse bov, skåret i tern
- 3
løg, skåret i store tern, ca. 2x2 cm
- 3 fed
hvidløg, revet
- 250 g
champignon, skåret i kvarte
- 2 peberfrugter, gerne rød og grøn - skåret i store tern
- 300 g gulerødder, skåret i skiver
- 3
forårsløg, groftsnittet
- 2 spsk tomatkoncentrat
- 1 liter
boullion, okse eller kalv
- 2 dl
rødvin
- 2 dl
piskefløde
- 1 1/2 spsk
sød paprika
- 1
laurbærblad
- 2 spsk
majsstivelse + i lidt vand
-
Salt og peber
-
Olie
-
Persille til toppen, hakket
Kartoffelmos
- 1 kg
kartofler, gerne bagekartofler, skrællede og skåret i tern
- 2
porrer, kun det nederste hvide stykke, skåret i ringe
- 1 dl
creme fraiche 18%
- 50 g
smør
- 2 dl Kogevand fra kartoflerne
-
Salt
Sådan gør du
Gullasch
- Steg kødet af i rigeligt olie ved høj varme, krydder godt med salt og peber. Når kødet er godt brunet tages det op af gryden og lægges på en tallerken.
- Tilsæt lidt olie til gryden og steg nu løg, hvidløg, gulerødder, champignon og peberfrugt af til det hele tager farve, - ca. 5-8 min. ved middel varme.
- Tilsæt paprika og tomatkoncentrat og lad det stege med et par minutter.
- Hæld kødet tilbage i gryden, hæld rødvinen over, - og lad det koge ind i 5 minutters tid.
- Tilsæt boullion, piskefløde og laurbærblad, og lad retten små simre under låg i ca. 2 timer, eller til kødet er mørt og har givet en god smag til saucen.
- Inden servering jævnes saucen med lidt majsstivelse oprørt i lidt vand og de snittede forårsløg vendes i retten. Smag til med salt og peber inden servering.
Kartoffelmos
- Kog kartofler og porrer i rigeligt usaltet vand til de er møre, ca. 20-30 min.
- Hæld vandet fra og gem en smule til at justere konsistensen med.
- Tilsæt smør og creme fraiche og pisk kartoffelmosen med en håndmixer. Juster konsistensen med kogevand fra kartoflerne. Når den rette konsistens er opnået tilsættes salt som piskes godt ud i mosen.
- Server kartoffelmosen med gullash og frisk hakket persille på toppen.

Brug af mixer synes jeg ødelægger konsistensen i kartoffelmosen,brug en kartoffelmoser det gir en bedre konsistens
Hej Bubbi
Du har helt ret, og faktisk har jeg ændret min fremgangsmåde på alle mine opskrifter (troede jeg), – men denne havde jeg overset.
Så mega dejligt du skriver det, så kan jeg lige få det lagt på denne også. Jeg bruger heller aldrig andet end en kartoffelmoser eller piskeris:)
Dbh Dianna
Mellem punkt 1 og 5 mangler et trin, hvor kødet kommer tilbage i gryden
Hej Helle
Ej for søren da, – det er hermed rettet.
Tak for at gøre opmærksom på det 🙂
Kh Dianna