Bacalao - Opskrift på spansk bacalao med tomat og klipfisk

Bacalao

Bacalao
Opskrift på lækker krydret bacalao - en spansk klassiker med klipfisk.
Bacalao - Opskrift på spansk bacalao med tomat og klipfisk

Opskrift på bacalao, en traditionel ret fra det spanske køkken. Herhjemme kender vi ikke meget til bacalao, eller klipfisk generelt, men i spanien er klipfisken flittigt brugt. Faktisk betyder bacalao “klipfisk”, altså samme navn som selve retten.
Klipfisk er egentlig bare tørret og saltet torsk. Den måde man konserverede på i gamledage. der foregik tørringen på klipperne, deraf navnet – i dag er tørringen dog rykket indendørs.
Bacalao kan laves på mange måder, og findes faktisk også i en nordisk udgave.
Jeg har lavet min bacalao med de smage jeg foretrækker. Om det er helt ved siden af… Det tror jeg ikke, men om den er helt traditionel, det tror jeg nu heller ikke.
Min bacalao er lavet med en tomatisert sauce krydret med en smule oregano og paprika, godt med hvidløg og rød peber, hakkede tomater, oliven og bouillon. Kartoflerne tilbereder jeg i saucen, og når de er ved at være møre, ryger klipfisken i, og tilbereder færdigt under låg i ca. 8 minutter.
Retten er krydret og lækker, rig på umami og smager bare virkelig dejligt. Den minder om en solskinsdag i Spanien – og hvem kan ikke lide det?
Da klipfisk, trods udvandingen, er ret salt i sig selv og oliven bidrager også med salt, vil jeg anbefale at vente med at smage saucen til, til lige inden klipfisken kommer i. Tilsæt kun ganske lidt, fisken afgiver også salt til retten – og server hellere ekstra salt på bordet til servering.

Bacalao med torsk

Originalt laves bacalao med klipfisk – et stykke torsk der er tørret og saltet, og som udvandes i minimum 24 timer. Klipfisk er ikke altid lige let at få fat på, og derudover er klipfisk meget rig på umami – og konsistensen er en smule “sej”, og det falder naturligt ikke i alles smag.
Derfor kan du naturligvis erstatte klipfisk med helt almindelig fersk torsk.
En anden erfaring jeg har gjort mig er saltfisk, altså saltet torsk – som ikke er tørret. Saltfisk skal også udvandes, ligesom klipfisk, men konsistensen er meget andeles, og smagen mere mild.
Saltfisk vil være idéelt til en bacalao, for dem der ikke er til klipfisk.

Bacalao - Opskrift på spansk bacalao med tomat og klipfisk

Bacalao

Opskrift på lækker krydret bacalao – en spansk klassiker med klipfisk.
Bedøm opskriften – Jeg håber den smagte dejligt?

Klik & bedøm på stjernerne nedenfor

5 fra 3 stemmer
Udskriv Pin Bedøm opskriften 🙂
Ret: Hovedret
Køkken: Spansk
Keyword: Klipfisk
Samlet tid: 1 day
Ændre antal4 personer

Video af opskriften

Ingredienser

  • 600 g klipfisk
  • 2 skalotteløg, skåret i ringe
  • 4 fed hvidløg, skåret i tynde skiver
  • 2 røde peberfrugter, skåret i strimler
  • 2 tsk paprika
  • 1 tsk oregano
  • 3 spsk tomatkoncentrat
  • 1 1/2 dl tør hvidvin
  • 2 ds hakkede tomater
  • 3 dl bouillon – kylling eller grønt
  • 500 g små kartofler, halveret
  • 100 g grønne oliven, uden sten og halveret
  • Friskkværnet peber og evt. salt
  • Olivenolie
  • Persille til servering

Sådan gør du

Dag 1

  • Start med at udvande fisken. Klipfisken skal udvandes i minimum 24 timer.
    Skyl fisken grundigt, og læg den i en stor gryde med koldt vand, og lad den trække på køl i minimum 24 timer og op til 48 timer. Skift vandet 2-3 gange i døgnet. Jeg lader den helst trække +36 timer.
    Klipfisken er meget sej inden den er udvandet, så når klipfisken er udvandet i 12 timer, kan du med fordel skære den i de stykker den skal tilberedes i. Ved at skære den i mindre stykker udvandes den bedre, og du sikrer at resultatet ikke bliver for salt. Fjern også eventuelle ben med en tang – eller lad dem sidde til efter tilberedning – der vil det være meget nemmere at fjerne dem.

Dag 2

  • Forbered ingredienserne som beskrevet i ingredienslisten.
    Lad gerne skrællen blive på kartofler, men rens dem grundigt. Du kan naturligvis også skrælle dem.
  • Varm en pande op, og steg løgene klare i en god sjat olivenolie ved middel varme.
  • Tilsæt peberfrugt og hvidløg, og varm det med til peberfrugterne begynder at dufte – ca. 5 minutter.
  • Drys krydderierne over, krydr med peber og vend det godt sammen.
  • Tilsæt tomatkoncentrat og lad det varme med et minuts tid, og hæld derefter hvidvinen over. Lad den koge i 3-4 minutter ved god høj varme.
  • Hæld bouillon, hakkede tomater, kartofler og oliven ved, og rør det sammen.
  • Læg låg på panden, og lad retten simre ved svag varme i 10 minutter. Saucen skal boble, så skru en smule op hvis der er behov for det.
    Klargør imens klipfisken.
  • Tag klipfisken op af vandbadet, og skyl den grundigt. Fjern skindet, og dup stykkerne godt tørre med køkkenrulle.
    Er stykkerne endnu ikke skåret i mindre stykker, skal du gøre det nu. Gerne i minimum 8 stykker – så ikke de er for store.
  • Efter 10 minutter fjernes låget, og retten simrer videre til kartoflerne er næsten møre – og saucen koger let ind.
    Smag samtidig saucen til med friskkværnet peber, og evt. en smule salt. Husk at fisken lige straks skal tilberedes i saucen, og den afgiver også salt.
  • Fordel klipfisken i tomatsaucen. Stykkerne skal kun lige mases lidt let ned, så toppen stadig er fri for sauce.
  • Krydr med peber på toppen af fisken, læg låg på panden og lad fisken tilberede ved svag varme i ca. 8 minutter – alt efter tykkelse.
    Tryk på klipfisken, falder den fra hinanden har den fået nok.
  • Server med finthakket persille på toppen.

Kommentarer

  1. Tak, for endnu en dejlig opskrift

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Bedøm opskriften - jeg håber den smagte godt :)