Er du klar til at tage smagsløgene på en rejse til Portugals solbeskinnede kyster? Min version af Bolinho de Bacalhau, eller portugisiske kroketter med saltfisk, er en hyldest til traditionelle smage tilsat et personligt twist. Disse kroketter er ikke bare en fryd for øjet med deres gyldne skorpe og saftige indre – de er en oplevelse af smag.
Tilberedt med kærlighed og omhu, blander denne opskrift findelt saltet torsk med en grov kartoffelmos. Hver bid er krydret til perfektion med frisk citronsaft og -skal, persille, hvidløg og løg, der tilsammen skaber en symfoni af smag. Og for at tilføje det sidste touch, vendes de i Panko for at opnå en uimodståelig sprød overflade, når de friteres til perfektion.
Jeg er kæmpe fan.
Bolinho de Bacalhau: En Portugisisk Delikatesse
Serveret med en cremet aioli, frisk dild, og et ekstra squeeze af citron, bliver disse Bolinho de Bacalhau en skøn mundfuld af enhver sammenkomst. Uanset om du serverer dem som en appetizer, en snack midt på dagen, eller som en forret til en middag, hvor du virkelig vil imponere, så lover jeg, at de vil være en succes.
Og ja, for de nysgerrige sjæle, så er denne skat også at finde i det spanske køkken under lignende variationer – et bevis på den Iberiske halvøs rige og delte kulinariske arv.
Bolinho de bacalhau – Sprøde kartoffelkroketter med torsk
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
- 500 g bagekartofler, skrællet og skåret i tern
- 350 g saltfisk
- 2 spsk olivenolie
- 1/2-1 citron, saft og fintrevet skal
- 1 lille løg, finthakket
- 3 fed hvidløg, revet eller presset
- 1 håndfuld persille, finthakket
- 1 æg
- Friskkværnet peber
Til fritering
- 2 dl hvedemel
- 2 æg, sammenpisket
- 2 1/2 dl panko rasp
- 1 l smagsneutral olie
Til servering
- Aioli – klik her for opskrift
- Finthakket persille
- Citronbåde
Sådan gør du
Dag 1:
- Skyl fisken grundigt, så du fjerner så meget salt som muligt.
- Læg fisken i en skål med koldt vand, og lad den udvande på køl, i minimum 24 timer – skift vandet 3-4 gange.
Dag 2:
- Kog kartoflerne i en gryde med usaltet vand til de er helt møre – og hæld vandet fra. Lad dem køle af.Imens kartoflerne koger, går du videre til næste punkt.
- Tag fisken op af vandet, og skyl den under rindende vand et øjeblik. Gnid eventuelle saltrester væk med hænderne.
- Læg fisken i en gryde og hæld vand over til fisken er dækket. Bring gryden i kog, og skru derefter ned til svag varme, og lad fisken simre i ca. 10 minutter – eller til den er mør.
- Tag fisken op og læg den på en tallerken og lad den køle let af, inden fisken findeles med fingrene. Gør det grundigt, så fisken er i bitte små stykker – og mas evt. overskydende vand ud af fisken.Ved at bruge fingrene sikrer du også at få fjernet eventuelle ben og skind.
- Hæld torsken og kartoflerne i en skål, og mos det godt sammen med et piskeris, en kartoffelmoser eller lignende.
- Tilsæt olivenolie, halvdelen af citronsaften og skallen, løg, hvidløg, persille og æg, og rør det godt sammen.
- Smag farsen til med friskkværnet peber og evt. mere citronskal og citronsaft.Sæt gerne farsen på køl, imens olien opvarmes.
Fritering
- Varm olien op i en gryde eller friture til den rammer ca. 170-180 grader.
- Form farsen til kugler på størrelsen med et lille æg.
- Vend dem i hvedemel, efterfulgt af æg og til sidst pankorasp.
- Friter kroketterne i olien til de er gyldne og sprøde hele vejen rundt, ca. 2-3 minutter.
- Server de sprøde og lune kroketter med aioli, persille og citronbåde.
Hej
Jeg vil prøve at lave dem smart, men kan man lave dem med frisk torsk i stedet for salt torsk?
Hej Rasmus
Ihhh hvor dejligt 🙂
Det tænker jeg bestemt du kan gøre:)
Kh Dianna
Jeg ved ikke hvad jeg har gjort galt, men dejen blev meget våd og kunne slet ikke formes til kugler