Risalamande – klassisk og cremet ris a la mande med kirsebærsauce. Den klassiske jule dessert.
Risalamande – eller ris a la mande, som den også staves – er en helt uundgåelig klassiker på julebordet. En traditionel, dansk juledessert lavet på kold risengrød koget med vanilje, vendt med blødt pisket flødeskum, hakkede smuttede mandler og en generøs skefuld kirsebærsauce på toppen ved servering. Simpelt, men så uendeligt lækkert.
Jeg koger min risengrød med vaniljekorn og vaniljestangen, så grøden bliver fyldt med vaniljesmag helt fra starten. Når den er kogt og helt kold, vender jeg den sammen med letpisket flødeskum, som giver den klassiske bløde og cremede konsistens. Smuttede, hakkede mandler tilføjer det klassiske knas og lidt bid – og så selvfølgelig en god kirsebærsauce til at runde det hele af.
Et vigtigt tip: Pisk aldrig fløden for stiv – du risikerer, at din risalamande bliver tung og tør. Den skal være blød, cremet og lækker – hellere en anelse til den flydende side, end for fast. Det er den luftige fornemmelse og det bløde udtryk, der gør den ekstra lækker.
Risalamande – en dansk juletradition
Risalamande er en fast del af juleaften i rigtig mange hjem – og det har den været siden slutningen af 1800-tallet, hvor retten begyndte at vinde indpas i de danske hjem som en videreudvikling af den klassiske risengrød.
Navnet stammer fra det franske riz à l’amande, som betyder ris med mandler – men i Danmark fik retten sin helt egen stil og blev til risalamande, med blød risengrød, cremet flødeskum, knasende mandler og den uundværlige kirsebærsauce på toppen.
I mange familier hører mandelgaven også med – den hele mandel gemt i én portion, og den der finder den, får en lille gave. En hyggelig og sjov tradition, der får både børn og voksne til at tage én ekstra skefuld… bare for at være sikker.
Konsistens og servering – Den bedste risalamande
Den helt rigtige risalamande skal være luftig, blød og cremet. Her har lige listet nogle steps der sikrer det bedste resultat, og en risalamande der er både cremet, luftig, blød og smagfuld.
– Piske fløden let – stop så snart den danner bløde toppe
– Sørge for at risengrøden er HELT kold, inden du vender fløden i
– Ikke røre for meget – fold hellere fløden forsigtigt ind
– Smage evt. til med lidt ekstra vanilje
– Server risalamanden iskold – med lun (eller kold) kirsebærsauce til
Det er en enkel dessert, men den kan se virkelig elegant ud, hvis den portionsanrettes. Og selvfølgelig – husk mandlen, hvis det er juleaften.
Jeg håber du vil prøve min opskrift på risalamande – du finder den herunder.

Risalamande
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
Risengrød
- 200 g
grød ris
- 2 1/2 dl vand
- 1 l
sødmælk
- 50 g
sukker
- 1
vaniljestang
- Evt. et nip salt
Risalamande
- 4 dl
piskefløde
- 80 g mandler, smuttede
- Den afkølede risengrød
Til servering
- Lun kirsebærsauce
- Evt. ristede mandelflager
Sådan gør du
Risengrød
- Halver vaniljestangen og skrab kornene ud. Mas dem sammen med en smule af sukkeret så de deler sig.
- Bring vand og ris i kog i en tykbundet gryde ved middel varme, og lad det småkoge i ca. 5 minutter – eller til vandet næsten er kogt ind.
- Tilsæt sødmælk, sukker, vanilje og vaniljestangen, og bring grøden i kog, under omrøring. Når risengrøden koger, skrues ned til lavt blus, og der lægges låg på gryden.Lad risengrøden stå ved svag varme – herhjemme stå den på 2 ud af 9.
- Lad risengrøden små simre, under låg, i ca. 40 minutter – rør jævnligt i grøden undervejs.Står den ved helt lavt blus bør risengrøden ikke brænde på, men rør alligevel omhyggeligt under tilberedning.
- De sidste 5 minutter af tilberedningstiden fjernes låget, og risengrøden tilberedes til risene er møre.Risene suger forskelligt, så hold øje.
- Fisk vaniljestangen op, og smag evt. risengrøden til med et nip salt.Vær opmærksom på at grøden vil være let flydende når den er varm. Den sætter sig når den bliver kold, så kog endelig ikke grøden yderligere, når risene først er møre.
- Stil risengrøden på køl, og lad den evt. stå på køl natten over.
Risalamande
- Overhæld mandlerne med kogende vand og lad dem trække 10 minutter.Hæld vandet fra, smut mandlerne, og lad dem tørre på et viskestykke.
- Hak mandlerne groft, husk at gemme et par hele mandler hvis det er til juleaften.
- Pisk fløden til en blød flødeskum.
- Vend flødeskummen sammen med risengrød og hakkede mandler i bløde bevægelser – gør det evt. af et par omgange.Gør det forsigtigt, så ikke du slår luften ud af flødeskummen. Du kan med fordel vende flødeskummen i til sidst.
- Opbevar risalamanden på køl til den skal serveres – og server med lun kirsebærsauce og top evt. med ristede mandelsplinter.
Næringsindhold (pr. servering)
Næringsindholdet er autogenereret og vejledende. Det er angivet per servering. Der tages forbehold for fejl og variationer. Kun for Premium medlemmer.



simple og god
uden filosifie smage 100porcent god
Tusind tak 🙂
jeg bruger samme opskrift, kun kommer jeg lidt mandelessens i, det højner mandelsmagen
Hej Birthe
Det er også en god klassisk risalamande 🙂
Fif med mandelessens er her med givet videre.
Kh Dianna
Skøn opskrift som vi skal lave igen i år ⭐️
Hejsa
Det er så skønt at høre, tak for de søde ord 🙂
Kh Dianna
Du burde fokuserer mere på hvilke ris typer der er gode til denne dessert – personligt bruger jeg risotto ris
Hej Chris
Hmmm, jeg synes jo ikke mulighederne er så mange? Grødris eller risottoris!?
Jeg foretrækker grødris, men det skal man jo gøre som man ønsker 🙂
Dbh Dianna.