Koldhævede græskarkernestykker
Lækre koldhævede græskarkernestykker med gulerod, - bagt uden surdej.
Denne opskrift giver ca. 10-12 stk.

Lækre koldhævede græskarkerneboller, uden surdej, med gulerødder, – super nemme at bage og virkelig lækre seje og saftige. Disse græskarkernestykker gør sig perfekt itl morgenbordet, som mellemmåltid eller til en sandwich.
Græskarkernebollerne kan med fordel opvarmes i ca. 5 min. ved 200 grader, – så er de som friskbagte.
Ligeledes kan de fryses, så hvis der skulle være nogle til overs er det bare i en pose og på frost med dem.

Koldhævede græskarkernestykker
Lækre koldhævede græskarkernestykker med gulerod, – bagt uden surdej.
Denne opskrift giver ca. 10-12 stk.
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Følg mig på Instagram +250.000 følger Gourministeriet på Instagram
Video af opskriften
Ingredienser
- 12 g
gær
- 4 dl
koldt vand
- 525 g
hvedemel, manitoba eller tipo 00
- 1 1/2 dl
græskarkerner
- 200 g
gulerødder
- 12 g
salt
-
Evt. lidt olie
- 1 1/2 dl
græskarkerner til toppen
Sådan gør du
- Riv gulerødderne groft og mas let overskydende saft ud.
- Groft hak græskarkernerne eller giv dem en hurtig tur i en minihakker.
- Opløs gæren i vandet, og tilsæt revet gulerod og græskarkerner.
- Rør mel og salt i lidt ad gangen, og kør dejen på maskine til den slipper, ca. 8-15 min. Bliv ved med at køre dejen til den samler sig, – den vil fortsat være klistret og let flydende, men det er vigtigt at den har "samlet sig" inden du stopper æltningen.*Hænger dejen lidt i, i bunden, er de helt fint, – den skal blot slippe kanterne.
- Stil dejen på køkkenbordet i en halv times tid i en lufttæt beholder, inden den ryger på køl natten over. Giv gerne beholderen en smule olie så dejen nemmere slipper.*Gæren aktiveres bedre ved lige at lade den stå på køkkenbordet inden den komemr på køl, – men du kan også springe dette trin over hvis det passer bedst tidsmæssigt.
- Tag dejen ud af køleskabet og lad den få lidt varme imens ovnen varmer op.*Brug gerne bagestål når du bager disse boller, – det giver et virkelig lækkert resultat – bageståelt skal varmed med op i ovnen. Alternativt kan du lade bagepladen varme med op i ovnen.
- Hæld dejen ud på køkkenbordet, gerne drysset med lidt mel, og spænd den let op ved hjælp af en dej skraber.
- Fint hak eller blend græskarkernerne til toppen og læg dem i en dyb tallerken.
- Hak dejen ud i 10-12 stykker, og læg bollerne på et tæt lag finthakkede græskarkerner, inden de lægges på en bageplade beklædt med bagepapir, – med græskarkernesiden opad.*Bager du på bagestål lægges bollerne på et stykke bagepapir, der derefter sættes i ovnen.*Du kan lade bollerne efterhæve i 20 minutters tid, under et klæde, hvis tiden er til det – dette er dog ikke et must.
- Bag dem ved 230 grader, alm. ovn (gerne damp), i ca. 18 min. til de er blevet flotte gyldne og har en kerne temperatur på 98 grader.*Har du dampprogram kan du med fordel bruge det, – bag dem stadig ved 230 grader. Alternativt kan du sætte en lille skål i bunden af ovnen med lidt vand i – det giver samme effekt.
- Lad bollerne køle let af på en rist inde de serveres.Opbevar dem derefter i en tætlukket pose, – eller frys dem der måtte være tilbage.Bollerne kan let opvarmes over weekenden. Giv dem 5-8 minutter ved 200 grader, evt. sprøjtet med en smule vand på toppen, – så er de som nybagte igen.




Kan man undgå at koldhæve bollerne, men derimod tilføje mere gær og lad dem hæve lunt istedet. I så fald hvor meget gær og hvor lang hævetid?
Hejsa
Ja det kan du sagtens 🙂
I så fald ville jeg tilsætte 25 g gær, og lade dem hæve et lunt sted i 1 1/2 time ca.
Dbh Dianna
Skal gæren fordobles til 24g, hvis man skal lave dobbeltportion? 🙂
Hej Louise
Lige præcis med koldhævet brød vil jeg ikke fordoble gæren, – men bager du dobbelt portion så brug bare en smule ekstra, 15 g ca.
Du kan altid lade dejen stå ude lidt længere efter en nat på køl, hvis du synes den mangler at hæve. Men tror 15 g er rigeligt:)
Dbh Dianna
Hvis vi gerne vil lave en masse af disse boller og komme i fryseren så vi blot skal tage op og bage dem, hvordan gør vi så det?
Hej Christinna
Det kan I sagtens gøre:)
Jeg plejer at tage dem op et par timer eller dagen før de skal bruges, og så varmer jeg dem i ovnen i ca. 5-6 minutter(optøede) ved 200 grader almindelig ovn:)
Sprøjt den evt med vand på overfladen, så bliver de lækre sprøde udenpå:)
Kh Dianna
For mig er min dej meget flydende og derfor ikke til at få ud af skålen, er det meningen? Jeg har fulgt opskriften
Hej Kia
Nej det lyder ikke rigtigt – måske gulerødderne har været ekstra vandholdige?
Har aldrig selv oplevet det.
Kh Dianna