Lækker fransk gryderet med masser af smag og kraft, – fyldt med smør mør oksebov, grøntsager og rødvin, en simreret med masser af varme.
Denne skønne Daube Provencale er ligesom Boeuf Bourguignon en af de fantastiske simreretter fra det franske køkken, – retter med masser af smag, fylde og varme.
Jeg serverer den aller helst til en god luftig kartoffelmos, men den kan også serveres med ris eller pasta hvis man foretrækker det.
Daube - Boeuf Daube
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
- 1 kg
oksebov, skåret i store tern
- 250 g
bacon, skåret i store tern
- 200 g
små brune champignon, hele eller halveret
- 2
store gulerødder, skåret i store skiver
- 2
stilke bladselleri, skåret i skiver
- 2
porrer, snittet i ringe (undlad det grove grønne stykke)
- 10
skalotteløg, pillet - ca. 300 g
- 4 fed
hvidløg, revet eller presset
- 1 flaske
rødvin
- 1/2 l
oksebouillon
- 3 spsk
tomatkoncentrat
- 1 appelsin, fintrevet skal heraf
- 2
laurbærblade
- 3
stilke rosmarin
- 1 lille håndfuld
persille, finthakket
- 50 g
smør
- 2 spsk
hvedemel
-
Olie
-
Salt og peber
Sådan gør du
- Varm en sjat olie i en stor gryde og steg baconen af til den er gylden, - den skal ikke steges sprød. Tag baconen op og læg den på en tallerken, - undlad at lægge den på køkkenrulle.
- Brun kødet i baconfedtet, tilsæt evt. mere olie hvis der er behov for det, - krydr med salt og peber. Når kødet er godtbrunet af, lægges det til side sammen med baconen.
- Smelt smørret i samme gryde, og steg champignon af i 5-8 min.
- Tilsæt de hele løg, skiver af gulerødder, porrer og bladselleri, - og steg det af ved middel varme i ca. 5-10 min., - vend hvidløg, persille og appelsinskal i det sidste minuts tid.
- Hæld kød og bacon tilbage i gryden, vend tomatkoncentratet i og lad det stege med et minuts tid.
- Drys mel over, vend det godt sammen og varm igennem et par minutter.
- Hæld rødvinen over og tilsæt laurbærblade og rosmarin, og lad den reducere i ca. 10 min.
- Tilsæt oksebouillonen og lad nu retten simre, under låg i 2 timer. Tag derefter låget af, og lad retten simre yderligere 1 time, - rør et par gange undervejs.
- Når kødet er mørt og saucen lækker glacet smages til med salt og peber, - og retten serveres med en god kartoffelmos, ris eller pasta.
Lyder som en god weekend ret 😀
Ift kødet – Skal det bare skæres i 3x3cm stykker inden bruning? (Synes ikke, at du skriver noget om dette.) det er ikke hele Bov’en der skal brunes og simres, vel?
Hej Simon
Tusind tak for din besked, – og du har ret, virkelig skøn weekend ret:)
Tak for input, det er hermed rettet. For du har helt ret i at bov’en skal skærer i store stykker på ca. 3×3 cm, – det bliver så lækkert.
Rigtig god aften.
De bedste hilsner
Dianna
Lækker ret og flotte farver. Det ser ud til at der er tomater i retten, men jeg kan ikke se det i opskriften?
Hej Helene
Tusind tak for din besked og dine søde ord:)
Der er kun tomatkoncentrat i retten, – det du kan se er gulerødderne og svampe der er “glacet/beklædt at saucen
Rigtig dejlig dag
De bedste hilsner
Dianna
Jeg har købt en oksecuvette, det kan vel også bruges? Vil lave retten til imorgen aften 🙂
Hej Mariann
Det lyder bare rigtig dejligt, – håber du bliver glad for opskriften 🙂
Du kan sagtens bruge en oksecuvette, det lyder skønt.
Rigtig god fornøjelse og god dag.
De bedste hilsner
Dianna
Hej, kan man ikke bruge andet en rødvin
Hejsa HK
Altså du kan udskifte rødvinen med ekstra bouillon, men selvfølgelig bliver smagen ikke den samme. Jeg er dog sikker på du får en skøn velsmagende ret alligevel, med masser af god fylde og smør mørt kød:)
De bedste hilsner
Dianna
Jeg bruger altid min store støbejernsgryde og smider den i ovnen ved lav varme i mange timer altså efter at alt er stegt og der er kommet væske på…..ville du også tage låget af inde i ovnen den sidste time? Har tænkt mig at lave din ret imorgen
Hej Nina
Det lyder da som en vidunderlig ide, – dejlig måde at lave det på
Husk at røre i retten et pr gange undervejs og tjek om der skal tilsættes mere væde
Det kommer lidt an på hvor høje grader du tilbereder ved, – er det 200 grader vil en time uden låg være for meget.
Hvis du kan se at saucen koger fint ind med låg, så vil jeg tilberede den med låg hele vejen igennem:) Kan du se den mangler at koge ind, så fjern evt. låget i 20-30 min:)
Rigtig god fornøjelse:)
De bedste hilsner
Det lyder som den skønneste simreret og den skal laves til et par gæster den kommende weekend. Jeg vil gerne lave en god salat dertil, har du et forslag?
fantastisk lækkert
Hej Kirsten
Tusind tusind tak for de søde ord 🙂
Kh Dianna
Det lyder lækkert. Kan den evt. laves dagen før, og være lige så lækker dagen efter, og hvordan vil du anbefale den varmes op igen?
Hej Christina
Tusind tak for din besked 🙂
Du kan sagtens lave det dagen før, og varmer det op i gryden dagen efter.
Du kan evt. tilsætte lidt friske grøntsager, – mest for farvens skyld.
Måske retten også for behov for lidt ekstra væden, menn det kan du selv justere 🙂
VIl anbeefalee at varme den op i gryde over medium blus 🙂
Kh Dianna
Hej Dianna.
Jeg tænker, om retten vil kunne laves i en slow cooker? Tænker, at brune ingredienserne af i en almindelig gryde i henhold til opskriften, og så ellers lade retten simre en 8 timers tid på “low heat” i slow cookeren. Vil det mon fungere?
Hej Malene
Det tænker jeg sagen du kan gøre 🙂
Er ikke så stærk i slowcooker, – men syne helt sikkert du skal prøve det af 🙂
Kh Dianna
Det smager helt afsindig godt og både min knægt på 35 og barnebarn på 10 var begejstrede
Smagte helt fantastisk
Hej Henriette
Det er jeg super glad for at høre – tusind tak fordi du skriver det 🙂
Kh Dianna