Æltefri og koldhævede kærnemælksboller – Saftige med sprød skorpe

Æltefri og koldhævede kærnemælksboller

Æltefri og koldhævede kærnmælksboller
Opskrift på de lækreste æltefri kærnemælksboller - saftige og seje og med den skønneste smag.
Denne portion giver til 8-10 boller.
Æltefri og koldhævede kærnemælksboller – Saftige med sprød skorpe

Disse lækre kærnemælksboller er perfekte, hvis du vil have friskbagt brød til morgenbordet – uden at skulle stå tidligt op og ælte. Dejen røres supernemt direkte i hæveskålen med en ske, koldhæver natten over og bages til sidst ved høj varme for den perfekte sprøde skorpe. Kærnemælken giver en dejlig smag og bidrager til bollernes saftighed og seje krumme.
Med denne metode får du boller, der er drøn nemme at lave – men som smager som lækre koldhævede rundstykker fra bagerbutikken. Rør, hæv og bag – så nemt er det! Perfekte til både hverdag og weekendhygge.

Tip til lune, friskbagte boller på ingen tid!

Har du bagt en stor portion af de lækre kærnemælksboller og vil nyde dem lune igen? Så kan du nemt give dem nyt liv ved at lune dem i ovnen ved 200 grader i 5-8 minutter. Det gør skorpen sprød igen og giver den der nybagte følelse – perfekt til morgenbordet eller en hyggestund.
Bonus-tip: Hvis bollerne er blevet lidt tørre, kan du sprøjte en smule vand på dem inden bagning – det giver ekstra sprødhed!

Æltefri og koldhævede kærnemælksboller – Saftige med sprød skorpe

Æltefri og koldhævede kærnmælksboller

Opskrift på de lækreste æltefri kærnemælksboller – saftige og seje og med den skønneste smag.
Denne portion giver til 8-10 boller.
Bedøm opskriften – Jeg håber den smagte dejligt?

Klik & bedøm på stjernerne nedenfor

5 fra 1 stemme
Print Pin Bedøm opskriften 🙂
Ret: Brød, Morgenmad, Tilbehør
Køkken: Dansk
Nøgleord: Æltefri, Æltefri boller, Æltefrit brød
Samlet tid: 14 timer
Ændre antal8 stk

Video af opskriften

Ingredienser

  • 4 1/2 dl kærnemælk
  • 12 g gær
  • 2 spsk olivenolie
  • 525 g hvedemel
  • 12 g salt
  • Sesam og birkes

Sådan gør du

Dag 1

  • Dejen røres sammen direkte i skålen den skal hæves i, så sørg for den er stor nok så dejen kan hæve. Jeg rører dejen sammen i en condibøtte på 3 liter.
  • Opløs gæren i kærnemælken, tilsæt olie, hvedemel og salt. Tilsæt evt. melet af et par omgange, det gør det nemmere at røre sammen.
  • Rør dejen godt sammen med en ske, og sørg for at alt melet er rørt ind i dejen. Fugt evt. hånden med lidt vand, og hjælp dejen på vej, hvis der er behov for det. Synes du dejen virker for fast, kan du tilsætte op til 1/2 dl ekstra kærnemælk – tilsæt lidt ad gangen.
  • Læg låg på, og lad dejen hæve en halv times tid på køkkenbordet, inden den kommer på køl natten over.

Dag 2

  • Tag dejen ud af køleskabet og lad den få lidt temperatur imens ovnen varmes op. Lad dejen blive i bøtten.
    *Brug gerne bagestål når du bager disse boller, – det giver et virkelig lækkert resultat. Bageståelt skal varmes med op i ovnen. Alternativt kan du lade bagepladen varme med op i ovnen.
  • Dyp en spiseske i noget vand, og tag klatter af dejen op, og læg dem på et stykke bagepapir. Du skal have 8-10 boller i alt.
    Lad gerne bollerne efterhæve i 20 minutters tid, under et klæde, hvis tiden er til det – dette er dog ikke et must.
  • Drys med sesam og birkes, og bag de koldhævede boller ved 230 grader, almindelig varme, i ca. 18-20 minutter, til de er blevet flotte gyldne. Lad bollerne køle let af på en rist inde de serveres.
    Er dejen ikke fugtigt på overfladen, kan du sprøjte med en smule vand inden du drysser med sesam og birkes.
  • Opbevar dem derefter i en tætlukket pose, eller frys dem der måtte være tilbage.
    Bollerne kan let opvarmes over weekenden. Giv dem 5-8 minutter ved 200 grader, evt. sprøjtet med en smule vand på toppen, – så er de som nybagte igen.

Kommentarer

  1. Sophia

    Er det vand eller kerne mæle?

  2. Anita Lorenz-Lützhøft

    Kan bollerne bages i en airfryer?

    • Hej Anita

      Det kan de helt sikkert ja, men har ikke prøvet selv. Prøv evt. at tjekke andre opskriver på nettet for tid og grader 🙂

      Kh Dianna

  3. Lissen Collenburg

    5 stars
    Hej
    Kan man mon lave dem med lactosefri letmælk?

  4. Pensles de med “noget” inden de drysses med sesam og birkes ? ( går ud fra de skal have sesam og birkes på inden bagning – står der vidst ikke)

    • Hej Ulla
      Åhhh for søren. Nej de skal ikke pensles med noget – dejen er fugtig nok til at holde på sesam og birkes. Og ellers kan toppen sprøjtes med en smule vand 🙂

      Kh Dianna

  5. Vis de skal efterhæve i 20 minutter, så bliver bagepladen jo kold….skal man bruge 2 plader, een i ovnen, og så kom dem der efterhæver over på den varme plade?

    • Hej Susan

      Jeg lader dem bare hæve på et stykke bagepapir, som jeg så flytter i ovnen med en pizzaspade efterfølgende.
      Har du ikke en pizzaspade kan du bruge et spækbræt eller lignende som du lige smutter bagepapiret overgå og vipser af på bagepladen i ovnen 🙂

      Kh Dianna

  6. Bettina Hansen

    Hej, jeg tror at mængden af mel er lidt voldsom, jeg kom 375 gr mel i og så var dejen fast – men nu er spørgsmålet om jeg har glemt noget vand et sted ?

  7. Kan man bruge en bage sten i stedet for en pizzasten ?

  8. Brød super

5 from 1 vote

Skriv et svar til Dianna Cancel

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Bedøm opskriften - jeg håber den smagte godt :)