
Lækre hjemmelavede falafler, – fantastiske i pitabrød, i salater eller på tapas bordet.
Falafler stammer fra mellemøsten, og er en krydret vegetarisk “frikadelle” lavet af kikærter. Falafler er super nemme at lave og så smager de simpelthen fantastisk.
Denne falafel opskrift er lavet med tørrede kikærter der har stået i blød natten over, – kikærterne er mere faste og du får nogle fantastiske falafler. Jeg fritterer altid mine falafler i olie, – men du kan også lave dem i ovnen. Form falaflerne til frikadeller med lidt olie på hænderne, placer dem på en bageplade beklædt med lidt bagepapir, og bag falaflerne i ca. 30 min. ved 200 grader, almindelig ovn.
Falafler kan fryses, så jeg laver altid dobbelt portion. Halvdelen ryger i fryseren, – så er der til de dage hvor det gerne må gå lidt hurtigt.

Falafler
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
- 200 g
tørrede kikærter
- 1
løg
- 3 fed
hvidløg
- 1/2
citron, saften heraf
- 2 store håndfulde
bredbladet persille
- 1 spsk
rasp
- 1 spsk
spidskommen
- 1/2 spsk
stødt koriander
- 1 tsk
salt - smag evt. til med mere
- 1/2 tsk
natron
-
Peber
- 1 l
rapsolie
Sådan gør du
Kikærterne
- Sæt kikærterne i blød dagen før de skal bruges, - sørg for de har rigeligt vand. De fleste kikærter skal udblødes i ca. 12 timer, - jeg sætter dem gerne over inden jeg går i seng, så de får lov at stå i ca. 20 timer.
- Skyl kikærterne grundigt i rigeligt rindende vand, og lad dem derefter dræne i en sigte.
Falafler
- Pil løg og hvidløg, skær dem i mindre stykker og hæld dem i en blender.
- Skyl persillen grundigt og pil de store stilke fra, - læg også persillen i blenderen.
- Hæld kikærterne over sammen med saften af 1/2 citron, rasp, alle krydderierne og natron, og blend til en ensartet masse, - ikke for grov og ikke for fin.
- Smag massen til med salt og peber, - og tilsæt evt. en smule mere rasp hvis blandingen er for lind. Den skal være dejlig blød, men kunne formes, - så får du de lækreste saftige falafler.
- Varm olien i en stor gryde til den er ca. 160-170 grader varm.
- Form falaflerne til runde kugler i hånden, jeg laver dem med 1 spsk fyld (ca. 30 g.), og fritter dem til de er gyldne og sprøde. Jeg fritterer dem i 2 hold, - på den måde undgår jeg at olien bliver for kold. Olien må ikke komme under 160 grader, - så koger falaflerne, og så vil de revne for dig.
- Når falaflerne er færdige skal de suge på et godt lag køkkenrulle inden de serveres som ønsket.

Smattet og steger overhovedet ikke. De smatter ud med olien og det hele bliver een stor gang brændt persillemos… Fuldt opskriften til punkt og prikke… Hvad dælen…???! :((
Hej Lise
Sikken en ærgerlig oplevelse!
Det lyder mærkeligt, – det har jeg aldrig selv prøvet eller hørt andre skrive, og jeg har lavet dem virkelig mange gange.
Har du mon kogt kikærterne eller brugt fra dåse? Og har olien mon ikke været varm nok?
Det er mine eneste ideer til hvad der kan være gået galt, – for opskriften er simpelthen lavet så mange gange, og de har aldrig fejlet for mig.
Kh Dianna
De smagte rigtig godt, men til at starte med var det bare en stor omgang persille mos. Olien var varm nok, og jeg havde gjort alt til punkt og prikke. Den del af dejen jeg ikke havde stegt endnu puttede jeg mel i, og så fungerede det helt perfekt. Der mangler noget i opskriften til at binde dejen sammen med, når den bliver udsat for høj varme. Ellers god opskrift.
Men til andre der bruger opskriften tilsæt 2 dl. ca.mel (Til den får en god konsistens – Man
kan ikke smage det)
Hej igen
Altså jeg har som sagt aldrig oplevet problemer, og jeg har lavet dem rigtig mange gange 🙂
Og 2 dl mel lyder af virkelig meget i mine ører.
Men nu er dit fif givet videre, – og dejligt at du trods alt kan lide smagen 🙂
Dbh Dianna
Meget meget smuldret masse, der faldt fuldstændig fra hinanden på panden
Hej Katrine
Det lyder som om du har kogt kikærterne først.
Kikærterne skal kun udblødes og ikke koges. Med kogte kikærter kan det være svært at få dem til at holde sammen.
Dbh Dianna
Jeg skal prøve dem.
Hej Tina
Hvor er det godt at høre, – håber du kan lide dem 🙂
Kh Dianna
Virkelig nem opskrift. Fungerer upåklageligt og smager skønt. Hvordan vil du opvarme dem hvis de bliver lavet i god tid?
Hej Marte
Ihhh tak altså – det er jeg glad for at høre 🙂
De skal opbevares på køl, i en tætlukket boks.
Og så kan de lunes i ovnen inden servering 🙂
Kh Dianna
Dårlig ide at lave farsen i en blender da massen er for fast. Det sætter sig som en klump i bunden – brug istedet en kødhakker. Det er meget lettere
Hej Tina
Det har jeg aldrig oplevet problemer med – og tror desværre ikke det er alle der ligger inde med en kødhakker 🙂
Ærgerlig med en enkelt stjerne, hvis det kun er pga. brugen af blender:)
Kh Dianna
Har nu lavet din opskrift X 4 og fuldt din opskrift blot tilføjet 1/2 chili og de er fantastisk hvis jeg selv skal sige det. Så forstår ikke dem der skriver de går i stykker. Endnu en gang skuffer dine opskrifter ikke.
Hej Jane
Tusind tusind tak for din søde besked – det gær mig så glad at høre:)
Jeg har absolut heller ikke prøvet at de går i stykker 🙂
Kh Dianna