
Lækre koldhævede græskarkerneboller, uden surdej, med gulerødder, – super nemme at bage og virkelig lækre seje og saftige. Disse græskarkernestykker gør sig perfekt itl morgenbordet, som mellemmåltid eller til en sandwich.
Græskarkernebollerne kan med fordel opvarmes i ca. 5 min. ved 200 grader, – så er de som friskbagte.
Ligeledes kan de fryses, så hvis der skulle være nogle til overs er det bare i en pose og på frost med dem.

Koldhævede græskarkernestykker
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
- 12 g
gær
- 4 dl
koldt vand
- 525 g
hvedemel, manitoba eller tipo 00
- 1 1/2 dl
græskarkerner
- 200 g
gulerødder
- 12 g
salt
-
Evt. lidt olie
- 1 1/2 dl
græskarkerner til toppen
Sådan gør du
- Riv gulerødderne groft og mas let overskydende saft ud.
- Groft hak græskarkernerne eller giv dem en hurtig tur i en minihakker.
- Opløs gæren i vandet, og tilsæt revet gulerod og græskarkerner.
- Rør mel og salt i lidt ad gangen, og kør dejen på maskine til den slipper, ca. 8-15 min. Bliv ved med at køre dejen til den samler sig, - den vil fortsat være klistret og let flydende, men det er vigtigt at den har "samlet sig" inden du stopper æltningen.*Hænger dejen lidt i, i bunden, er de helt fint, - den skal blot slippe kanterne.
- Stil dejen på køkkenbordet i en halv times tid i en lufttæt beholder, inden den ryger på køl natten over. Giv gerne beholderen en smule olie så dejen nemmere slipper.*Gæren aktiveres bedre ved lige at lade den stå på køkkenbordet inden den komemr på køl, - men du kan også springe dette trin over hvis det passer bedst tidsmæssigt.
- Tag dejen ud af køleskabet og lad den få lidt varme imens ovnen varmer op.*Brug gerne bagestål når du bager disse boller, - det giver et virkelig lækkert resultat - bageståelt skal varmed med op i ovnen. Alternativt kan du lade bagepladen varme med op i ovnen.
- Hæld dejen ud på køkkenbordet, gerne drysset med lidt mel, og spænd den let op ved hjælp af en dej skraber.
- Fint hak eller blend græskarkernerne til toppen og læg dem i en dyb tallerken.
- Hak dejen ud i 10-12 stykker, og læg bollerne på et tæt lag finthakkede græskarkerner, inden de lægges på en bageplade beklædt med bagepapir, - med græskarkernesiden opad.*Bager du på bagestål lægges bollerne på et stykke bagepapir, der derefter sættes i ovnen.*Du kan lade bollerne efterhæve i 20 minutters tid, under et klæde, hvis tiden er til det - dette er dog ikke et must.
- Bag dem ved 230 grader, alm. ovn (gerne damp), i ca. 18 min. til de er blevet flotte gyldne og har en kerne temperatur på 98 grader.*Har du dampprogram kan du med fordel bruge det, - bag dem stadig ved 230 grader. Alternativt kan du sætte en lille skål i bunden af ovnen med lidt vand i - det giver samme effekt.
- Lad bollerne køle let af på en rist inde de serveres.Opbevar dem derefter i en tætlukket pose, - eller frys dem der måtte være tilbage.Bollerne kan let opvarmes over weekenden. Giv dem 5-8 minutter ved 200 grader, evt. sprøjtet med en smule vand på toppen, - så er de som nybagte igen.




Kan man undgå at koldhæve bollerne, men derimod tilføje mere gær og lad dem hæve lunt istedet. I så fald hvor meget gær og hvor lang hævetid?
Hejsa
Ja det kan du sagtens 🙂
I så fald ville jeg tilsætte 25 g gær, og lade dem hæve et lunt sted i 1 1/2 time ca.
Dbh Dianna
Skal gæren fordobles til 24g, hvis man skal lave dobbeltportion? 🙂
Hej Louise
Lige præcis med koldhævet brød vil jeg ikke fordoble gæren, – men bager du dobbelt portion så brug bare en smule ekstra, 15 g ca.
Du kan altid lade dejen stå ude lidt længere efter en nat på køl, hvis du synes den mangler at hæve. Men tror 15 g er rigeligt:)
Dbh Dianna
Hvis vi gerne vil lave en masse af disse boller og komme i fryseren så vi blot skal tage op og bage dem, hvordan gør vi så det?
Hej Christinna
Det kan I sagtens gøre:)
Jeg plejer at tage dem op et par timer eller dagen før de skal bruges, og så varmer jeg dem i ovnen i ca. 5-6 minutter(optøede) ved 200 grader almindelig ovn:)
Sprøjt den evt med vand på overfladen, så bliver de lækre sprøde udenpå:)
Kh Dianna