Opskrift på klassisk risalamande, - julens bedste risalamande med vanilje og mandler.
Ret Dessert
Køkken Dansk
Nøgleord juledessert, Risalamande, Risengrød
Samlet tid 2 timertimer
Servings 8Personer
Author Dianna
Ingredienser
Risengrød
200g
grød ris
2 1/2dlvand
1l
sødmælk
50g
sukker
1
vaniljestang
Evt. et nip salt
Risalamande
4dl
piskefløde
80gmandler, smuttede
Den afkølede risengrød
Til servering
Lun kirsebærsauce
Evt. ristede mandelflager
Sådan gør du
Risengrød
Halver vaniljestangen og skrab kornene ud af denne, - mas dem sammen med en smule af sukkeret.
Bring vand og ris i kog i en tykbundet gryde ved middel varme, og lad det småkoge i ca. 5 minutter, – eller til vandet næsten er kogt ind.
Tilsæt sødmælk, sukker, vanilje og vaniljestangen, og bring grøden i kog, under omrøring.Når risengrøden koger, skrues ned til lavt blus, og der lægges låg på gryden.Lad risengrøden stå ved svag varme, – herhjemme stå den på 2 ud af 9.
Lad risengrøden små simre, under låg, i ca. 40 minutter – rør jævnligt i risengrøden undervejs.Står den ved helt lavt blus bør risengrøden ikke brænde på, – men rør alligevel omhyggeligt under tilberedning.
De sidste 5 minutter af tilberedningstiden fjernes låget, og risengrøden tilberedes til risene er møre.
Fisk vaniljestangen op, og smag evt. risengrøden til med et nip salt.Vær opmærksom på at grøden vil være let flydende når den er varm. Den sætter sig når den bliver kold, - så kog endelig ikke grøden yderligere, når risene først er møre. Stil risengrøden på køl, - lad den evt. stå på køl natten over.
Risalamande
Overhæld mandlerne med kogende vand og lad dem trække 10 min. Hæld vandet fra, smut mandlerne, og lad dem tørre på et viskestykke.
Hak mandlerne groft, - husk at gemme et par hele mandler.
Pisk fløden til en blød flødeskum.
Vend flødeskum, risengrød og hakkede mandler sammen, - gør det evt. af et par omgange.Gør det forsigtigt, så ikke du slår luften ud af flødeskummen. Du kan med fordel vende flødeskummen i til sidst.
Opbevar risalamanden på køl til den skal serveres, - og server med lun kirsebærsauce og top evt. med ristede mandelsplinter.