Opskrift på de lækreste æltefri kærnemælksboller - saftige og seje og med den skønneste smag. Denne portion giver til 8-10 boller.
Ret Brød, Morgenmad, Tilbehør
Køkken Dansk
Nøgleord Æltefri, Æltefri boller, Æltefrit brød
Samlet tid 14 timertimer
Servings 8stk
Calories 282kcal
Ingredienser
4 1/2dlkærnemælk
12ggær
2spskolivenolie
525ghvedemel
12gsalt
Sesam og birkes
Sådan gør du
Dag 1
Dejen røres sammen direkte i skålen den skal hæves i, så sørg for den er stor nok så dejen kan hæve. Jeg rører dejen sammen i en condibøtte på 3 liter.
Opløs gæren i kærnemælken, tilsæt olie, hvedemel og salt. Tilsæt evt. melet af et par omgange, det gør det nemmere at røre sammen.
Rør dejen godt sammen med en ske, og sørg for at alt melet er rørt ind i dejen. Fugt evt. hånden med lidt vand, og hjælp dejen på vej, hvis der er behov for det. Synes du dejen virker for fast, kan du tilsætte op til 1/2 dl ekstra kærnemælk – tilsæt lidt ad gangen.
Læg låg på, og lad dejen hæve en halv times tid på køkkenbordet, inden den kommer på køl natten over.
Dag 2
Tag dejen ud af køleskabet og lad den få lidt temperatur imens ovnen varmes op. Lad dejen blive i bøtten.*Brug gerne bagestål når du bager disse boller, – det giver et virkelig lækkert resultat. Bageståelt skal varmes med op i ovnen. Alternativt kan du lade bagepladen varme med op i ovnen.
Dyp en spiseske i noget vand, og tag klatter af dejen op, og læg dem på et stykke bagepapir. Du skal have 8-10 boller i alt. Lad gerne bollerne efterhæve i 20 minutters tid, under et klæde, hvis tiden er til det – dette er dog ikke et must.
Drys med sesam og birkes, og bag de koldhævede boller ved 230 grader, almindelig varme, i ca. 18-20 minutter, til de er blevet flotte gyldne. Lad bollerne køle let af på en rist inde de serveres.Er dejen ikke fugtigt på overfladen, kan du sprøjte med en smule vand inden du drysser med sesam og birkes.
Opbevar dem derefter i en tætlukket pose, eller frys dem der måtte være tilbage. Bollerne kan let opvarmes over weekenden. Giv dem 5-8 minutter ved 200 grader, evt. sprøjtet med en smule vand på toppen, – så er de som nybagte igen.