
Lækker simregryde med smør mørt oksekød, svampe, porre, hvidvin og en sjat fløde.
En rigtig efterårs/vinter gryde, – men den smager altså ikke dårligere om sommeren skal det så lige siges.
Jeg har brugt oksekæber til denne omgang, men jeg har ladet mig fortælle, at de kan være lidt svært at få fat på, – og det er virkelig en skam, for det er super lækkert. Men retten bliver altså ikke mindre lækker med tykkam, – kødet bliver fantastik mørt og du får den lækreste sauce.
Server med ris, kartoffelmos, kogte kartofler, bagte grøntsager eller hvad du foretrækker.

Braiseret okse med svampe, porre og hvidvin
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
- 1 kg tykkam (eller 1,2 kg oksekæber)
- 200 g bacon
- 300 g champignon
- 200 g skalotteløg, pillet
- 2 porrer, skåret i ringe (gem toppene)
- 3 fed hvidløg, revet eller presset
- 4 kviste rosmarin
- 4 kviste timian
- 2 håndfulde spinat
- 5 dl hvidvin
- 4 dl oksebouillon (evt. mere hvis længere simre tid)
- 2 1/2 dl piskefløde
- 2 spsk hvedemel
- Salt og peber
- Olie
Sådan gør du
- Skær kødet i store tern.Bruges kæber, renses disse fri for de yderste tykke sener. Der vil være sener i midten af kødet, de mørner under tilberedning, så skær ikke for meget i det, så du får for små stykker. Skær derefter kæberne ud i store terne på ca. 3×3 cm.
- Varm en god sjat olie i en stor gryde, og brun kødet godt af, – krydr med salt og peber.Læg kødet til side på en tallerken.
- I samme gryde steges baconen af til den er let sprød og gylden. Tilsæt derefter de hele champignon og skalotteløg og steg dem med i 5 minutter. Er dine champignon meget store skal de halveres.
- Tilsæt porrer og hvidløg og steg med i 2 minutter, – drys derefter med mel og rør det godt sammen.
- Hæld hvidvinen over, og lad det småkoge i 5 minutter. Bind krydderurterne sammen med en snor og læg dem ved.
- Læg kødet tilbage i gryden, hæld bouillonen over, og lad det simre, under låg, ved svag varme i 3-4 timer. Rør et par gange undervejs.
- Efter 3 – 3 1/2 time tilsættes fløden, og retten simre videre, uden låg.
- Snit toppene af porrerne i fine ringe og hæld dem i saucen 5-8 minutter inden retten skal serveres.
- Vend spinaten i saucen til den falder sammen, smag til med salt og peber – og tilsæt evt. en smule majsstivelse hvis saucen ønskes tykkere.Tilsæt også en smule kulør hvis saucen ønskes mørkere.
- Fjern krydderurte buketten, og server retten med kogte ris, kartoffelmos, kogte kartofler eller grøntsager.


Hvornår skal spinaten i?
Hej Alfred
Den skal i til aller sidst, – i forbindelse med at du smager saucen til. Den skal kun lige falde sammen.
Jeg har opdateret det i opskriften, – takl fordi du skrev det 🙂
Dbh Dianna
Kan man lave retten dagen før den skal serveres også bare varme den op og lave kartofelmos
Kan man bruge oksespidsbryst?
Hej Christina
Yes det kan du sagtens:)
Kh Dianna