Sole Meunière i ovn - Klassisk fransk søtunge med smørsauce

Sole Meunière i ovn

Sole Meunière i ovn
Opskrift på klassisk fransk Sole Meunière - tilberedt i ovn.
Sole Meunière i ovn - Klassisk fransk søtunge med smørsauce

Sole Meunière i ovn – fransk klassiker med smør, citron og nye kartofler.

Sole Meunière er en af de mest simple og velsmagende retter, det franske køkken har givet os – og her får du min version, tilberedt nemt i ovnen.
Søtunge er en fantastisk mild og delikat fisk med silkeblød tekstur og en smag, der er perfekt til klassisk tilbehør som smørsauce, frisk citron og små nye kartofler. I stedet for at kæmpe med en kæmpe pande og stege hele fisken på komfuret, bager jeg den hel i ovnen – med hoved og det hele – så du får både et smukt resultat og en tilberedning, der er både nem og skånsom.

Søtungen bages nænsomt, så kødet forbliver saftigt og mørt, og du undgår det bøvl, der kan følge med, når fisken fylder det hele på panden. Og når den serveres med smeltet smør, frisk persille og citron – så er det bare simpelt og genialt.

Tilbered den også på grill

Denne opskrift kan nemt laves på grillen, hvis du har lyst til at tage den franske klassiker ud i sommervejret. Brug samme fremgangsmåde som i ovnen – men tilbered fisken ved indirekte varme og samme temperatur.

Læg søtungen i et ildfast fad eller på en grillbakke med smør i bunden og over fisken, og luk låget – så bliver den nænsomt bagt, uden at den brænder fast.

Pandestegt Sole Meunière eller som fileter

Er du mere til den klassiske metode, kan du naturligvis også tilberede søtungen på panden. Den traditionelle meunière-metode indebærer at vende fileterne i lidt mel og stege dem gyldne i smør – det er stadig en fantastisk måde at lave retten på.

Og hvis du ikke er fan af at tilberede fisken hel – eller har lyst til at servere den mere “ren” – så kan du sagtens bruge søtungefileter i stedet. De kræver kun ganske kort tid på panden og giver stadig masser af smag med smørsauce og citron.

Min første Sole Meunière i Cannes

Min kærlighed til Sole Meunière startede på en tur til Cannes for nogle år siden. Jeg fik den serveret hel, stegt perfekt med smør og citron – og efter den første bid, var jeg solgt.

Faktisk endte vi med at spise Sole Meunière flere gange i løbet af den tur – for den smag, den enkelhed og den elegance, retten har, er bare noget helt særligt. Det er blevet en af mine yndlingsretter – og nu hvor jeg har fundet en nem måde at lave den hjemme i ovnen, kommer den oftere på bordet. Det fortjener den.

Hvor mange personer rækker en hel søtunge til?

Når jeg tilbereder Sole Meunière som en hel fisk – med hoved, ben og det hele – så passer én god stor søtunge typisk til 2 personer.
Selvom fisken kan virke stor i udgangspunktet, skal man huske, at hoved, rygben og evt. rogn også tæller med i vægten – og det betyder, at selve mængden af kød er mere begrænset end man lige tror. Mange af de søtunger man køber (særligt hvis de er friske og ikke fileteret), har også en stor mængde rogn, som optager en del plads i fisken.

Jeg har selv serveret en hel fisk til 3 personer en dag – og der var altså lige i underkanten, især hvis retten serveres enkelt med bare nye kartofler og smørsauce til.

Mit bedste råd: Beregn én hel søtunge pr. 2 personer, hvis du serverer den som hovedret. Så er du sikker på, at der er nok – og dine gæster vil ikke gå sultne fra bordet.

Sole Meunière i ovn - Klassisk fransk søtunge med smørsauce

Sole Meunière i ovn

Opskrift på klassisk fransk Sole Meunière – tilberedt i ovn.
Bedøm opskriften – Jeg håber den smagte dejligt?

Klik & bedøm på stjernerne nedenfor

5 fra 1 stemme
Print Pin Bedøm opskriften 🙂
Ret: Hovedret
Køkken: Fransk
Nøgleord: Fisk
Samlet tid: 45 minutter
Ændre antal2 personer

Video af opskriften

Ingredienser

  • 150 g smeltet smør, klaret
  • 1 hel søtunge á ca. 900 gram – flået og uden finner
  • 5 spsk mel eller Anna's panermix
  • 1 citron, halveret
  • 1 håndfuld persille, finthakket
  • Salt og friskkværnet peber

Til servering

  • Nye kogte kartofler
  • Haricots verts eller grønne asparges

Sådan gør du

  • Dup fisken tør og fjern eventuelle urenheder.
  • Krydr fisken med salt og friskkværnet peber på begge sider, og vend den derefter i melet.
  • Hæld et par store skefulde smeltet smør i bunden af et stort ovnfast fad, og læg fisken heri. Fordel også et par store skefulde smør på toppen af fisken, så den ikke har nogle tørre pletter. Krydr evt. med ekstra salt og friskkværnet peber.
    Gem resten af smørret i en kasserolle.
  • Læg 2 halve vitriner ved fadet, med skæresiden nedad og bag fisken i midten af en forvarmet ovn ved 220 grader, over/under varme, i ca. 15 minutter. Tænd derefter for grill med overvarme, 220 grader, og lad fisken tilberede videre i ca. 10-15 minutter til den er gylden og gennemstegt.
    Brug evt. et stegetermometer hvis du er i tvivl – tilberedningstiden kan variere en smule alt efter tykkelsen på fisken.
  • Tag fisken ud og lad den trække i 5-10 minutter. Rør imens hakket persille sammen med det sidste smør.
  • Pres citronen over fisken, og fordel persillesmørret over toppen.
  • Server med nye kogte kartofler, haricots verts eller grønne asparges og top med masser af smørsauce fra fadet.
Sole Meunière i ovn - Klassisk fransk søtunge med smørsauce
Sole Meunière i ovn – Klassisk fransk søtunge med smørsauce
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Bedøm opskriften - jeg håber den smagte godt :)