Smørstegt mørksej - Opskrift på mørksej med citronrisotto

Smørstegt mørksej med citronrisotto og bacon

Smørstegt mørksej med citronrisotto og bacon
Opskrift på mørksej serveret med citronrisotto og bacon crumble.
IMG_1183-2

Lækker smørstegt mørksej af loins, serveret med cremet citronrisotto og bacon crumble, – en skøn kombination der smager virkelig fantastisk.
Mørksej er et fantastisk stykke fisk, mildt og lækkert, og med lækre store lameller.
Herhjemme er pigerne ikke sådan de største fiskespisere, men en måde vi altid kan få dem til at spise fisk på, er ved at panere stykkerne og servere dem som “fiskefilet”, – på den måde servere vi det samme for hele familien, bare på 2 forskellige måder. Brug det du skærer fra for at få nogle pæne stykker, eller skær stykker ud på ca. 1 cm, i tykkelsen. Paner og steg dem i en god sjat rapsolie på en pande eller i en gryde. Se billedet længere nede, – sprød paneret mørksej, det smagte fantastisk.

IMG_1183-2

Smørstegt mørksej med citronrisotto og bacon

Opskrift på mørksej serveret med citronrisotto og bacon crumble.
4.43 fra 7 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Køkken: Gourministeriet
Samlet tid: 30 minutter
Antal: 4 Personer
Forfatter: Dianna

Ingredienser

Fisken

  • 600 g

    mørksej, - jeg brugte loins som har en god tykkelse

  • 100 g

    bacon, i tern

  • 40 g

    smør

  • 1 spsk

    olie

  • Lidt sukker

  • Salt og peber

Citronrisotto

  • 400 g

    risotto ris

  • 4

    skalotteløg, finthakket (det skal svare til et almindeligt løg)

  • 4 fed

    hvidløg

  • 1

    citron, saft og fintrevet skal heraf

  • 3 dl

    ærter, optøede

  • 150 g

    parmesan, revet

  • 9 dl

    bouillon, jeg bruger kylling eller grøntsagsbouillon

  • 4 dl

    tør hvidvin (eller Noilly Prat, - det smager også dejligt)

  • 1/2 dl

    olivenolie, måske lidt mere

  • Salt og peber

  • Evt. ærteskud til toppen

Sådan gør du

Citronrisotto

  • Varm olien op i en gryde, og steg løg og hvidløg til de er klarede.
  • Hæld risene over og steg dem med i 3-5 min. ved middel varme, tilsæt evt. lidt mere olie så ikke de brænder på.
  • Hæld hvidvin eller Noilly Prat over, og lad den reducere til det halve ved middel varme.
  • Tilsæt bouillon lidt ad gangen, og kog risottoen ved svag-middel varme til risene er al dante, ca. 20 min., - tilføj bouillon undervejs så resultatet bliver cremet og lækkert.
  • Rør til sidst ærter, revet parmesan og citronskal i risottoen, smag til med citronsaft, salt og masser af peber, og juster evt. konsistensen med yderligere varm bouillon hvis risottoen er blevet for fast.

Fisken

  • Varm lidt olie på en pande og steg baconen sprød. Hak den fint og læg den til side.
  • Del fisken i 4 lige store stykker, - rens for evt. urenheder og dup stykkerne tørre. Drys med en smule sukker og salt og lad med trække i 5 min.
  • Smelt smør og olie på en pande ved middel varme, det skal lige akkurat bruse. Steg mørksejen på den ene side i ca. 3-4 min., - alt efter tykkelse, sluk derefter for panden, vend fisken og lad den trække færdigt på eftervarmen fra panden i et par par minutter. Jeg steger fisken på siden der oprindeligt havde skind på, da det er den flotteste side at vende opad ved servering.
  • Anret risottoen i en dyb tallerken, læg fisken ovenpå, drys med bacon og ærteskud og krydr med rigeligt peber.
Smørstegt mørksej - Opskrift på mørksej med citronrisotto
Smørstegt mørksej – Opskrift på mørksej med citronrisotto

Kommentarer

  1. Marianne Borup

    Kan man lave risottoen, inden gæsterne kommer, og så lige varme den op mens man steger fisken?

    • Hej Marianne

      Tusind tak for din besked.
      Altså jo, du kan godt varme risottoen op, – i det tilfælde vil jeg anbefale kun at tilberede den al dente, så risene ikke bliver overtilberedt og udkogte ved opvarmning. Måske der også skal tilsættes en smule ekstra væde.
      Når det så er sagt, så vil jeg dog helst anbefale, at lave den inden den skal serveres, det er super nemt og så sikrer du den ikke får for meget.

      Kh Dianna

  2. Helt utroligt. Man kommer hjem med 600 g mørksej loins, og skal nu finde på en eller anden sammensætning. Ser så denne side, hvor opskriften indeholder lige præcis de ingredienser, som vi ved et tilfælde har i huset. Det bliver interessant.
    PS En lille smule frækt, at fotoet viser en lige åbnet ærtebælg, når opskriften har ærter fra fryseren.
    Nå, lidt kunstnerisk frihed må man vel ha’ lov til.

    • Hej Cep

      Det var da fantastisk, – så håber jeg du kan lide opskriften 🙂
      Så sandt så sandt 😉 Det var simpelthen kun for synets skyld med den åbne ærtebælg på toppen, ærterne i risottoen er skam fra frost 😉
      Med den relativ korte sæson af friske ærter ville det næsten være dumt at lave en opskrift kun på friskbælgede – men når muligheden er der, så er de så smukke som pynt jo 😉

      Velbekomme når maden er klar, – håber det bliver godt 🙂

      Dbh Dianna

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Opskrift bedømmelse