Opskrift på lækker krydret bacalao - en spansk klassiker med klipfisk.
Ret Hovedret
Køkken Spansk
Nøgleord Klipfisk
Samlet tid 1 dayday
Servings 4personer
Ingredienser
600gklipfisk
2skalotteløg, skåret i ringe
4fedhvidløg, skåret i tynde skiver
2røde peberfrugter, skåret i strimler
2tskpaprika
1tskoregano
3spsktomatkoncentrat
1 1/2dltør hvidvin
2dshakkede tomater
3dlbouillon - kylling eller grønt
500gsmå kartofler, halveret
100ggrønne oliven, uden sten og halveret
Friskkværnet peber og evt. salt
Olivenolie
Persille til servering
Sådan gør du
Dag 1
Start med at udvande fisken. Klipfisken skal udvandes i minimum 24 timer.Skyl fisken grundigt, og læg den i en stor gryde med koldt vand, og lad den trække på køl i minimum 24 timer og op til 48 timer. Skift vandet 2-3 gange i døgnet. Jeg lader den helst trække +36 timer.Klipfisken er meget sej inden den er udvandet, så når klipfisken er udvandet i 12 timer, kan du med fordel skære den i de stykker den skal tilberedes i. Ved at skære den i mindre stykker udvandes den bedre, og du sikrer at resultatet ikke bliver for salt. Fjern også eventuelle ben med en tang – eller lad dem sidde til efter tilberedning – der vil det være meget nemmere at fjerne dem.
Dag 2
Forbered ingredienserne som beskrevet i ingredienslisten.Lad gerne skrællen blive på kartofler, men rens dem grundigt. Du kan naturligvis også skrælle dem.
Varm en pande op, og steg løgene klare i en god sjat olivenolie ved middel varme.
Tilsæt peberfrugt og hvidløg, og varm det med til peberfrugterne begynder at dufte - ca. 5 minutter.
Drys krydderierne over, krydr med peber og vend det godt sammen.
Tilsæt tomatkoncentrat og lad det varme med et minuts tid, og hæld derefter hvidvinen over. Lad den koge i 3-4 minutter ved god høj varme.
Hæld bouillon, hakkede tomater, kartofler og oliven ved, og rør det sammen.
Læg låg på panden, og lad retten simre ved svag varme i 10 minutter. Saucen skal boble, så skru en smule op hvis der er behov for det.Klargør imens klipfisken.
Tag klipfisken op af vandbadet, og skyl den grundigt. Fjern skindet, og dup stykkerne godt tørre med køkkenrulle.Er stykkerne endnu ikke skåret i mindre stykker, skal du gøre det nu. Gerne i minimum 8 stykker - så ikke de er for store.
Efter 10 minutter fjernes låget, og retten simrer videre til kartoflerne er næsten møre - og saucen koger let ind.Smag samtidig saucen til med friskkværnet peber, og evt. en smule salt. Husk at fisken lige straks skal tilberedes i saucen, og den afgiver også salt.
Fordel klipfisken i tomatsaucen. Stykkerne skal kun lige mases lidt let ned, så toppen stadig er fri for sauce.
Krydr med peber på toppen af fisken, læg låg på panden og lad fisken tilberede ved svag varme i ca. 8 minutter - alt efter tykkelse.Tryk på klipfisken, falder den fra hinanden har den fået nok.