Nemme og virkelig lækre håndværkere, koldhævede uden surdej så alle kan være med.
De kræver 4 ingredienser, lidt birkes, en nat på køl og så ellers bare en varm ovn.
De smager så dejligt, lækre sprøde udenpå og saftige og seje indeni.
De kan nemt opvarmes, dup dem med lidt vand og varm dem i ca. 5 min. ved 200 grader, – så er de friske som nye.
De kan også sagtens fryses og opvarmes som beskrevet ovenfor.

Koldhævede håndværkere
Ingredienser
12 g gær
4 dl koldt vand
525 g hvedemel, manitoba eller tipo 00
10 g salt
Blå birkes
Evt. lidt olie
Sådan gør du
- Opløs gæren i vandet og rør mel og salt i lidt ad gangen.
- Kør dejen på maskine til den slipper kanterne, ca. 8-15 min. Bliv ved med at køre dejen til den samler sig, - den vil fortsat være tynd/flydende, men det er vigtigt at den har "samlet sig".
- Stil dejen på køkkenbordet i en halv times tid i en lufttæt beholder, inden den ryger på køl natten over. Giv gerne beholderen en smule olie inden dejen hældes i, så slipper den nemmere.
- Tag dejen ud af køleskabet og lad den få lidt varme en times tid.
- Hæld dejen ud på køkkenbordet, gerne drysset med lidt mel, og spænd den let op ved hjælp af en dej skraber.
- Hak dejen ud i 10 stykker, læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og drys med blå birkes.
- Lad bollerne efterhæve i ca. 20 min.
- Bag dem ved 230 grader, alm. ovn (gerne damp), i ca. 18 min. til de er blevet flotte gyldne og har en kerne temperatur på 98 grader.



Hej
Jeg ejer desværre ikke en røremaskine Kan jeg bruge en håndmixer eller noget andet?
Mvh Caroline
Hej Caroline
Lige præcis denne dej er meget lind, ellers ville jeg have sagt du sagtens kunne ælte den i hånden som f.eks. mine fødselsdagsboller, men det egner denne dej sig desværre ikke til.
Jeg ved simpelthen ikke om en håndmixer med dejkroge har nok styrke!? På min kraftige køremaskine rører jeg dejen i nok 10 min. før den samler sig, og tænker at den skal have noget længere med dejkroge. Men det er da et forsøg værd Det vigtigste er at tre Tim gluten er aktiveret og dejen samler sig og slipper skålens kanter, – dog vil den stadig være meget blød og let klistret
Håber den lykkedes for dig, de er så lækre
De bedste hilsner
Dianna
Hejsa
Den her opskrift må prøves af, men fortæl mig lige, hvad mener du med at “dejen skal spændes let op med en dejskraber”?
Bh
Tina
Hej Tina
Ej hvor lyder det dejligt
Det er blot når du har hældt dejen ud på bordet, – så “samler du den” så den bliver formet til et mere “lige stykke”, f.eks. et aflangt flute form eller lignende. Der er det en god ide af bruge en dejskraber, som du nærmest kører ind under dejen, så vil du opleve at dejen bliver spændt let op/får en mere lige og fyldig overflade:)
Har du ikke en dejskraber kan du bruge hænderne, og ligesom samle alle kanterne på midten af dejstykket og derefter vende det rundt så samlingen vender ned mod køkkenbordet, – så er dejen også spændt let op:)
Håber det giver mening, ellers er der mange fine videoer online der viser teknikken
Man gør det dels for at få en masse god luft ind i dejen, men også for at få en flot og mere jævn overflade:)
Rigtig god fornøjelse
De bedste hilsner
Dianna
Hej Dianna.
Jeg har forsøgt mig med disse håndværkere i dag og det er første gang jeg har prøvet at spænde en dej op smagen var rigtig god men de blev meget kompakte og næsten ingen lufthuller som på billedet. Kan man spænde en dej for meget op? Hvor meget må man arbejde med dejen efter den har stået ude 1 time? Har du budt på hvad der er gået galt?
Hej Lotte
Tusind tak for din besked:)
Jeg tænker mig der kan være 2 årsager til de lidt kompakte boller.
Min første tanke er, om dejen er rørt nok? Altså, er den rørt til den har samlet sig og slipper kanterne? Og har den fået lov at “få varmen” inden bollerne er sat i ovnen? 🙂
Hvis ovenstående er “overholdt”, så tænker jeg at der er arbejdet for meget med dejen efter hævning. Den skal kun lynhurtigt spændes op, for så at blive hakket ud og efterhæve på bagepladen inden de bages. Jeg skubber blot “siderne” af dejen ind under bunden i 2-3 bevægelser med en dejspartel, – bollerne skal jo hakkes ud, og skal derfor ikke have en “flot rund form”.
Håber du har mod på at bage dem igen
Rigtig dejlig søndag❄️
Kh Dianna
Hej
Jeg har dampovn, men aldrig bagt. Er det 230 grader 100% damp?
Hej Pernelle
Tak for din besked 🙂
Uha, altså mit er sådan et bage damp program, – så der sætter jeg den på 230 grader, – jeg kan ikke selv justere damp niveauet.
Men jeg tænker det lyder rigtig fint. Giv dem evt. 15 min. og tjek derefter hvordan de ser ud, – min erfaring er at det varierer meget fra ovn til ovn 🙂
Rigtig god fornøjelse 🙂
De bedste hilsner
Dianna