
Fantastisk lækker ret med fyld af grillede auberginer, kartofler, en krydret kødsauce samt en lækker cremet bechamel med masser af parmesan. Den smager afsindig godt, og i de kommende lune forårs og sommermåneder kan den med fordel laves i grillen. Bagetiden er den samme, og så kan du nyde det dejlige vejr mens duften af krydret moussaka breder sig i haven.
Vi tændte alle blus på minimum på vores Morsø gasgrill, så rammer den ca. 180-200 grader. Små 50 min. senere stod vi med den lækreste moussaka.

Moussaka med aubergine, kartofler og oksekød
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
Kødsauce
- 500 g
hakket oksekød
- 2
mellemstore gulerødder
- 2
mellemstore løg
- 1
peberfrugt
- 4 fed
hvidløg
- 1/2
boullion terning, okse eller grøntsags
- 4 spsk
tomatkoncentrat
- 2 ds
hakkede tomater
- 2 dl
rødvin
- 2 tsk
oregano
- 3/4 tsk
spidskommen
- 1/2 tsk
kanel
- 1/2 tsk
timian
- 1/2 tsk
rosmarin
- 1
laurbærbladsalt og peber
-
Olivenolie
Bechamel
- 60 g
smør
- 1 l
sødmælk
- 4 spsk
hvedemel
- 200 g
parmesan, revet
- 1
frisk mozzarella
- 1/2 tsk
muskatnød, stødt
-
Salt og peber
Fyld
- 1
aubergine
- 2
store bagekartofler
-
Lidt smør eller olie til fadet
Gourministeriet Premium
Med Gourministeriets app får du en reklamefri oplevelse på både web og app, adgang til kalorier og energifordeling på 400+ opskrifter (opdateres løbende), mulighed for at gemme dine favoritter samt notifikationer når nye retter lander. Læs mere herSådan gør du
Kødsauce
- Riv gulerødder, løg, peberfrugt og hvidløg, eller giv det en hurtig tur i en blender til det er groft blendet.
- Varm en god sjat olie i en gryde og steg grøntsagerne godt af ved middel varme.
- Tilsæt kødet og lad det brune godt af og krydr med salt og peber.
- Tilsæt tomatkoncentrat, varm igennem et par minutter og hæld derefter rødvinen over. Lad den koge ind i et par minutter.
- Tilsæt flåede tomater, krydderier og boullionterningen og lad kødsaucen simre i min. 45 min.
- Smag til med salt og peber.
Bechamel
- Smelt smørret i en gryde og rør melet ud heri. Lad det varme igennem et par minutter, – uden det bruner.
- Rør mælken i lidt ad gangen og lad saucen koge op.
- Tilsæt revet parmesan, mozzarella og muskatnød, og lad saucen simre ved svag varme i 10-15 min, – rør jævnligt så den ikke brænder på.
- Smag til med salt og peber.
Fyld
- Skær auberginen ud i ringe med en tykkelse på ca. 4 mm. Grill dem på begge sider ved middel varme, – på grill eller grill pande.
- Skræl kartoflerne og skær dem ud i skiver på ca. 3 mm. i tykkelsen.
- Smør et ovnfast fad, og start med at lægge et lag kødsauce i bunden, ca. 1/3 af portionen. Ovenpå lægges et lag kartofler, derefter aubergine som toppes med endnu en 1/3 af kødsaucen og halvdelen af bechamelsaucen. Fortsæt med endnu et lag kartofler efterfulgt af aubergine, det sidste kødsauce og den sidste bechamelsauce på toppen.
- Bag moussakaen i en forvarmet ovn (eller grill) ved 180-200 grader i ca. 45 min., husk at kigge til den undervejs og mærk om kartoflerne er møre.
- Lad moussakaen trække på køkkenbordet i ca. 15 min. inden den serveres.
Næringsindhold (pr. servering)
Næringsindholdet er autogenereret og vejledende. Det er angivet per servering. Der tages forbehold for fejl og variationer.



Kan man lave moussakaen et par dage i forvejen?
Hej Lene
Det kan du godt ja 🙂
Men sørg for at stege grøntsagerne godt af, så ikke de smider væske imellem lagene 🙂
Kh Dianna
Hej.
Har du prøvet, at fryse den ned?
Hej Sanne
Har desværre ikke prøvet at fryse den 🙂
Kh Dianna
Hvorfor vander du ikke auberginerne ud?
Hej Yvonne
Synes egentlig det fungerer fint bare at stege dem af – men du kan sagtens udvande dem hvis du foretrækker det:)
Kh Dianna
Hejsa
Forstår ikke hvad spidskommen laver i opskriften. Krydderiet er for mig mere mellemøstligt og anvendes normalt ikke i det autentiske græske køkken. Snarere skulle der en anelse stødt nellike i, spiller godt med kanel og muskatnød.
Synes egentlig at spidskommen og chiliflager sniger sig ind i rigtig mange opskrifter, og til sidst smager maden bare af det samme, uden nuancer.
Hej Lene
Jeg synes absolut det passer ind i det græske køkken, så længe det ikke er overdøvende.
Det bruges jo også i gyros og ligende, jeg ville synes det manglede.
Men altså, det er jo smag og behag. Hvis ikke det overdrives syne jeg netop det giver en ekstra smagsnuance der komplimenterer de andre krydderier.
Kh Dianna